Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRNI FONDOVi HDZ-a

Sanader i HDZ muljažama iz države izvukli 46,6 milijuna kuna

sanader - sud (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/12
09.12.2011.
u 14:40

Protiv članova uprava i odgovornih u državnim tvrtkama USKOK će pokrenuti postupak zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media

Hrvatska demokratska zajednica od danas je optužena zbog crnih fondova, odnosno novca isisanog iz javnog sektora pod krinkom marketinških usluga preko agencije Fimi medije. USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu kojom tereti bivšeg šefa Vlade i HDZ-a Ivu Sanadera, bivšeg rizničara Mladena Barišića, nekadašnjeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, bivšu računovotkinju Branku Pavošević, poduzetnicu Nevenku Jurak, Anitu Lončar-Papeš, Bojana Dimića, njezine poslovne suradnike, HDZ te povezane tvrtke Fimi mediju, Ani-Lon i Onidu zbog udruživanja, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja.

Podjela poslova
Podizanje optužnice od sedam stotina stranica poklopilo se s godišnjicom pokretanja istrage protiv Sanadera kada se u kratkom roku saznalo za njegovo tajno blago – račune u inozemstvu, kolekciju umjetničkih slika, nekretnine. Izvlačenjem novca iz državnih tvrtki, agencija i ministarstava, navodi USKOK, Sanader i HDZ pribavili su imovinsku korist od najmanje 46,6 milijuna kuna, od čega je Sanader strpao u džep 15 milijuna, a ostalo je pripalo stranci.

Bivšeg šefa Vlade i HDZ-a tereti se da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009. godine radi pribavljanja nelegalnih sredstava, prikrivanja prihoda, financiranja HDZ-a te stjecanja koristi za sebe, druge i stranku povezao u kriminalnu mrežu Barišića, Mačeka, Pavošević i Jurak.

Ona je pak zbog realizacije plana izvlačenja novca angažirala ostalih dvoje okrivljenika. Sanader je, piše u optužnici, osobno i posredovanjem Barišića i neposrednim kontaktima te na sastanku u Vladi 4. travnja 2007. godine s predstavnicima javnih tvrtki tražio od njihovih šefova, kao i onih u javnim institucijama, da zaobilaze Zakon o javnoj nabavi i marketinške poslove ugovaraju direktno s Fimi medijom.

USKOK navodi da je Sanader dogovorio s Jurak da će dio novca koji će Fimi media ostvariti iz dobivenih poslova, kao i dio novca pribavljenog plaćanjem fiktivnih računa Fimi mediji uz pomoć dvoje okrivljenih suradnika Nevenke Jurak, predavati Barišiću, a on kasnije osobno Sanaderu, ali i drugim osobama po njegovu nalogu kao i HDZ-u. Sanadera, a po njegovim uputama Barišića i Mačeka, tereti se da su predstavljajući HDZ te koristeći se činjenicom je to stranka na vlasti od većeg broja fizičkih i pravnih osoba prikupljali novac za stranku u vidu donacija.

Na taj su način sakupili oko 15,3 milijuna kuna koje Pavošević, po Sanaderovim i Mačekovim napucima, nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a. Pavošević je tim novcem, piše u optužnici, mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka plaćala troškove HDZ-a te vršila isplate drugim fizičkim i pravnim osobama. Iz crnog fonda stranke velika su plaćanja također, po Sanaderovim uputama, obavljali Barišić i Maček.

“Poslujući” s HDZ-om za vrijeme Sanaderova mandata Jurak je, navodi tužiteljstvo, pribavila imovinsku korist od 2,5 milijuna, Papeš-Lončar dva milijuna, a Dimić 1,8 milijuna kuna. Fimi medija “zaradila” je 11,8 milijuna, a Ani-Lon 5,8 milijuna kuna.

Inače, optužnicom protiv HDZ-a nisu obuhvaćeni čelnici državnih tvrtki, ministarstava i agencija iz kojih su izvlačene izdašne svote preko Fimi medije. Protiv njih će, naime, USKOK pokrenuti posebne postupke zbog počinjenih zloporaba prilikom poslovanja s marketinškom agencijom Nevenke Jurak. Zbog Fimi medije, podsjetimo, bili su uhićeni te neko vrijeme proveli iza zatvorske brave Darko Beuk, bivši šef Hrvatskih šuma, Vinko Mladineo, nekadašnji čelnik Fonda za zaštitu okoliša, ali i Jurica Prskalo te Mario Crnjak, nekadašnji predsjednici uprave HAC-a. Čelnici ostalih tvrtki koji su poslovali s Fimi medijom, od kojih su neki bili na čuvenom sastanku u Vladi, tijekom istrage su priznali da je Jurak dobivala poslove pa im zbog toga nisu stavljane lisice na ruke.

I dalje traže istražni zatvor za Sanadera
Istraga protiv HDZ-a obuhvaćala je i Ivana Jarnjaka, bivšeg tajnika stranke, ali je USKOK odustao od njegova kaznenog progona zbog nedostatka dokaza pa će se ovaj tijekom suđenja naći na klupi za svjedoke tužiteljstva. Optužnicom se za Sanadera, kojem je odlukom Ustavnog suda ukinut istražni zatvor, traži da i dalje ostane iza brave.

Ključne riječi

Komentara 237

DK
dkatica2
17:43 09.12.2011.

Ja mu svoj dio iz proračuna opraštam! -------------------------------------------------

OB
-obrisani-
00:22 10.12.2011.

0:017.... Ma i na njega.... nemoj me zezat,dosta mi je danas provokatora i neukusna vredjanja od ljudi niska nivoa i 0 -ta IQ-a >:-)).

ZA
zagster
17:42 09.12.2011.

hadezenjare u remetinec, a sve koji su glasali za iste otpratiti do najbliže ustanove-Vrapče, Jankomir, Ugljan, Rab...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije