NOVI TREND

Biskupi osnivaju tvrtke kako bi mogli uštedjeti na PDV-u

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
dajla samostan
Foto: Zvonimir Pandža/Pixsell
samostan
22.01.2014.
u 08:05
"Piše se da će se uvesti porez na milodare, a kad Crkva registrira tvrtku i plaća porez, insinuira se da se bavi nečim nečasnim"
Pogledaj originalni članak

Vijest da je Dubrovačka biskupija u vlasništvu nekoliko trgovačkih društava iznenadila je javnost jer je kod nas još uvijek neuobičajeno da Crkva ima vlastite tvrtke i da se preko njih bavi biznisom.

– Siguran sam da gotovo sve biskupije imaju sličnu situaciju i da su mnogi biskupi registrirali tvrtke, preko kojih se odvijaju konkretna poslovanja. Riječ je uglavnom o istim stvarima kao i u Dubrovačkoj biskupiji, a to je npr. pitanje povrata Crkvi oduzete imovine, čije upravljanje, nakon što se vrati, preuzima tvrtka koju je osnovala konkretna biskupija – kaže nam naš sugovornik iz Crkve, jer su jučer svi doslovce bili “zakopčani do grla” o pitanju crkvenih tvrtki, bojeći se da iza objave informacija o Dubrovačkoj biskupiji, odnosno o ondašnjem dubrovačkom biskupu (a sadašnjem zadarskom nadbiskupu) mons. Želimiru Puljiću stoji rat lokalnih esdepeovaca, ali i dijela crkvenih struktura.

Žele biti transparentni

U službenim sudskim registrima, kao i na portalu poslovna.hr, nemoguće je pronaći tvrtku u vlasništvu Crkve, jer tražilice ne prepoznaju imena osnivača i vlasnika trgovačkih društava.

– To je ionako nevažno, odnosno važno je samo da tvrtka dobro posluje. U Dubrovačkoj biskupiji jedna je otišla u stečaj, a to nije ništa neobično u ovoj krizi, jer su mnoge tvrtke otišle u stečaj. To samo govori o želji Crkve da bude transparentna i da njezino poslovanje bude vidljivo svima, jer su svi ti podaci javni. Prigovara nam se da radimo na crno, piše se da će nam uvesti poreze na milodare i krštenje, a kada netko u Crkvi registrira tvrtku i uredno plaća poreze i doprinose po zakonima Republike Hrvatske, onda mu se opet insinuira da se bavi nečim nečasnim – kažu naši sugovornici iz Crkve.

Međutim, još nam je uvijek nejasan motiv zbog kojega je potrebno osnivanje trgovačkog društva u okrilju neke biskupije, jer su biskupije, kao i npr. župe i redovničke zajednice, “pravni subjekti” i imaju mogućnost otvaranja računa i poslovanja preko njega.

Sve je po zakonu

– Osim želje za transparentnošću, tajna je i u PDV-u, jer bilo koja crkvena pravna osobnost nema mogućnost odbijanja PDV-a kao pretporeza, što je moguće samo tvrtkama i obrtima, ali ne i ostalim krajnjim korisnicima, kao što su građani, ali i crkvene institucije. Znate li što to znači pri gradnji neke crkve, vrtića ili škole? Zašto onda ne osnovati tvrtku i cijelu investiciju umanjiti za 20-ak posto, a radi se o milijunskim iznosima. I sve je po zakonu, zar ne – govore naši sugovornici.

No, crkvene tvrtke još su uvijek obavijene velom tajne i isplivaju tek u obliku nekih javnih događanja, kao što je, prisjetimo se, bilo i u slučaju Dajla, kada je javnost doznala za postojanje tvrtke Benedikt d.o.o. u suvlasništvu Porečko-pulske biskupije, koja je upravljala vraćenim zemljištem u Dajli, a sve u suradnji s tvrtkom austrijske biskupije iz Linza. Također, talijanski benediktinci za povrat imovine u Dajli osnovali su u Hrvatskoj svoju tvrtku Abbazia d.o.o., koja se borila za njihova prava na Dajli.

– U Europi biskupije odavno imaju svoje tvrtke i stručne ljude koje njima upravljaju. To je posve normalno i zacijelo naši biskupi uvode tu europsku praksu u naše biskupije, odvajajući biznis i profano od svetoga i sakralnoga – kažu nam u Crkvi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar delminium
delminium
10:15 22.01.2014.

Ja razumijem da je novac potreban i d ase bez njega ne može. Treba za održavanje objekata, za katoličke gimnacije, caritasove pučke kuhinje, školovanje sjemeništaraca, pomoć misijama, crkve kao građevine naša su kulturna baština itd. - Međutim Isus je mladiću koji je poštovao sve zakone a izrazio je želju d aga slijedi rekao da proda sve što ima kako bi mogao slijediti Njega, i još dodao NEMOŽETE služiti Bogu i bogatstvu.

VE
velika
09:13 22.01.2014.

a sta opet priča o komunistima ...voda ispod savskog mosta... neka se svećenici okrenu budućnosti ...neka kažu koji su im ciljevi i izvori prihoda..ako im je svake godine izvor prihoda državni proračun ..a je ..nek se ponašaju po zakonu ...

VE
velika
08:23 22.01.2014.

Hm povrat imovine....nek se crkva već jednom odluci da li su duhovna il materijalna priča....ako hoće povrat imovine...a inače je gadljivo..Npr u Požegi su djeci oduzeli djacki dom da bi svećenici sebi napravili zdanje sa zlatnim slavinama...dakle nek se odreknu milijardu i 200 milijuna kn i nek plaćaju i porez na dobit i dohodak i dividende...ovakvo ponašanje je gadljivo ...dakle ili si u sustavu PDV a ili nisi ...ako hoćeš pOvrar PDV na investiciju ...plati i na prihode....