NAKON POSJETA PAPI

Bozanić odlazi u Vatikan, njegov nasljednik na Kaptolu Kutleša?

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Dražen Kutleša
19.11.2018.
u 11:48
Papa Franjo sigurno je u petak s porečko-pulskim biskupom mons. Draženom Kutlešom razgovarao o Dajli, za koju se čuje da se vrlo dobro rješava u našu korist, no biskupima se vjeruje da je tema razgovora bila i njegovo preuzimanje mjesta zagrebačkog nadbiskupa
Pogledaj originalni članak

Hrvatski biskupi završili su svoj pohod „Ad limina apostolorum“. Primio ih je zajedno i papa Franjo, a dvojicu biskupa i pojedinačno. Točnije, nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića u četvrtak 15. studenoga, a u petak porečko-pulskoga biskupa mons. Dražena Kutlešu. Naizgled ne bi bilo ništa neobično da se već mjesecima po crkvenim kuloarima ne prepričava priča o odlasku kardinala Bozanića s katedre zagrebačkog nadbiskupa, a kao najizgledniji kandidat spominje se upravo biskup Kutleša.

– To potvrđuje sve ono što se može čuti, tj. prije odlaska naših biskupa u Rim govorilo se da bi kardinal Bozanić mogao otići oko Uskrsa, a to je onda upravo to – kažu nam naši sugovornici u Crkvi, kod kojih smo pokušali doznati što se skriva iza šture agencijske informacije da je papa Franjo primio kardinala Bozanića kao člana Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata i Kongregacije za katolički odgoj te Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te da je u razgovoru “između ostaloga, bilo riječi o blaženom Alojziju Stepincu, a kardinal je usto upoznao papu s pojedinostima Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije kao i s pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu 2020.”

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Dražen Kutleša
Dražen Kutleša u sredini na fotografiji

“Odškrinuta vrata” za odlazak
Priče o odlasku kardinala Bozanića, budimo iskreni, počele su vrlo brzo nakon njegova dolaska na Kaptol 1997., s tezom da mu je Zagreb samo odskočna daska u karijeri kojoj teži te su se s vremena na vrijeme podgrijavale. No do njihova najvećeg intenziteta došlo je prije godinu i pol dana kada je kardinal Bozanić zbog iznenadne bolesti praktički prestao posve funkcionirati i povukao se iz javnosti. Budući da se ta bolest poklopila s informacijom o tome da je on u društvu šestorice kardinala koji imaju na računu u Vatikanskoj banci (IOR) oko 25 milijuna kuna, mnogi su to lako povezali s „odškrinutim vratima“ njegova odlaska. Dolazak državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina prije godinu dana te je priče dodatno pojačao pa su kružile „provjerene informacije“ da mu je Parolin došao uručiti otpust, a prema nekima čak i da je on Bozaniću već prije dostavljen. Ništa se, očito, od toga nije pokazalo točnim.

Štoviše, kardinalu Bozaniću bolest se polako povukla, pa se nakon zajedničke konferencije za medije s kardinalom Parolinom sve češće počeo pojavljivati u javnosti. Međutim, priče o njegovu odlasku tu nisu stale. Afera s Prebendarskim zborom i njihovim nekretninama s početka ove godine ponovno ih je podgrijala. Tada se već počelo govoriti o imenima biskupa koji bi mogli naslijediti kardinala Bozanića na mjestu zagrebačkog nadbiskupa. Među imenima potencijalnih kandidata iz hrvatskog episkopata kao najpoželjnije u javnost je isplivalo ime upravo porečko-pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, kojega je papa Franjo primio u posebnu audijenciju dan nakon što se u četiri oka susreo s kardinalom Bozanićem, a o svemu je javnost izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice u jednoj jedinoj rečenici.

– Siguran sam da je biskup Kutleša razgovarao sa Svetim Ocem o Dajli, za koju čujemo da se vrlo dobro rješava u našu korist. Da će zamijeniti Bozanića? Ne znam. Zar niste vidjeli kako je kardinal dobro raspoložen i davao je izjave i intervju nakon razgovora u Vatikanu – rekao nam je drugi naš sugovornik u Crkvi. No naši se sugovornici slažu u tome da je moguće da je papa Franjo kardinalu Bozaniću ponudio čelno mjesto u nekoj od kongregacija, o čemu se također govorilo prije nekoga vremena.

– I taj rasplet je moguć. Prvo se govorilo o odlasku zbog bolesti, ali i ova opcija bila je otvorena. Vidjet ćemo vrlo brzo – rekao je naš sugovornik, dodajući kako su se krajem prošloga tjedna (a u što smo se i sami mogli uvjeriti) proširile informacije da će Apostolska nuncijatura u petak u podne objaviti važnu informaciju. Tako se, naime, uglavnom objavljuju razrješenja starih i imenovanja novih biskupa. Odnosno, mnogi su, upravo zbog boravka biskupa u Rimu, očekivali da bi se tada mogao objaviti datum kanonizacije kardinala Stepinca, no ni to se nije dogodilo.

Zapravo, to je pitanje za mnoge vjernike značajnije od kadrovskih promjena, ali na njega papa Franjo nije htio dati konkretan odgovor hrvatskim biskupima na zajedničkom susretu. Naime, na pitanje je li se govorilo o Stepinčevoj kanonizaciji, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić odgovorio je da su „biskupi postavili papi izravno pitanje hoćemo li uskoro imati novog sveca“, a papa je vrlo kratko odgovorio: „Nadam se.“

– Proučavaju se još neke stvari i iz onoga što je Sveti otac rekao, treba još neke stvari proučiti i čini se da to želi on sam učiniti – izjavio je mons. Puljić, iz čega se da zaključiti da je pitanje određivanje kraja procesa kanonizacije kardinala Stepinca još uvijek otvoreno, odnosno, pritiješnjeno najvjerojatnije odnosima s pravoslavljem.

Bez datuma kanonizacije
Ipak, biskupi tvrde da je za papu Franju Stepinčeva svetost neupitna, odnosno, kako je rekao kardinal Bozanić u intervjuu za Hrvatsku katoličku mrežu (HKM) da je „u ovome slučaju Sveta Stolica sigurno jako, s jedne strane, otvorena da stvar završi, a s druge strane možemo reći da smo svjedoci kod nas u Hrvatskoj, u svim biskupijama, kako kult blaženog Alojzija sve više raste, tako da nas Božja providnost vodi svojim putem“. Tako da svi oni koji su s ovoga pohoda „Ad limina“ očekivali datum kanonizacije, još će se morati strpjeti, a priče o odlasku kardinala Bozanića i dolasku novog zagrebačkog nadbiskupa također trebaju dobiti svoju službenu vatikansku potvrdu.

Vatikansko upozorenje biskupima o migrantima

U oskudnim agencijskim informacijama moglo se pročitati kako su biskupi, koji su se susreli s djelatnicima vatikanskog državnog tajništva i brojnim kongregacijama, razgovarali i o problemu migranata. Detalja razgovora, dakako, nema, no još prije nešto više od godinu dana hrvatski su biskupi upravo iz Vatikana upozoreni na novi val migranata koji će se naći pred vratima Hrvatske, kao što upravo i jest. Vatikan je tada upozorio biskupe da taj val vrlo lako može preplaviti Hrvatsku i da je riječ o višestruko većem broju migranata, ali lošijeg statusa i izobrazbe te da se Crkva u Hrvatskoj mora pripremiti za tu situaciju.

>> Pogledajte tko je sve od državnog vrha došao na Dan sjećanja u Vukovar

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

DU
Deleted user
13:14 19.11.2018.

..ima li netko kome je žao što odlazi ?

LJ
ljutko
12:58 19.11.2018.

Bozanića vi novinari već 10 g smenjujete

NE
neboiznadzagreba
13:53 19.11.2018.

Čovjek bez duha, bez karizme, bez ijedne dodirne točke s narodom čiji bi duhovni vođa morao biti, odlazi? Daj bože, ovaj je narod propao zbog bezkrvnih, anemičnih lica na čelu Crkve i države!