sporije širenje

Broj zaraženih u Europi pao na razinu od prije četiri mjeseca

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
09.02.2021.
u 11:17
Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci na početku pandemije povukao je svoju crnu prognozu od možda i 200.000 žrtava kao pretjeranu, a zasad je virus u SAD-u odnio 476.000 života
Pogledaj originalni članak

Virus se očigledno i u Hrvatskoj, Europi i svijetu sve usporenije širi, jer za to ima sve manje prilike zbog mjera, ali i jer je značajan dio populacije imao neposredan kontakt s njim, a sada i zbog procjepljivanja. Na svjetskoj je razini uočljiv strmiji pad broja novozaraženih nego što je bio rast do čak 845.693 novozaražene osobe 8. siječnja.

Jučer je, dakle nakon mjesec dana, bilo "samo" 319.000 novozaraženih, koliko je 6. studenoga bilo zaraženih samo u Europi. Jučer je u 47 europskih zemalja prema podacima Worldometera broj zaraženih bio 97.879, što je zadnji put zabilježeno prije četiri mjeseca. Iako sporije, smanjuje se i broj mrtvih (3312, a nekoliko puta je po četiri dana zaredom bilo više od 5000). Jučer je Njemačka bila europska zemlja s najvećim brojem mrtvih – 469.

Ne računajući države veličine malih gradova, Hrvatska je 18. zemlja u svijetu po omjeru od 5,8 posto populacije kojoj je testiranjem potvrđena zaraza koronavirusom. U 12 europskih zemalja taj je omjer još veći. Što se tiče našeg bližeg susjedstva, u Italiji je dosad testovima potvrđena zaraza kod 4,4 % populacije, u Austriji i Srbiji 4,7 %, u Mađarskoj 3,9 %, u BiH 3,8 % (BiH je na začelju Europe po broju testiranja, značajno manje i od nas), u Sloveniji 8,4 % i Crnoj Gori 10,4 %. Iako je u potonje dvije zemlje testovima potvrđeno da je značajan dio nacije stekao imunost, u Sloveniji je tek proteklog tjedna uočen pad broja zaraženih, dok Crna Gora proteklih tjedana ima čak i blagi porast pa su i jučer imali za njih zabrinjavajućih 430 novozaraženih.

I to je upozorenje da treba biti na oprezu premda statistički virus ima sve manje šanse za širenje. Slovačka do rujna jedva da je znala za pandemiju (6. rujna ukupno 4614 zaraženih), te su još 21. listopada imali "samo" 98 smrtnih ishoda koje su povezivali s COVID-19, no za tri i pol mjeseca umrlo im je više od 5000 ljudi i potvrđena je zaraza kod još 260.000 građana. Od velikih zemalja, u Češkoj s 10,7 milijuna stanovnika zasad je testom potvrđeno da je čak 9,7 % stanovnika bilo zaraženo, dok po apsolutnom broju potvrđenih zaraza uvjerljivo prednjači SAD s 27,7 milijuna zaraženih, što je 8,3 % populacije.

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci na početku pandemije povukao je svoju crnu prognozu od možda i 200.000 žrtava kao pretjeranu, a zasad je virus u SAD-u odnio 476.000 života.

Video: 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori

Po broju mrtvih na milijun stanovnika Belgija je od velikih zemalja i dalje prva (1841 smrtni slučaj na milijun stanovnika), što je posljedica toga što oni imaju najširu definiciju smrti od COVID-19, a odmah iza njih je Slovenija (1748), UK (1656), Češka (1626), Italija (1516), BiH (1473), SAD (1434), Sjeverna Makedonija, Portugal, Andora, Mađarska, Bugarska, Crna Gora, Španjolska... Hrvatska je s 1271 smrtnim slučajem na milijun stanovnika 20. od ukupno 30 svjetskih zemalja s više od tisuću mrtvih na milijun stanovnika. Virus nas je u drugom valu poharao slično kao i Slovačku, Mađarsku, Poljsku... te druge istočnoeuropske zemlje u kojima su se rasplinule sve teorije o tome zašto je virus u prvom valu kod njih uzeo manje žrtava nego u zapadnoeuropskim zemljama. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

LU
Ludwik
11:40 09.02.2021.

Korona projekt propada jer su državne kase sve praznije... Prvi put u povijesti Njemačke mi mali obrtnici dobili smo dopis da će nam unaprijed, svaki kvartal, skidati porez za ovu i iduće godine, a ne kao dosada na kraju kalendarske godine... Ako je u Njemačkoj kasa sve praznija, strah me i pomisliti kakva je situacija u jednoj zemlji na dnu EU, gdje vladaju komunističke propalice!

MG
milerazbojnik@gmail.com
11:48 09.02.2021.

ja bih rekao nekaj tu ne štima po mom ali opet velim samo mom mišljenju to je diktatura svjetskih močnika pod krinkom brige za zdravlje naroda iz sljedečeg da se nekom napune đepovi i nadalje treba opravdat cijepljenje kad sagledamo paranoju kovida i mjere na sve je bila prva po svijetu ograničavanje kretanja karantene pa poslije takozvana brza testiranja i sad cijepljenje po slijedu sveg da ne ulazimo slijedeči scenarij več i ide potvrda da si obavio testiranje ili cijepjenje i slobodno putuj po svijetu a onikoji neče nema posla i građani trčeg razreda ili ti zid srama i moguča čakzabrana ulaska i kretanja u dučane moguči scenarij što opet dokazuje da su sve vlasti u svijetu znale i znaju zajewdnički što hočeju i nameču tihu diktaturu narodima jer im se tako hoče i testiraju narodovo strpljenje do iznemoglosti i opet da ne duljim dalje a po logici zdrave pameti bit če tako i svi če koji su se cijepili moči kud budu htijeli bez valjanog i pokazanog učinka jer po mom niko ne daje garanciju da je kovid pobijeđen nego upravo stalno manipuliraju s nekim drugim sojevima afrički pitaj boga jošsamo treba i antartički da sebe i svoju struku i postupkeopravdaju zajedno s vlastima toliko i opet velim to je moje mišljenje a u skoro 90posto sam siguran da se ide tim putemkoji sam naveo

DU
Deleted user
11:33 09.02.2021.

Pojavljuje se veliki problem treba uvjeriti ljude da broj pozitivnih pada zbog cjepljenja ali tek se mali broj cjepio zato sad sve pozuruju