fimi media na sudu

Budin: HDZ nije kriv, Sanader je crne fondove stvarao kao premijer

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Sanader (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
turudić (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
turudić (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
turudić (1)
16.04.2012.
u 09:15
USKOK u optužnici tereti Sanadera i ostale da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća od 2003. do 2009. godine izvlačili novac koji se zatim trošio za crne fondove HDZ-a, odnosno financiranje pojedinih izbornih kampanja.
Pogledaj originalni članak

Ivo Sanader, bivši premijer i predsjednik HDZ-a, Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade i HDZ-a, te Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a, izjasnili su se da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret u slučaju Fimi media. Suđenje za jednu od najvećih korupcijskih afera koja je potresla Hrvatsku počelo je jutros na zagrebačkom Županijskom sudu gdje USKOK u optužnici tereti Sanadera i ostale da su preko Fimi medije iz državnih poduzeća od 2003. do 2009. godine izvlačili novac koji se zatim trošio za crne fondove HDZ-a, odnosno financiranje pojedinih izbornih kampanja. Mladen Barišić, nekadašnji rizničar stranke, Branka Pavošević, bivša HDZ-ova računovotkinja, i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, priznali su krivnju.

Sanader je, prema optužnici, u džep spremio oko 15 milijuna kuna, a HDZ se tereti da je pribavio 31 milijun kuna nepripadne imovinske koristi.

Tekst optužnice možete pročitati ovdje.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak u uvodnoj je riječi najavila da će dokazati kako je Sanader kao šef HDZ-a rasporedio članove udruženja na funkcije koje su bitne u stranci, Barišića kao rizničara, Mačeka kao šefa izborne kampanje i Pavošević kao blagajnicu i tako je imao nadzor nad cijelim planom.

– Dokazat ćemo da je Sanader, kako bi ostvario naum, iskoristio položaj predsjednika Vlade RH kako bi sebi, ali i ostalima te HDZ-u priskrbio sredstva iz državnih poduzeća – izjavila je između ostalog tužiteljica.

Što u svoju obranu ima za reći Sanader, odnosno njegovi branitelji, nismo uspjeli čuti. Čedo Prodanović, njegov odvjetnik, iskoristio je, naime, zakonsko pravo da uvodni govor iznese tek nakon što tužiteljstvo izvede dokaze. Sutkinja Ivana Čalić primijetila je da je riječ o prijedlogu na rubu zloporabe i da će takva praksa usporiti proces.

Konkretno to znači da će tužiteljstvo iznijeti dokaze i pozvati svjedoke, a svi svjedoci koje su predložile obje strane morat će se pozivati dva puta.

Prodanović se pobunio i rekao: Ne može zakonsko pravo graničiti sa zloporabom. Mi smo zauzeli takav stav da ćemo svoju obranu dati kasnije. To je uvjetovano neuobičajenim postupanjem do sada. Naši su razlozi strategijski. Jasno nam je da to sudu stvara poteškoće, ali nama su najbitnija prava našeg branjenika.

Zbog istog razloga svoj će uvodni govor tek naknadno iznijeti i Ratko Maček, odnosno njegov odvjetnik.

Odvjetnik Davorin Budin koji zastupa HDZ kazao je pak, kako će tijekom dokaznog postupka dokazati da ne postoji odgovornost HDZ-a.

– Stav je od početka jasan, ne osjećamo se krivima. Dokazivat ćemo da je kroz interne akte status odgovorne osobe za materijalno i financijsko poslovanje bitno drukčije nego što kaže optužnica. Dokazat ćemo da je crna blagajna nastala izvan strukture stranke i stranačkih tijela te da postoje dva sustava odlučivanja, s jedne strane Predsjedništvo i NO stranke, a s druge strane ovo koje optužnica implicira.
Dokazat ćemo da je glavni tajnik HDZ-a odgovorna osoba za financijske poslove unutar stranke. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo, a provodi glavni tajnik HDZ-a. Odluku o načinu funkcioniranja crnog fonda ne donosi Predsjedništvo, nije donosilo Predsjedništvo, nije bilo upoznato s tim. Nitko od članova Predsjedništva nije mogao uočiti postojanje crnog fonda, što ćemo dokazati financijskom dokumentacijom, nalazima državne revizije.
Nakon završetka prvog ročišta u predmetu Fimi medija HDZ-ov odvjetnik objasnio je da u uvodnom govoru nije želio krivnju prebaciti na glavnog tajnika Ivana Jarnjaka.

– Na nikoga nismo prebacivali krivnju već smo kroz odnos Predsjedništva HDZ-a, Nadzornog odbora i glavnog tajnika objašnjavali pojam odgovornosti.
Obrana prve političke stranke koja se našla na optuženičkoj klupi polazi od stajališta da Sanader nije mogao javnim poduzećima naređivati kao predsjednik stranke nego isključivo kao predsjednik Vlade. Obrana također smatra da su inkriminirana djela, odnosno troškovi koje je HDZ isplaćivao u suprotnosti s interesima Hrvatske demokratske zajednice i nema osnove za kazneno djelo ako se npr. plaćanjem pjevačima da ne pjevaju nije stekla nepripadna imovinska korist za stranku već upravo, tvrdi obrana, suprotno, stranci je takvim radnjama načinjena šteta.

Suđenje se sutra nastavlja iskazivanjem optuženika koji su priznali krivnju. Svoje će iskaze tako dati Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević čiji su odvjetnici u uvodnim riječima kazali kako se nadaju da će njihova priznanja pomoći izricanju presude.

Tijek suđenja pratite u nastavku

9.30 sati Počelo je suđenje. Sutkinja Ivana Čalić uzima osobne podatke svih optuženih.

Ivo Sanader: Nisam zaposlen. Do 23. prosinca bio sam zastupnik u Saboru. Imam poveću zbirku umjetnina, udjele u trgovačkim društvima Prebujac i Alia savjetovanje. U Innsbrucku imam tvrtku za savjetovanje. Imam ušteđevine u Zagrebačkoj banci te u austrijskoj banci zajedno sa svojim puncem. Protiv mene se vodi kazneni postupak u slučaju Ina – MOL i Hypo.

Mladen Barišić: Rođen sam u svibnju 1948., umirovljenik sam. Imam samo mirovinu od primanja, još ne znam kolika je, rješavanje zahtjeva je u tijeku. Udovac sam i imam jednu kćer. Imam auto i stan koji su pod hipotekom. Auto je BMW. U JNA nisam služio vojsku niti sam bio na bojišnici Domovinskog rata. Ali bio sam sudionik. Protiv mene se ne vodi drugi kazneni postupak.

9.35 sati Ratko Maček, trećeoptuženi: Radio sam kao poduzetnik, imam oko 6000 kuna plaće i apsolvent sam FPZG-a. Imam dva auta i udjele u tvrtki MEdiana iz Varaždina te MPR iz Zagreba. Razveden sam i imam dva sina. Kao novinar sudjelovao sam u Domovinskom ratu, imam spomenice.

Branka Pavošević rođena je 13. 1. 1951., stanuje u Kloštar Ivaniću. Završila je srednju školu i zatim menadžment te upravljanje ljudskim potencijalima. Zaposlena je u HDZ-u, trenutačno na bolovanju. Iako su joj u HDZ-u bili uručili otkaz, prolongirali su ga jer je na bolovanju. Mjesečno prima 4000 kuna. Ima stan u Zagrebu, dio obiteljske kuće u Kloštar Ivaniću i zemljište.

Nevenka Jurak, rođena u Zagrebu. Po zanimanju ekonomistica, zaposlena u Fimi mediji, primanja su joj bila 12 tisuća kuna.
 
9.40 sati Damir Sesvečan, predstavnik HDZ-a, stanuje i rođen u Vrbovcu. Po zanimanju je diplomirani pravnik. Koristi prava iz radnog odnosa u Saboru, ima 16.000 kuna primanja. Vlasnik je obiteljske kuće.

Marica Ivanković, predstavnica Fimi medije. Zaposlena kao odvjetnica, mjesečno prijavljena na paušal od pet do šest tisuća kuna.

9.50 sati Rasprava je javna i počinje čitanjem optužnice.

10.10 sati Optužnicu o kojoj je Večernji list već ranije detaljno pisao čita tužiteljica Željka Mostečak. Originalni tekst optužnice možete pročitati ovdje.

10.20 sati Svi optuženi razumiju što im se stavlja ne teret i navode da su razumjeli optužnicu.

Ivo Sanader, Ratko Maček i predstavnik HDZ-a već su se ranije izjasnili da nisu krivi, dok su ostali rekli da su krivi.

Sanader je kazao da nije kriv i kako je optužnica iskonstruirana te da će to dokazati na suđenju.

10.35 sati Tužiteljica Željka Mostečak u uvodnom govoru obrazlaže činjenice koje namjerava dokazati na temelju dokaza koje će iznijeti.

– Dokazat ćemo da je Sanader kao šef HDZ-a rasporedio članove udruženja na funkcije koje su bitne u stranci, Barišića kao rizničara, Mačeka kao šefa izborne kampanje i Pavošević kao blagajnicu i tako je imao nadzor nad cijelim planom. Dokazat ćemo da je Sanader, kako bi ostvario naum, iskoristio položaj predsjednika Vlade RH kako bi sebi, ali i ostalima te HDZ-u priskrbio sredstva iz državnih poduzeća, izjavila je između ostalog tužiteljica.

10.40 sati Branitelj Ive Sanadera Čedo Prodanović kazao je kako će obrana uvodni govor u kojem će demantirati navode optužbe i dokazati da se zasniva na konstruiranim iskazima održati nakon što se izvedu dokazni prijedlozi.

Sutkinja Čalić kaže da je stav kako se neće održavati uvodni govori u suprotnosti onom što je rečeno na pripremnom ročištu.

– Ovaj stav sada znači da mi krećemo s izvođenjem dokaza koje je predložila optužba, a svi svjedoci koje su predložile obje strane morat će se pozivati dva puta, a to je i odugovlačenje, ali nema zakonske prepreke za to.
– Dužnost je suda da se predmet svestrano obuhvati i da se ekonomično provede. Ne vidim zapreke da se održe uvodni govori okrivljenika koji su priznali krivnju – kaže Čalić.

Prodanović se buni i kaže: Ne može zakonsko pravo graničiti sa zloporabom. Mi smo zauzeli takav stav da ćemo svoju obranu dati kasnije. To je uvjetovano neuobičajenim postupanjem do sada. Naši su razlozi strategijski. Jasno nam je da to sudu stvara poteškoće, ali nama su najbitnija prava našeg branjenika.

Obrane Barišića, Jurak, Pavošević i HDZ-a iznose uvodne riječi

10.45 sati Branitelj M. Barišića: S obzirom na cjelovito priznanje, kao i na činjenicu da obrana nije predlagala nikakve dokaze, cilj obrane bit će utvrditi da je Barišić govorio istinu te da je načinom iznošenja svoje obrane i bitnog pridonio i olakšao utvrđivanje činjeničnog stanja, sve u smislu donošenja konačne odluke u ovom predmetu.
 
10.47 sati Branitelj R. Mačeka: U interesu obrane uvodni govor održat ću nakon što tužiteljstvo izvede dokaze, pri čemu zadržavamo pravo da eventualno od pojedinih dokaza i odustanemo budemo li smatrali da je to korisno za Mačekovu obranu.
 
Branitelj B. Pavošević: U uvodnom govoru obrana će dokazati da je obrana B. Pavošević potkrijepljena i materijalnim dokazima, kako je istinita i kako je također pridonijela boljem utvrđenju činjenica u ovom postupku.

11.00 sati Sutkinja: Određuje se prekid do 12 sati.

12.05 sati Branitelj N. Jurak:  U dokaznom postupku nastojat ću dokazati da je cjelovitost njezina priznanja i obrana istinita u nadi da će se to odraziti i utjecati na izricanje sankcije.

Nevenka Jurak izjavila je na to da nema što dodati.

12.11 sati Odvjetnik HDZ-a Davorin Budin: Osvrnut ćemo se na činjenice, odrediti pravna pitanja za raspravu i izvesti zaključak. Naš uvodni govor koncipiran je tako da ćemo upozoriti da ne postoje elementi bitni za ova djela koja se stranki stavljaju na teret. Osvrnut ćemo se po godinama na nepostojanje zakonskih osnova.
Stavlja nam se na teret da je stranki uz pomoć Sanadera i Pavošević pribavljena nepripadna imovinska korist od 31 milijun kuna. Razvidno je da su okrivljenici namještenim i fiktivnim poslovima iz Fimi medije izvukli novac koji je primio Barišić pa prenio Pavošević.

Drugi dio novca sastoji se od donacija koje Pavošević nije provukla kroz blagajnu. Time je stvorena tzv. crna blagajna, to su ti navodni nelegalni prihodi stranke. Treći dio sastoji se u onome što je Fimi media privrijedila. Ta tri načina prihoda tvore ono što se nama stavlja na teret. Dokazat ćemo da ne postoji odgovornost HDZ-a. Stav je od početka jasan, ne osjećamo se krivima. Dokazivat ćemo da je kroz interne akte status odgovorne osobe za materijalno i financijsko poslovanje bitno drukčije nego što kaže optužnica. Dokazat ćemo da je crna blagajna nastala izvan strukture stranke i stranačkih tijela te da postoje dva sustava odlučivanja, s jedne strane Predsjedništvo i NO stranke, a s druge strane ovo koje optužnica implicira.

12.19 sati Budin: Nigdje ne postoji potpis I. Sanadera kao odgovorne osobe. Dokazat ćemo da je glavni tajnik HDZ-a odgovorna osoba za financijske poslove unutar stranke. Dokazat ćemo da odluke donosi Predsjedništvo, a provodi glavni tajnik HDZ-a. Odluku o načinu funkcioniranja crnog fonda ne donosi Predsjedništvo, nije donosilo Predsjedništvo, nije bilo upoznato s tim. Nitko od članova Predsjedništva nije mogao uočiti postojanje crnog fonda, što ćemo dokazati financijskom dokumentacijom, nalazima državne revizije.

Ako su djela činjena, mogla su biti činjena jedino u funkciji predsjednika Vlade, a ne predsjednika stranke. Ako je Sanader to činio, nije od stranke dobio ovlaštenje niti je mogao to činiti u ime stranke. Nemoguće je da je predsjednik stranke pozivao i "naređivao" šefovima javnih poduzeća, mogao je to jedino činiti u svojstvu predsjednika Vlade.

12.23 sati  Budin: Postoji i autonomna odgovornost pravne osobe. Postoje neki troškovi koji su stavljeni na teret Sanaderu i automatski su stavljeni i nama, a u suprotnosti su interesa pravne osobe, kao npr. plaćanje pojedincima, kupnja BMW-a, financiranje Osječke televizije, plaćanje pjevačima, pogotovo da ne pjevaju. Dokazivat ćemo da su ti troškovi suprotni interesima HDZ-a i da mi time nismo imali imovinsku korist. Branit ćemo se i kako su ovime HDZ-u učinjene velike štete.
Postavlja se pitanje koji je interes HDZ-a da se postupa na inkriminirani način. Nema interesa da se zamrači 15 milijuna kuna donacija.

12.30 sati Budin: Nama se na teret stavlja kazneno djelo iz članka 337., a do 2006. godine kazneni zakon glasio je drukčije. Tek je u listopadu 2006. u kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti ubačena pravna osoba. Do tada pravna osoba nije mogla biti optužena za stjecanje nepripadne koristi. Za nas ovo suđenje zato počinje nekoliko godina kasnije i smatram da se treba umanjiti za barem sedam milijuna kuna.

12.35 sati Predstavnica Fimi medije Marica Ivanković: Zastupam tvrtku čija je vlasnica petookrivljena Nevenka Jurak, a kako se ona izjasnila krivom, pridružujem se uvodnom govoru branitelja N. Jurak. U ime osoba kojima je blokirana imovina privremenim mjerama, namjera mi je dokazati da je riječ o vlastitoj imovini koja je stečena na legalan način i da se nikako ne može raditi o imovinskoj koristi pribavljenoj kaznenim djelima.
 
12.41 sati Suđenje je za danas završeno. Sutra će prije dokaznog postupka pred sudom svoje iskaze dati M. Barišić, N. Jurak i B. Pavošević, odnosno odlučit će se hoće li se njihovi iskazi pročitati, ili će se pogledati snimke, ili će iskazivati u sudnici.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 410

SO
sotokuco
12:16 16.04.2012.

Živjela Hrvatska, dolje lopovi svih boja.

DA
darmarst
14:58 16.04.2012.

napad uvijek kao najbolja obrana...

OB
-obrisani-
11:55 16.04.2012.

Saentisch, a zašto ti ne prijaviš USKOKU ako imaš informacije da netko krade?