Beograd: Dogovor o primjeni prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU

04.12.2008.
u 07:17
Pogledaj originalni članak

Predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković suglasili su se u srijedu navečer s prijedlogom dopredsjednika i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića o jednostranoj primjeni prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU od 1. siječnja 2009.

Dopredsjednik srbijanske vlade zadužen za europske integracije Božidar Đelić je kazao kako će to značiti oko 300 milijuna eura manjka prihoda u proračunu od carina, ali da će se on nadoknaditi uštedama u proračunu, a ne povećanjem carina ili poreza.

Kako agencija Beta doznaje u srbijanskoj Vladi, to znači da će prijedlog budžeta za iduću godinu biti revidiran, odnosno prioritet u novom proračunu bit će izgradnja Koridora 10, financiranje "projekta Fiat" i mjere aktivnog poticanja zapošljavanja.

Dopredsjednik srbijanske Vlade Mlađan Dinkić izjavio je ranije u srijedu da prijedlog srbijanskog proračuna za 2009. godinu odstupa od dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), jer ne predviđa primjenu prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU od 1. siječnja što je, kako je istaknuo, nedopustivo.

Novinarima je rekao kako je o tome netko morao javno progovoriti te da se i u drugim stavkama proračuna odstupilo od planirane makroekonomske politike za iduću godinu.

Nakon te njegove izjave, kako objavljuju beogradski mediji, za sat i pol je u Uredu predsjednika vlade riješena iznenadna drama o proračunu Srbije za iduću godinu i primjene Prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU.

Inače, srbijanska je vlada je još sredinom listopada priopćila kako je jednoglasno odlučila "da se od 1. siječnja 2009. godine počne s jednostranom primjenom prijelaznog trgovinskog sporazuma s Europskom unijom, a koji podrazumijeva postupno smanjivanje carina na uvoz proizvoda iz EU".

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr