BOŽIĆ Polnoćke, mise zornice i pučke mise služene su diljem BiH

Blagdan obitelji i mira među ljudima

Foto: import
Blagdan obitelji i mira među ljudima
26.12.2005.
u 22:00
Pogledaj originalni članak

Diljem BiH slavio se jedan od najvećih katoličkih blagdana Božić, rođendan Isusa Krista. Blagdan Božića dočekan je i u svim katoličkim crkvama u BiH uz nazočnost velikog broja vjernika. Božić ima osobitu ljepotu. Pruža poruke o Bogu, ali i o čovjeku. Prije svega te dvije poruke su poruke o miru. One posebice dolaze do izražaja u božićnome svetkovanju i čestitanju Božića, te Božiću daju osobitu intimnost i značenje. Stoga se uz ostalo ističe kako je Božić prije svega blagdan obitelji, blagdan koji se proslavlja u krugu obitelji.

Blagdan Božića slavi se jedan dan, ali blagdansko ozračje obuhvaća i pripravu kao i produženo svetkovanje. U biti svetkovanje Božića počinje adventom, četiri nedjelje prije Božića na adventskom se vijencu svake nedjelje pali po jedna svijeća. Prethode mu i mise zornice, te Badnjak. Dan iza Božića svetkuje se Sv. Stjepan, pa Sv. Ivan. Potom dolazeNova godina, pa blagdan Bogojavljenja, Sveta tri kralja.

Posebice treba istaknuti i blagoslov kuća i stanova. Božić u svim ljudima budi najveće ljudske vrijednosti, mir, vjeru, ljubav, nadu i radost. Rođenje Isusa Krista, ljubav Boga prema čovjeku poziva sve vjernike da se okrenu prema obitelji kao ljudskoj zajednici, budući da su u njoj ljudi prihvaćeni, osjećaju se sigurnima i opraštaju jedni drugima. Blagdan Božića je blagdan božjega i čovjekova dostojanstva, opća briga za čovjeka, uspostava saveza sa svime što je dobro i poticanje inicijative u promicanju općega dobra. Polnoćke, mise zornice i pučke mise služene su širom BiH.

Misu polnoćku u Katedrali Srca Isusova u glavnome bh gradu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je uz ostalo pozvao vjernike da dopuste kako bi Bog ušao u njihovu stvarnost, te je poželio da radost Božića uđe u njihova srca i da radost Božića donese ljepotu osjećaja. Posebnu čestitku kardinal Puljić uputio je djeci.

Vjernici u Hercegovini blagdan Božića dočekali su uglavnom u krugu svojih najbližih. Crkve su bile prepune vjernika koji su molili, uz ostalo, za zdravlje i ispunjenje želja u sljedećoj godini. Polnoćka je služena i u mostarskoj prvostolnici, a misu je predvodio biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanjski msgr. Ratko Perić, istaknuvši da je Božić obiteljski blagdan, blagdan pomirenja s Bogom i svim ljudima bez obzira na vjeru i naciju.

Polnoćku je u širokobriješkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio fra Ivan Boras. Banjalučki biskup Franjo Komarica predvodio je polnoćku i božićnu misu u katedrali Sv. Bonaventure u Banjoj Luci.

Svetkovina Božića i na području Zenice počela je polnoćkom u crkvi Sv. Ilije, a božićnu poruku vjernicima uputili su župnik fra Miroslav Ikić i koordinator zeničkih župa don Marinko Grubišić. Središnja svečanost obilježavanja Božića u Tuzlanskoj županiji održana je u crkvi Sv. apostola Petra i Pavla u Tuzli. Polnoćku je predvodio gvardijan franjevačkoga samostana u Tuzli fra Zdravko Anđić.

Božić je svečano obilježen i na području Srednjobosanske županije. U travničkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja pučku je misu predvodio don Mato Janjić. Božić je obilježen i tradicionalnim božićnim koncertom na otvorenom. Misa polnoćka služena je i u prepunoj župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskog u Bihaću. Po tradiciji, na polnoćki su uz katolike bili i njihovi brojni sugrađani druge vjeroispovijesti.

U svim župnim crkvama na području Brčko Distrikta služene su božićne mise, a u prepunoj crkvi u Brčkom misu je služio župnik brčanski vlč. Pero Anić.

Pogledajte na vecernji.hr