Ema Martinović

Breivik, ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti!

Foto: VL
Ema Martinović
Foto: Reuters/PIXSELL
Anders Behring Breivik
Foto: Reuters/PIXSELL
norveška, utoya (1)
19.04.2012.
u 07:30
Ema bila je na otoku Utoya u trenutku kad je Breivik počeo svoj krvavi pohod. Preživjela je i odlučila pratiti suđenje. Ovo su njezini prvi dojmovi
Pogledaj originalni članak

Suđenje norveškom monstrumu Andersu Breiviku zbiva se iza zatvorenih vrata, s cenzuriranim i vrlo šturim iskazima o zbivanjima u sudnici. No, da javnost bude upoznata sa svim detaljima, pobrinula se Ema Martinović, djevojka iz Sarajeva, koja već godinama živi u Norveškoj, a koja je u srpnju prošle godine i sama bila na otoku Utoya, jedva izbjegavši smrt pred pomahnitalim ubojicom. Naime, Martinovićeva je počela voditi internetski blog u kojemu na kraju svakog dana suđenja detaljno opisuje što se zbivalo pred porotom, ali i svoje emocije, svoje osjećaje te osjećaje članova obitelji Breivikovih žrtava koji u ovome trenutku prolaze pakao podsjećajući se na najstrašniji dan novije norveške povijesti.

Vratio mi se u snu

“Prvoga dana suđenja zauzela sam svoje mjesto već u 8.15 sati. Ušao je i Breivik, a potom je počelo čitanje optužnice. Znala sam kakva će ona biti, no ipak mi je to bilo izuzetno teško, držala sam suze u sebi, nisam si dopustila da zaplačem”, piše na utoyahelvette.blog.no o početku suđenja. “Posebno dramatičan trenutak nastao je kada je u sudnici puštena snimka telefonskog razgovora jedne od žrtava s policijom u kojemu ih preklinje za pomoć. Breivik je na to ostao hladan, no zaplakao je kada je prikazan njegov video s YouTubea. Dragi Breivik, tvoje suze mi ništa ne znače. Ne znaš ti što su prave suze. Srce mi se smijalo dok si plakao jer si patetičan, sebičan i glup”, napisala je Martinovićeva u blogu opisujući kako se samo nekoliko trenutaka potom i ona sama rasplakala nakon što je tužiteljstvo prikazalo kartu Utoye s hrpama crvenih točaka koje su predstavljale mrtva tijela njezinih poginulih prijatelja.

Opisi užasa koje ponovno proživljava ostavili su na Emi traga jer joj je noć između prvoga i drugog dana suđenja bila protkana noćnim morama.

“Sanjala sam da je pobjegao, u snu sam vidjela novinske naslove: Ubijena tri policajca. Samo trenutak potom u snu sam počela bježati, skrivati se, ali on je dolazio za mnom. Uz krik sam se probudila i vidjela da je sve to bio ružan san, ali još sam sat vremena budna ležala u krevetu”, piše Ema koja je zbog noćne more i zakasnila na početak drugog dana suđenja.

“Zaspala sam pred jutro i prečula sat koji me je trebao probuditi. Zakasnila sam u sudnicu”, napisala je Ema.  No stigla je upravo na vrijeme da čuje kako Breivik svoja djela proglašava herojskim činom, kako opisuje opasnost koja Norveškoj prijeti od muslimana i liberala. Sve joj se u trenutku, kaže, zgadilo.

Pratit će do kraja

“Dok je govorio, neprestano se smijao, a to je najružniji osmijeh koji sam u životu vidjela. Breivik, nisi ti heroj, već masovni ubojica koji će napokon dobiti kaznu. O Bože, htjela bih da mi dopuste da bar jednom pljunem na njega”, piše Martinovićeva, koja će suđenje na svome internetskom blogu pratiti do posljednjega trenutka.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

K1
k1milica
21:55 20.04.2012.

cilj dovesti strance i uciniti da se osjecaju kao smece i iskorijeniti domoroce to je multikulti ili bar njegova crna strana. ja sam hrvat, zidov i ozenjemn strankinjom i obitelj mi je mjesana...., primjer italije gdije sam proveo pola zivota je da 78% boravisnih dozvola daju 4ima nacijama koje po kriminalitetu prosjecno cine najvise kriminala.....slucajnost?? ja samo trazim odgovore na pitanja koja sama namecu....

Avatar amore
amore
12:06 21.04.2012.

Gdje sam ja spomenula Breivika? Ja ga ne branim, nego mi je čudno da tako mlada osoba dođe u tuđu zemlju i ide se odmah petljati u politiku i zalagati za neku multikulturalnost, svaka čast svakome, ali ona je stranac. Mislim da ipak od nje imaju prava glasa više Norvežani koji imaju pravo sami izabrati hoće li podržavati multi-kulti ili ne jer to je njihova država.Kao da ja npr. odem u Njemačku i zalažem se za Turke...nema smisla.

Avatar Tiran
Tiran
08:08 19.04.2012.

Svi su sad hrabri kad je \'zvjer\'u kavezu