Podignuta optužnica

Brodar i vlasnik broda Atlantia optuženi zbog trovanja šestero Talijana

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Hvar: Policijski očevid na brodu Atlantia
Foto: Ivo Čagalj
Atlantia brod talijani otrovali
06.04.2020.
u 11:19
Protivno odredbama Pomorskog zakonika u strojarnicu broda su ugradili agregat koji ispušta otrovne plinove
Pogledaj originalni članak

Zbog općeopasne radnje koja je rezultirala smrću talijanskog državljanina Eugenija Vincija te što težeg, što lakšeg ozljeđivanja još pet osoba, među kojima je bilo i dvoje djece, optuženi su 24-godišnjak i 28-godišnjak, a optužnicu je podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Splitu.

Prema optužnici, njih se dvojicu tereti da su 10. kolovoza 2019. u Omišu, kao brodar i vlasnik broda Atlantia, protivno odredbama Pomorskog zakonika u strojarnicu broda ugradili agregat. Tužiteljstvo tvrdi da su to učinili iako su znali da benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je ugljični monoksid koji se nekontrolirano širi te da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.

Prema optužnici, okrivljenici su znali i da se takav agregat ne smije koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja plinova izvan prostorija.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Hvar: Policijski očevid na brodu Atlantia

Agregat su ugradili, kako bi ga koristili tijekom krstarenja na koje su isplovili iz lučice Spinut u Splitu s osmero talijanskih turista. Plan je bio da se krstari prema Hvaru, Braču i Visu, a brod je 12. kolovoza oko 22 sata bio usidren u uvali Ždrilac (Pakleni otoci). Prema optužnici, okrivljenici se terete da su pokrenuli navedeni generator-agregat pri čemu je on ispuštao ugljični monoksid. 

Plin se tijekom noći na 13. kolovoza 2019. kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i klimatizacijski sustav širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali talijanski državljani. Zbog udisanja ugljičnog monoksida šestero Talijana se otrovalo, pri čemu je Vinci na mjestu preminuo, dok je dvoje djece bilo ozlijeđeno opasno po život.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.