liječnici zasuti zahtjevima

Bolovanje se otvara samo onima koji su u samoizolaciji

18.03.2020.
u 00:30
Zbog izolacije danas je u Hrvatskoj bilo 208 osiguranih osoba upućenih na bolovanje po nalogu epidemiologa ili sanitarnog inženjera
Pogledaj originalni članak

Pedijatri i obiteljski liječnici u ponedjeljak su bili zasuti zahtjevima roditelja i pacijenata da im se hitno odobri bolovanje. Apeliraju na svijest ljudi da to ne čine, bolovanje se odobrava samo zaposlenima kojima je to nužno.

Kad je riječ o koronavirusu, bolovanje se odobrava samo za građane kojima je po nalogu epidemiologa ili sanitarnog inženjera određena izolacija. Danas je u Hrvatskoj bilo 208 osiguranih osoba upućenih na bolovanje zbog izolacije, što obuhvaća dijagnoze kao što su: koronavirusna infekcija (nespecificirana), akutna respiratorna bolest uzrokovana 2019-noCoV, izloženost ili kontakt s drugim prenosim bolestima, izloženost ili kontakt s nespecificiranim prenosivim bolestima te izolacija.

Budući da se na početku tjedna u izolaciji nalazilo više od devet tisuća građana jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama ili su se vratili iz drugih država, brojka službenih bolovanja zbog koronavirusa je mala. Građani kojima je nadležni epidemiolog ili sanitarni inspektor naredio boravak u samoizolaciji mogu sa svojim poslodavcem dogovoriti i rad od kuće. Oni koji to ne mogu pozvani su da telefonski ili putem e-maila zatraže otvaranje bolovanja.

Osobi koja je izolirana kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini bolovanje od prvog dana ide na teret države te je najveća moguća naknada za takvo bolovanje ograničena na 4257 kuna mjesečno. HZZO navodi da osiguranici u samoizolaciji ne moraju preuzeti izvješće kod izabranog doktora te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, već to čine elektroničkim putem. Ako osiguranik nije u mogućnosti priložiti ni potvrdu o plaći izdanu od poslodavca, HZZO će spomenutu potvrdu od poslodavca zatražiti službenim putem. Elektronički proslijeđen zahtjev osiguranika kojim traži naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti koja tereti sredstva HZZO-a obvezno mora sadržavati: ime i prezime, OIB ili MBO (matični broj osigurane osobe), kontakt telefon te broj tekućeg računa na koji će se izvršiti isplata naknade plaće.

E-mail adresa određena za podnošenje zahtjeva je izolacija@hzzo.hr i isključivo je namijenjena zaprimanju zahtjeva za naknadu plaće osiguranika kojima je utvrđena privremena nesposobnost zbog izolacije.

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.