Bjelovar

Dvodnevni okrugli stol 'Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991'

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Dvodnevni okrugli stol 'Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991'
28.03.2018.
u 11:32
Okrugli stol održava se u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a uz potporu ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova te Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman"
Pogledaj originalni članak

Maloj Pisanici kod Bjelovara u srijedu je počeo je dvodnevni okrugli stol "Zapadna Slavonija u Domovinskom ratu 1991", koji tematizira prve oslobodilačke akcije u Domovinskom ratu "Otkos 10", "Orkan 91" i "Papuk 91", zahvaljujući kojima je oslobođeno 2.200 četvornih kilometara hrvatskog prostora, odnosno 130 sela i zaseoka.

Okrugli stol održava se u organizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije i županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, a uz potporu ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova te Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Pozdravne govore održali su župan Damir Bajs, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, zamjenik načelnika Oružanih snaga RH Drago Matanović i izaslanik predsjednice Republike umirovljeni general Mile Ćuk, ističući važnost spomenutih vojnih akcija za daljnji tijek i pobjedu Hrvatske vojske u Domovinskom ratu.

Teme okruglog stola i panela na kojima će raspravljati ratni zapovjednici, ali i povjesničari poput dr. Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, obuhvaćaju političke i vojne prilike u zapadnoj Slavoniji prije i za vrijeme oslobađanja vojarni, a potom i oslobodilačke operacije u zapadnoj Slavoniji. Riječ je o prvim oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu, za koje njihovi sudionici smatraju kako nikada nisu bile dovoljno vrednovane u hrvatskoj povijesti i svijesti.

Stoga se nakon okruglog stola očekuje izdavanje znanstvenih radova koji će ispravno valorizirati važnost akcija, a očekuju se i da će se sudionicima vojnih akcija dodijeliti zasluženja priznanja za žrtvu koju su tada podnijeli, kao i uspjeh koji su polučili. U popodnevnim satima očekuje se dolazak ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Zeljosav
Zeljosav
11:58 28.03.2018.

Tacnije bi bilo "Zapadna Slavonija u Gradjanskom ratu", ali sta je tu je.