Put u propast

Bez kredita braniteljske će zadruge u likvidaciju

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
Bez kredita braniteljske će zadruge u likvidaciju
17.01.2014.
u 11:58
Od 44 zadruge u Karlovačkoj županiji preživljava ih šest, sedam, jer ih nezaposleni branitelji nemaju otkuda financirati
Pogledaj originalni članak

Posadili smo 2010. deset tisuća komada božićnih drvca. Godinu kasnije još toliko. Neka su se posušila, a potrebno je i sedam godina sadnje da bismo mogli očekivati prve rezultate. Pitanje je što raditi i od čega živjeti u tom razdoblju – upozorava Stanislav Jurčić, upravitelj Braniteljske zadruge Cetin 1527 iz Cetingrada.

Ista priča muči i većinu ostalih braniteljskih zadruga u Karlovačkoj županiji. Nakon rata ambiciozno su pokrenuli vlastitu proizvodnju, od poljoprivrede, pčelarstva, sirarstva do ugradnje podova. No, izostala je sustavna potpora.

To je dovelo do toga da većina takvih zadruga doslovno preživljava.

Jednokratna pomoć

Problem je što od ministarstva dobiju samo jednokratnu pomoć za pokretanje posla. Tako se sada od 44 zadruge u Karlovačkoj županiji, koliko ih je na papiru, ‘drži’ još samo njih šest, sedam, i to zahvaljujući vlastitim ulaganjima.

– Ukoliko Ministarstvo branitelja ne osigura povoljne kreditne linije, svi će u likvidaciju. Drugog rješenja nema, jer nezaposleni branitelji nemaju to otkuda financirati. Za uzgoj lješnjaka primjerice treba tri, četiri godine, a slično je i s ostalim plodovima.

Stoga bi braniteljskim zadrugama trebalo omogućiti kredite s odgodom početka otplate od nekoliko godina – predlaže predsjednik Zajednice udruga HVIDRA-e Petar Banić. Dodaje da su svoje prijedloge uputili ministarstvu od kojeg očekuju odgovor.

Nadali su se i da će na 22. obljetnicu priznanja Hrvatske u Karlovac doći i ministar Predrag Matić kako bi ga upoznali s radom, ali i spomenutim problemima braniteljskih zadruga.

– Izostala je, nažalost, dobra volja ministra, koji nije našao potrebnim doći u Karlovac. Kada bi barem dvadesetak zadruga radilo kako treba, to bi bilo izvrsno. Imamo ideje i prijedloge, ali ako nemate s druge strane s kime razgovarati onda je to problem – dodaje Banić.

Osim toga, zadruge muče i komunalna opremljenost. No, unatoč svim poteškoćama predano rade i nadaju se da će mjerodavni to ipak prepoznati.

Bez navodnjavanja

– Bavimo se ugradnjom podova, ali i uzgojem kupina. Problem nam je što nema navodnjavanja. Voda je daleko, a ta investicija puno košta. No, radimo i trudimo se – kaže Marko Drakšić, upravitelj BZ Tilia iz Barilovića, koja okuplja sedam zadrugara.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:24 17.01.2014.

Kog vraga treba toliko udruga?

Avatar banijac68
banijac68
18:22 17.01.2014.

Svi bi potporu prije nego i jednom lopatom udare u zemlju po mome saznanjem i razgovorima sa dosta ljudi po Hrvatskoj kada dobiju potporu za bilo koju vrstu rada i obrta prvi je da si kupe auto i onda opet plač je je potpora bila mala i da ne mogu da počnu sa radom a u stvari šta treba 44 udruge ili zadruge ako se samo čeka da država pomaže . ko počne od nule i onda zna cijeniti svoj rad a tko poćima da kreditima i potporama od toga nema niš. Ako sade Božična drvca i Lješnjake a što rade ostatak godine. Moje mišljenje je da sade krumpir,jagode češnjak i ostalo što se može svaki dan prodati imali bi više posla i više zarade i bez potpore .ALI kada dođeš na plac u Hrvatskoj sve je domače povrće iz velike hladnjače ili kao moja susjeda domače iz LIDLa kila mrkve 5kuna na placu bund grinzajga 7kuna ali kako kaže susjeda domače je sa sam to vezale HHHhahhahahahahah

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:26 20.01.2014.

Partizani su imali samo Subnor, a ovi imaju stotine udruga, čije poslovanje stoji na klimavim, neki i na sumnjivim nogama, a svi nejedinstveni.