TRAŽI PRIZNANJE ODGOVORNOSTI

Napad studenta na stanodavku otkrio obiteljsku tajnu: Njegov otac je špijunirao Putina za CIA-u

Foto: REUTERS
Vladimir Putin
Foto: JOHN GASTALDO/REUTERS/PIXSELL
Američka policija
03.05.2021.
u 11:13
Nekoliko dana nakon što je uhićen, Sales je u njegovim stvarima naišla na USB u kojem su bili dokumenti o investicijama vrijednima 16 milijuna kuna, kao i pismo koje je njegov otac Valeriy Mikhaylov napisao nakon što je izašao iz zatvora.
Pogledaj originalni članak

Nakon što ju je u 2011. godini napao njezin podstanar ruski student Dmitry Mikhaylov, Amerikanka Lisa Sales otkrila je kasnije u njegovim papirima kako je on sin jednog od najvažnijih CIA-inih špijuna u Rusiji s imovinom vrijednom 16 milijuna dolara. 

Sales se prisjetila za Yahoo News kako je Mikhaylov se činio kao dobra osoba koja uživa u druženju kad ga je prvi puta upoznala prije gotovo 10 godina. On se tad raspitivao za najam prostora i na kraju su se dogovorili da će on iznajmiti njezin podrum za 2000 dolara. Neko vrijeme stvari su išle dobro, no vrlo brzo postalo je očito kako on nije tipični student. 

Vozio je skup Mercedes, kupovao runde pića za ljude kad su izlazili vani, a zbog jedne priče postala je poprilično sumnjičava. Naime, nakon nekoliko pića,  Mikhaylov navodno joj je rekao da je njegov otac važna osoba koja radi za 'kompaniju'. Izraz kompanija, naime, se često koristi u serijama i filmovima kad se govori o CIA-i. 

Sve je bilo više-manje u redu sve dok je Mikhaylov u alkoholiziranom stanju nije napao 16. rujna 2011. godine. Sve je počelo je bacio njezina psa, potom je napao i nju nanijevši joj teške ozlijede. U suđenju koje je uslijedilo Mikhaylov je priznao krivnju za napad, nakon čega je proveo manje od mjesec dana u zatvoru. U civilnoj tužbi koju je podnijela Sales protiv svojeg nekadašnjeg cimera, sud joj je dodijelio 300 000 dolara odštete. 

Foto: JOHN GASTALDO/REUTERS/PIXSELL
Američka policija

Nekoliko dana nakon što je uhićen, Sales je u njegovim stvarima naišla na USB u kojem su bili dokumenti o investicijama vrijednima 16 milijuna kuna, kao i pismo koje je njegov otac Valeriy Mikhaylov napisao nakon što je izašao iz zatvora. 

"Pozdrav, moj sine! Dima, hvala ti na tvojoj razglednici kao i tvojim pozdravima. Danas je 01. ožujak 2011. godine, utorak i prvi dan proljeća. Vrijeme je ledeno, ali sunčano. Upravo sam se vratio sa šetnje. Osjećam se dobro i dobrom sam raspoloženja. Uskoro će biti šest mjeseci od mojeg boravka u Lefortovu. Sve se ovo dogodilo jer sam napravio pogrešku vjerujući u svoju sretnu zvijezdu. Sad moram platiti za to provodeći vrijeme u zatvoru" - navodi se u pismu. 

Lefortovo je zatvor u Rusiji gdje, inače, završavaju kriminalci visokog profila i špijuna. Sales je svoje otkriće javila FBI-u tada, no odgovor do danas nije dobila. 

Kazala je za Yahoo News kako je zbog dokumenata koji su ostali uvjerena kako je Dmitry Mikhaylov završio u SAD-u zahvaljujući CIA-i, s obzirom da je njegov otac radio za njih. Kao dokaz za svoju tvrdnju ukazala je na blog profesora Josepha Fitsanakisa u kojem stoji da je Vojni sud okruga Moskve osudio Valeriy Mikhaylov zbog izdaje i osudio na 18 godina zatvora jer je 'prosljeđivao tisuće tajnih dokumenata CIA-i'. Navodno se Mikhaylov sam ponudio CIA-i 2001, pa je za njih sve do svojeg umirovljenja 2007. godine špijunirao Kremlin i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nakon odlaska u mirovinu, Rus je proveo neko vrijeme u SAD-u prije nego li se vratio u Rusiju gdje je bio uhićen. 

Dmitry Mikhaylov koji sad radi za Svjetsku banku kazao je za Yahoo News kako nikad nije napao Sales te ju je nazvao manipulatoricom koja je htjela samo njegov novac. Sales je pak ustvrdila kako je pravda bila da vlast preuzme odgovornost, s obzirom da je preko njih Mikhaylov mlađi došao u zemlju.

VIDEO: Mamić pjeva hajdučku pjesmu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CR
crocro
12:04 03.05.2021.

U naslovu piše 16 milijuna kuna a ispod piše 16 milijuna dolara. Koji je pravi iznos?

SI
sisavac
12:27 03.05.2021.

dajte nam vijesti o ukrajini, što se sad tamo događa, ruske vojne vježbe završile, valjda se prestalo cviliti sad. čemu bacate ljagu na američke špijune, oni časno rade svoj posao, primaju novac za odrađeno. amerikanac smije špijunirati koga god poželi, al njega se ne smije ni dirnuti. ti ne smiješ ni vojsku na vježbu poslati u svojoj zemlji, jer bi to moglo ugroziti američke interese, nema veze što su 9.000 km daleko prvi američki teritoriji...