RATNI ZLOČIN

Čačić svjedočio o napadu na Varaždin 1991.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Radimir Čačić
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Županijski sud u Zagrebu
19.01.2021.
u 10:23
Davidoviću se sudi u odsutnosti, a osim njega bili su optuženi i Berislav Popov i  Vladimir Trifunović
Pogledaj originalni članak

Znam da su ispaljene granate koji su padale po objektima, a padale su po onim objektima za koje znam da je Vladimir Trifunović imao razloga vjerovati da se u njima nalaze pripadnici HV-a. Pripadnici  HV-a su bili i u zgradi CONING-a. Ni jedna granata nije pogodila zgradu, no znam da je jedna pala pored zgrade preko puta u kojoj je bilo sklonište no nije eksplodirala.  Ne znam jesu i te granate ispaljivane iz vojarne  koja je od zgrade CONINGA udaljena 1500 metra - kazao je Radimir Čačić.

On je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio u nastavku suđenja Vladimiru Davidoviću, optuženom za ratni zločin. Davidoviću se sudi u odsutnosti, a osim njega bili su optuženi i Berislav Popov i Vladimir Trifunović, no protiv njih je postupak obustavljen jer su preminuli.

Sva trojica su zbog tog zločina bili osuđeni u odsutnosti. Trifunović na 15, a Popov i Davidović  svaki na po 10 godina zatvora. No tražili su i dobili obnovu postupka, a Trifunoviću je Hrvatska sudila za ratni zločin, a Srbija zbog izdaje jer je 1991. odbio naredbu da topništvom gađa važnije ciljeve u Varaždinu, kao odmazdu jer su Varaždinci blokirali vojarnu i tražili da JNA mirno napusti grad. Trifunović, s kojim je Čačić tada pregovarao o predaji, na koncu se  povukao s 220 vojnika i 37 časnika, prepuštajući HV-u sve naoružanje i vojnu opremu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

DU
Deleted user
12:10 19.01.2021.

Ako je tako kako tvrdi Čaćić,(a nije) upravo je Trifunovića oslobodio odgovornosti.

IS
istinomer
12:32 19.01.2021.

Kada će se suditi organizatorima paravojske za napad na kasarnu vojske legalne države ?

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
15:25 19.01.2021.

Suditi u odsutnosti? Ovako su Stepinac i Pavelic osudjeni, u odsutnosti...