RAVNOPRAVNOST

Brak na hrvatski način: Tko kuha, pere, zarađuje i brine se o djeci?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Brak na hrvatski način: Tko kuha, pere, zarađuje i brine se o djeci?
01.11.2021.
u 06:56
Koliko su žene i muškarci ravnopravni u hrvatskim kućanstvima? Tko kuha, pere, zarađuje, brine se o djeci... Tradicionalni postulati se mijenjaju, ali prilično sporo i još dominiraju obrasci u kojima je autoritet oca, odnosno muškarca neupitan, a od žene se očekuje da obavlja sve povezano s kućom.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
ANALIZA PAPINOG APELA

Kako doći do propovijedi od 8 minuta: Istraživanje u Hrvatskoj pokazalo da su većini propovijedi preduge

Istraživanje Pew centra prije pet godina, koje obuhvatilo gotovo 50 tisuća propovijedi u nekoliko kršćanskih denominacija u SAD-u, pokazalo je kako su propovijedi katoličkih svećenika uvjerljivo najkraće. Prosječna propovijed tako traje oko 37 minuta, dok propovijedi katoličkih svećenika u prosjeku traju 14 minuta. Najduže traju propovijedi crnačkih protestanata (54 minuta), u evangeličkim crkvama traju oko 39 minuta, a u ostalim protestantskim zajednicama oko 25 minuta

Živi i radi u Leipzigu

Legendarni nogometaš otkriva zašto nije igrao za Hrvatsku: 'Ćiro to nikako nije mogao podnijeti'

– Ćiro Blažević nikako nije mogao podnijeti moj repić pa mi je rekao: “Kad se ošišaš, onda ću te pozvati.” Rekao sam: “Ili me zovite ako sam dobar ili me ne zovite ako nisam.” Neki su se igrači ošišali pa su bili pozvani jednom i nikad više. Prihvatio sam poziv Bosne i Hercegovine i branio na devet utakmica. Kasnije sam bio izabran za trenera vratara kada je izbornik bio Safet Sušić.



Komentari 38

ZJ
Zjako
07:41 01.11.2021.

Prije je žena bila u kući , muškarac vani a pas na lancu. Sad je žena vani ,pas u kući a muškarac na lancu.

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:28 01.11.2021.

Ravnopravnost ne znaci poistovjecivanje muskoga i zenskoga pola. To je ljevicarska nakaradna filozofija. Naprotiv. Dobar i skladan brak zivi od uzajamnoga postenja gdje svako ima svoj zadatak ovisno o talentu i sposobnosti i gdje i zena i muz gledaju dobrovolj pridonjeti svoj dio u svim poslovima koji su potrebni. Na silu tjerati zenu ili muskarca da rade nesto sto im ne lezi samo da bi se stvorila neka umjetna ravnopravnost ne pridonosi skladu u braku. Najvaznije je uzajamno postovanje, to ne moze ni jedan drugi recept za brak zamjeniti.

PP
pavisic.pajo
07:16 01.11.2021.

Ravnopravnost je moralni pojam, a podrazumjeva da se podjela poslova događa dobrovoljno i spontano.Moja žena nikada nije radila teške fizičke poslove.Što će mi umorna i emotivno povrijeđena žena u krevetu.