Afera Fimi media

Beuk uhićen zbog davanja poslova agenciji Nevenke Jurak

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Franjo Lepa/24sata/PIXSELL
darko beuk
Foto: Robert Anić/PIXSELL
darko beuk (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
darko beuk (1)
07.09.2010.
u 13:04
Darka Beuka policija je telefonski s posla uputila kući, a odatle je odvezen na ispitivanje
Pogledaj originalni članak

Darko Beuk, bivši predsjednik uprave Hrvatskih šuma uhićen je u Zagrebu po nalogu USKOK-a zbog sumnje da je, dok je bio na čelu ovog državnog poduzeća zloporabio položaj i ovlasti te tvrtki nanio, neslužbeno doznajemo, višemilijunsku štetu. Njegovo uhićenje nastavak je opsežne obrade vezano za poslovanje Fimi medije, marketinške tvrtke Nevenke Jurak, bliske prijateljice Mladena Barišića, ravnatelja Carinske uprave i bivšeg HDZ-ova rizničara, koja je odrađivala promocijske poslove za gotovo sve državne tvrtke.

Isparili milijuni

Jurakova je uhićena polovicom kolovoza s poslovnom suradnicom Anitom Lončar Papeš zbog “pranja” 16,5 milijuna kuna kada ju je za ispitivanja u USKOK-u odao Bojan Dimić, vanjski suradnik Fimi medije koji je Jurakovoj izdavao lažne račune, podizao novac te zadržavao proviziju od deset posto. Istražujući poslovne aktivnosti Nevenke Jurak, policija i USKOK žele zapravo rasvijetliti rasipanje novca iz 20-ak državnih poduzeća te ustanoviti na čijem su računu završili višemilijunski iznosi. Zbog toga je istraga, pošto je Jurakova završila iza brave, krenula u smjeru državnih tvrtki koje su, navodno prema preporuci bivšeg premijera Ive Sanadera, sklapale izdašne poslove s Fimi medijom.

Ti su poslovni aranžmani, prema informacijama kojima raspolažu i istražitelji, služili za financiranje stranačke blagajne HDZ-a u vrijeme Sanaderova mandata. Darko Beuk, trenutačno član uprave Hrvatskih šuma, danas je došao na posao, doznajemo od osoba upućenih u njegovo uhićenje. Ubrzo je policija s njim telefonski kontaktirala te je zamoljen da se vrati na svoju adresu stanovanja u metropoli. Tako je i učinio te mu je policija ubrzo pokucala na vrata doma. Odvezen je na ispitivanje u policiju na Oranicama te je odatle prepraćen i na ispitivanje u sjedište USKOK-a u Gajevoj. Danas bi se pak trebao pojaviti pred sucem istrage zbog određivanja jednomjesečnog istražnog zatvora. Beuk je tijelima kaznenog progona zanimljiv i zbog drugih malverzacija u Hrvatskim šumama u vrijeme dok im je bio šef. Zbog toga se i vodi istraga, vezana za isporučenu, ali nenaplaćenu robu Hrvatskih šuma pa se pretpostavlja da bi se i za to moglo teretiti dragocjen HDZ-ov kadar iz doba Ive Sanadera. Beuk je bio u odličnim odnosima s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem, a povezuje ga se i s Brankom Vukelićem.

Sanaderov čovjek

U HDZ-u spada u red Sanaderovih ljudi otkako mu je, u vrijeme borbe s Ivićem Pašalićem za prevlast, dao presudan glas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U aferi s izdanom, a nenaplaćenom robom, Beuku bi se moglo stavljati na teret nekoliko stotina milijuna kuna.

– Istraga se vodi već nekoliko mjeseci, ali nisam upućen u detalje. Ako postoji bilo kakva sumnja u kriminal, očekujemo da se krivci sankcioniraju – kazao je predsjednik NO Hrvatskih šuma, državni tajnik u Ministarstvu šumarstva Herman Sušnik. U HDZ-u i HSS-u jučer su se ograđivali od Beuka. Sumnjaju, tvrde, kako mu se neće uspjeti dokazati da je oštetio Hrvatske šume. Njegovo uhićenje tumače zapravo kao stezanje obruča oko bivšeg čelnika Vlade i HDZ-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 80

OB
-obrisani-
14:44 07.09.2010.

Beuka sam osobno uposlio na to mjesto i jamčim u ime HDZa da je nevin To je zasigurno podmetanje onih komunjara iz SDPa,fuj

Č7
čvor2.76
15:02 07.09.2010.

Capolo Pametnjakoviću, reci ti nama tko će odgovarati za pretvorbu Dukata, Prvomajske, Jedinstva, nestanak robnih rezervi, Brodospas, tvornice trotila, novac iz dijaspore, ogromne imovine HDZ-jaca bivših i sadašnjih, i razno razne ko je jamio jamio i mnoge druge HDZ-ejske pizdarije.

11
110usorska
14:38 07.09.2010.

Vazno je se zvati \"domoljub\" i sva vrata kriminalna su ti otvorena,i to bez ikakvih sankcija.Da se razumijemo,puno bolje misljenje nemam ni o SDPeu.