RADOMIR MARKOVIĆ

Bivši šef Miloševićeve tajne službe prijeti objavljivanjem dosjea

Foto: U. S. Air Force
Bivši šef Miloševićeve tajne službe prijeti objavljivanjem dosjea
22.11.2013.
u 10:12
Marković u najstrožem srpskom zatvoru Zabeli "guli" 40 godina zatvora zbog ubojstva
Pogledaj originalni članak

Radomir Marković, bivši moćni šef srpske tajne službe u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića prijeti da će objaviti 15 dosjea koje je zadržao pri odlasku s dužnosti i da će oni izazvati nezapamćenu buru u političkoj javnosti ako ga predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić ne pomiluje i izbavi s odsluženja 40-godišnje zatvorske kazne. Marković u najstrožem srpskom zatvoru Zabeli "guli" 40 godina zatvora zbog ubojstva četvorice dužnosnika Draškovićeva SPO-a i popularnog srpskog političara i žestokog Miloševićevog kritičara i protivnika, Ivana Stambolića.

Bivši šef Državne sigurnosti je podnio zahtjev za pomilovanje i nakon razgovora s Nikolićevim savjetnikom Oliverom Antićem, obznanio kako nagodinu izlazi jer mu je to obećao Antić, ali je ovaj to sutradan opovrgnuo potvrđujući da je razgovarao s Markovićem o zahtjevu za pomilovanjem i o ubojstvu novinara i novinskog izdavača Slavka Ćuruvije koje još nije rasvijetljeno, ali se zna da ga je počinila Markovićeva služba. Tko je nalogodavac, još nije utvrđeno iako se sumnja čak i na Miru Marković i Slobodana Miloševića, no jasno je da organizaciju ubojstva iz zasjede "potpisuje" Državna sigurnost dok je na čelu bio Marković.

Poznavatelji prilika u Srbiji nagađaju kako Marković prijeti dosjeima ljudi koji su i danas na vlasti ili blizu vlasti, a imali bi što reći o ovom ali i o još nekim ubojstvima srpskih novinara. Naime, sve je i krenulo od Komisije za istraživanje ubojstva novinara koja je ovih dana priopćila kako je "bivši šef DB u dokumentiranom razgovoru s jednim članom Komisije naveo da njegova supruga posjeduje 15 tajnih dosjea i da će ih u slučaju da policija 'napravi još jedan korak', objaviti u 'svim europskim novinama i još negdje, a ona zna gdje'". Supruga Iva je čak, prema istim izvorima, najavljivala da će preseliti u Zagreb i od tamo objaviti dosjee, ali je ona to jučer opovrgla. Zoran Mijatović, umirovljeni visoki dužnosnik srpske obavještajne zajednice je za B92 izjavio kako je 2001.

Marković i još nekoliko njegovih suradnika optuženo da su "skenirali i nasnimili na tri istovjetna kompakt diska sadržaj petnaest osnovnih tajnih dosjea osoba iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije". Beogradske Večernje novosti drže kako je u Markovićevom ucjenjivanju dosjeima zapravo, pokušaj zastrašivanja države kako bi mu oprostila najveći dio kazne i pustila ga na slobodu. Ministarstvo pravosuđa, koje također donosi mišljenje o pomilovanju, već je najavilo kako pomilovanje Markovića ne dolazi u obzir, a i srpski predsjednik Tomislav Nikolić je u izjavi novinarima dao naslutiti kako ne misli oslobađati one koji su Srbiji nanijeli zli riječima "Ne pritišćite predsjednika Republike, nikad nisam donio pogrešnu odluku, pa neću ni sada".

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IL
ilicak
11:33 22.11.2013.

Kaj ne bu pustili da covek sve isprepoveda,bolje bu bilo za sve. Mislim ak bu rekel sve, srbi buju posteniji, ak pak ne bu rekel ostat ce muljatori kak i do sad.