ULAZAK U HRVATSKU

Božinović: U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Božinović: U tjedan dana došlo 132 tisuće stranaca
21.05.2020.
u 13:57
Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku
Pogledaj originalni članak

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.   

"Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana", izvijestio je Božinović. 

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku. Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

>> VIDEO Gužve na Bregani: Čeka se i po tri sata!

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene da 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu o dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Ministar zdravstva Vili Beroš prethodno je na sjednici Vlade iznio podatke Stožera od 20. svibnja, te naveo da je zabilježeno 2234 slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavilo se 1978 oboljelih.  

"Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva što je izniman uspjeh i povoljna epidemiološka situacija",  rekao je Beroš.

I on je naglasio  da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je Beroš.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar SarahER98
SarahER98
03:24 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m