članstvo u NATO-u

Biden: Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske

Foto: ALEXANDER DRAGO/REUTERS
U.S. President Biden speaks about health research at White House in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
U.S. President Biden visits Washington State
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS
U.S. President Biden visits Washington State
18.05.2022.
u 23:18
Joe Biden sutra treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući
Pogledaj originalni članak

Sjedinjene Države su u srijedu izrazile odlučnu potporu zahtjevu Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, obećavši da će biti na njihovoj strani u slučaju ruske "prijetnje".

"Srdačno pozdravljam i odlučno podupirem povijesnu kandidaturu Finske i Švedske", rekao je predsjednik Joe Biden koji u četvrtak treba primiti švedsku ministricu Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinista u Bijeloj kući.

Demokratski predsjednik je u priopćenju rekao da "jedva čeka da surađuje s američkim Kongresom i s našim saveznicima u NATO-u kako bi Finska i Švedska uskoro ušle u najsnažniji obrambeni savez u povijesti".

Ove dvije nordijske zemlje predale su u srijedu službenu kandidaturu.

Premda su tijekom povijesti bile neutralne, naglo su promijenile smjer nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, što je utjecalo i na njihovu javnost koja je dotad bila suzdržana prema članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

Stockholm i Helsinki su se stoga odlučili stati pod NATO-ov kišobran, dakle konkretno pod vojnu zaštitu drugih europskih zemalja i napose SAD-a, nakon napada Moskve na susjednu zemlju.

VIDEO Unatoč Putinovim prijetnjama Finska potvrdila zahtjev za članstvo u NATO-u!

Kandidature sada moraju proći dvije važne etape, što je proces koji može potrajati mjesecima: potpisivanje protokola o pristupanju, a onda ratifikaciju u parlamentima 30 zemalja članica.

Gotovo su sve zemlje pozitivno dočekale finski i švedski zahtjev za članstvo. U Washingtonu je dobio gotovo jednoglasnu potporu i potvrda u Kongresu trebala bi biti tek formalnost.

No Turska prijeti da će uložiti veto na to proširenje i u srijedu se ponovno usprotivila pristupanju dviju zemalja.

Ankara optužuje Švedsku da je "rasadnik terorističkih organizacija" poput kurdskog PKK-a i zamjera dvjema zemljama da ne odobravaju izručenje osoba optuženih za "terorizam" i da su obustavile izvoz oružja u Tursku.

Američki državni tajnik Antony Blinken koji je razgovarao telefonom s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, sastao se u srijedu u New Yorku s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom ne bi li pokušali riješiti problem.

"S razlogom smo zabrinuti za sigurnost", istaknuo je turski ministar.

"Želimo razlike prevladati dijalogom i diplomacijom", rekao je Mevlut Cavusoglu, ostavljajući otvorena vrata rješenju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.