Drinovci

Branimir Glavaš uhićen u BiH, u pritvoru čeka odlazak na robiju

Foto: Zvonimir Čorić/VLM/PIXSELL
privođenje branimira glavaša (1)
Foto: Zvonimir Čorić/VLM/PIXSELL
privođenje branimira glavaša (1)
Foto: Zvonimir Ćorić
glavas
Foto: Arhiva VL
glavaš
Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
glavas
Foto: Zvonimir Ćorić
glavas
Foto: Petar Grubišić/Večernji list
glavas
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
hdssb, glavaš, šišljagić (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
glavaš
Foto: Zvonimir Čorić/VLM/PIXSELL
privođenje branimira glavaša (1)
28.09.2010.
u 19:48
S policajcima koji su mu došli u kuću u Drinovcima, Glavaš je popio kavu i mirno se presvukao te krenuo.
Pogledaj originalni članak

– Šta je ovo? Došli su dečki po mene – kazao je u utorak oko 19 sati Branimir Glavaš svome odvjetniku Nikici Gržiću kada su pred njegovu kuću u Drinovcima stigli pripadnici policije Suda BiH da bi ga priveli u pritvor.

– Ovaj sud potvrdio je presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je Branimir Glavaš osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u Slavoniji – potvrdio nam je to i Glavašev odvjetnik Nikica Gržić, koji sinoć nije bio u pritvorskoj jedinici kako bi posjetio svoga klijenta. To će, kako je rekao, učiniti danas.

Moguć pritvor i 9 mjeseci


Uz odluku da preuzima izvršenje presude, sarajevski sud je odlučio i da prihvaća visinu kazne od 8 godina zatvora koja je Glavašu izrečena na Vrhovnom sudu u Zagrebu. Uz ove dvije, sud je donio i odluku da se Glavašu određuje pritvor koji će, kako je rekao njegov zagrebački branitelj, odvjetnik Ante Madunić, trajati do okončanja žalbenog postupka BiH, što bi značilo najmanje 30 dana, dok je maksimalni mogući pritvor devet mjeseci. U koji je pritvor policija sprovela Glavaša, Madunić nam nije znao reći. Prema informacijama iz Sarajeva, sudska policija Glavaša trebala je dovesti u Pritvorsku jedinicu Suda BiH u Sarajevu, ali kasno navečer. Obrana ima rok od tri dana u kojemu se može žaliti na rješenje o pritvoru, a u roku od 30 dana može podnijeti žalbu na odluku o preuzimanju izvršenja presude hrvatskog suda i potvrđivanju zatvorske kazne od 8 godina.

Inače, specijalci su došli u Drinovce gdje je živio otakad je pobjegao iz Hrvatske i uhitili su ga. Susjedi oko Glavaševe kuće nisu ništa vidjeli, ali se vijest brzo proširila cijelom Hercegovinom. Glavaš je svom odvjetniku kazao kako su policajci prema njemu korektno postupali. Popili su kavu u njegovoj kući. Pričekali ga dok se presvuče, a on im nije pružao otpor.

Od bijega iz Hrvatske Glavaš je živio u Hercegovini. Napravio je kuću u Drinovcima i financirao se, kako je govorio, donacijama dobrih ljudi. Prodao je svoja ratna odličja, a njegov dom je bio i stranačka središnjica HDSSB-a, odakle su se donosile sve važne odluke za stranku.

Priče o bijegu u Ameriku

– Hrvatsku ne priznajem, ne priznajem ni njezine zakone, ovo je politički montiran proces. Godinama sam bio izložen policijskom, sudskom i političkom progonu! – poručivao je Branimir Glavaš iz Drinovaca. Otkad je prešao granicu govorio je kako vjeruje bosanskohercegovačkom pravosuđu te da je spreman kaznu odslužiti i u Zenici ako Sud BiH potvrdi njegovu presudu. Prošli su se tjedan pojavila i nagađanja kako mu hrvatski iseljenici planiraju bijeg u Južnu Ameriku, a da on prodaje svoju novosagrađenu kuću.

Glavaš je sve to oštro demantirao tvrdeći kako će on svoju kaznu ako treba odslužiti u zatvoru koji mu odredi Sud BiH, ali je svaki put ponavljao očekivanje kako će taj sud poništiti “politički montiranu presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske”. Glavaš je drugi hrvatski bjegunac koji je poslan na izdržavanje kazne na temelju Sporazuma o izvršenju kazne zatvora između Hrvatske i BiH.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 409

SI
sial
22:44 28.09.2010.

28.09.2010. u 22:40h feuerbach je napisao/la: Ma ko si ti uopće u obrani grada Osijeka???? Ko si ti uopće? Ti se nalaziš prozvanim optuživat zapovjednika grada da je podrumski general, a što je trebo zapovjednik grada? Ić u diverzantska izviđanja!

BO
bolimeuvozasve
02:55 29.09.2010.

ti svi sto ce u zatvor da idu tj nasi generali oni su nas ponos i o njima ce se knjige pisati necemo ih zaboravit ni za 1000god.mogu ove crvenkapice da sve pofataju a na kraju kad niko ne ostane neka ufate moj k...c

SI
sial
21:37 28.09.2010.

Zanusi ??????????????????? Pati mobilizirani ratniče!