DRŽAVA UZVRAĆA UDARAC

Bit će još uhićenja i otvaranja starih dosjea

Foto: Arhivska fotografija
Bit će još uhićenja i otvaranja starih dosjea
28.10.2008.
u 19:25
Pogledaj originalni članak

Diljem Hrvatske u posljednja dva dana policija je uhitila više desetaka osoba koje je privela na kriminalističke obrade, vjerujući da znaju ili bi nešto mogle znati o likvidacijama Ive Pukanića i Nikole Franjića.

Neki pušteni
Neke od tih osoba nakon privođenja puštene su iz policijskih postaja, neki su zadržani na daljnjim obradama, a policija očito širim češljanjem kriminalnog milja želi ne samo eliminirati one koji s likvidacijom nemaju ništa nego potencijalno doći do korisnih spoznaja.

U prvom redu, policiju zanimaju osobe koje su na bilo koji način povezane s oružjem i eksplozivom, jer smatraju da takvu likvidaciju nije mogla počiniti osoba koja nije vična rukovanju eksplozivom.

Osim toga, češljaju se datoteke bivših vojnih i policijskih specijalaca, a ta široka mreža te smjerovi u kojima ide policijska obrada ipak su dali nekog rezultata. U Rijeci je tako uhićena skupina koja nema izravne veze s likvidacijom Ive Pukanića i Nikole Franjića, no riječka policija smatra da je njihovim uhićenjem razbila skupinu koja se bavila krijumčarenjem oružja.



Pet privedenih
Ukupno je privedeno pet osoba – Stevan Kosanović (35) iz Gomirja, Krunoslav (48) i Alen (26) Dujmić, otac i sin, iz Ogulina, te Nenad Puškarić i Željko Prebeg. Svi oni kazneno su prijavljeni zbog sumnje u krijumčarenje oružja i eksplozivnih sredstava koja su nađena u pretragama jedanaest stanova u Rijeci, Vrbovskom i Ogulinu. Kosanović i Dujmići danas su privedeni istražnom sucu.

Iznijeli su obranu, no određeno im je zadržavanje u pritvoru do 48 sati, a protiv Puškarića i Prebega prijava ide redovitim putem. Mlađi Dujmić pred istražnim je sucem poricao da je u četiri navrata prodao u očevoj radionici, inače registriranoj za preinaku oružja, ilegalno izrađene prigušivače Kosanoviću, Puškariću i Prebegu.

Prema riječima Vitomira Bijelića, načelnika Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske, akcija riječke i karlovačke policije, u kojoj je u ponedjeljak uhićeno pet osoba, nije u izravnoj vezi s ubojstvom Ive Pukanića i Nike Franjića, no veza se, rekao je, ne može ni potpuno isključiti jer “svaka kriminalistička obrada koja se danas provodi u Hrvatskoj ima veze s tim kaznenim djelima zbog traženja informacija o njima”.

Nitko od osumnjičenih nije djelatna vojna osoba ni djelatnik policije, do sada nisu bili prijavljivani za ovakvo kazneno djelo, a oružje i eksplozivna sredstva bili su namijenjeni daljnjoj prodaji.

Pronađeno oružja i eksploziv – veća količina minsko-eksplozivnih sredstava, dva ručna raketna bacača, nekoliko pištolja te automatskih i poluautomatskih pušaka i 4000 komada streljiva – vojnog je podrijetla. Neki komadi oružja bili su prerađivani, primjerice plinski pištolj u kalibar 6,35 mm s prigušivačem, čime je postao tih i izrazito ubojit na blizinu, a na nekoliko pušaka dograđen je uređaj za snajpersko ciljanje ili pak prigušivač.



Razbijanje ovakve skupine, s obzirom na količinu oružja koje je nađeno, policiji bi moglo koristiti u stvaranju cjelokupne slike nekih drugih kaznenih djela. Ne treba zaboraviti da je upravo u Rijeci, prije dvadesetak dana, malo nakon ubojstva Ivane Hodak, razotkrivena skupina koja se sumnjiči da je planirala likvidacije.

Stoga je sasvim sigurno da će se uhićenja diljem Hrvatske nastaviti i sljedećih dana te da će, osim osoba koje se bave krijumčarenjem oružja, policijskom obradom biti obuhvaćene i osobe koje se bave drugim kriminalnim djelatnostima, primjerice drogom. Jer, u likvidaciji Ive Pukanića i Nikole Franjića jedan dio policijske istrage ide i tim smjerom, pogotovu kada se u obzir uzme činjenica da je u sefu Pukanićevih svojedobno nađen kokain.

Kokainski milijuni
Usto, policija istražuje i navode Pukanićeve kaznene prijave, koju je on podnio protiv osoba koje su ga navodno ucjenjivale, jer nije htio platiti kokainske dugove sebi bliske osobe.

U toj širokoj policijskoj mreži, koja je posljednjih dana bačena, odnosno inačici hrvatske Sablje, moguće je da policija dođe do uistinu korisnih spoznaja, kako u obradi ovog tako i u obradama nekih prijašnjih slučajeva. A da su državne institucije odlučile reći dosta organiziranom kriminalu, svjedoči i to što je danas u Rijeci podignuta optužnica u tzv. operaciji Kolovoz.

Riječ je o optužnici protiv tzv. Prnjatove kokainske bande koja je, prema tužiteljima, u poslu s drogom “okrenula” 15 milijuna eura. Stjepana Prnjata (37), zvana Stipo i Posti, Zeničanina s adresom u Kastvu kraj Rijeke, narkobossa međunarodnog lanca krijumčara droge, koji je sada u zatvoru u Italiji, njegova kompanjona Milana Štifanića (37) iz Pule, Mirka Mikešića Žutog (61) iz Plovanije, sada u zatvoru u Italiji, Dalibora Šilića (26) iz Pule te još pet “suradnika” u milijunskom poslu s drogom, a među kojima su i članovi Prnjatove obitelji, USKOK tereti da su od 2000. godine do listopada 2007. godine, kada je međunarodni lanac krijumčarenja razbijen u različitim dijelovima Europe, krijumčarili veće količine kokaina, oko 161 kg, koji su nabavljali u Nizozemskoj i Španjolskoj i prodavali ga na narkotržištu.

Prnjat i Štifanić u tom su poslu zaradili svaki po najmanje 7,1 milijun eura. Štifanić, koji je u pritvoru u Rijeci, a ondje je i četvrtooptuženi Šilić, bio je Prnjatova desna ruka, šef je hrvatskog kraka lanca.

Usto, Prnjat i članovi njegove obitelji terete se da su novac zarađen od droge “oprali” kupovanjem nekretnina i jahte te polaganjem novca na devizne račune, depozite i u štednju, pa su tako raspolagali sa 5,8 milijuna kuna, 480 tisuća DEM, 14.500 američkih dolara i 4240 eura.

Štifanić je, pak, od prosinca 2002. do kolovoza 2007. u Puli, radi prikrivanja protupravno stečenog novca, kupio stambenu zgradu i dvorište u Puli te pravo građenja u Medulinu, a tu je i vikendica i garaža u Ližnjanu. Milijunska imovina na računima, u sefovima i u nekretninama zaplijenjena je.

Osim za kaznena djela zloporabe opojnih droga i prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, skupina se tereti i za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Pogledajte na vecernji.hr