NOVA ESKALACIJA

Bejrut napadnut dronovima, Izrael i Libanon na rubu rata

Foto: ALI HASHISHO/REUTERS/PIXSELL
Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
27.08.2019.
u 20:38
Libanonski Hezbollah prijeti da će oštro odgovoriti Tel Avivu zbog slanja bespilotnih letjelica da ubiju lidere te skupine
Pogledaj originalni članak

“Neka nas izraelski vojnici samo čekaju... dan, dva, tri, mi ćemo doći i žestoko odgovoriti na njihovu provokaciju”, kazao je glavni tajnik libanonske organizacije Hezbollah Hassan Nasrallah. Istaknuo je kako će se suprotstaviti Izraelu i oboriti svaki izraelski dron koji uđe u libanonski zračni prostor, time otvarajući veliku mogućnost za rat, koji bi obuhvatio Libanon, Siriju i Izrael, u jeku pojačanih regionalnih napetosti.

Nasrallahove prijetnje došle su dva dana nakon što je Izrael napao iranske snage u blizini Damaska, tvrdeći da su planirale lansirati naoružane bespilotne letjelice na ciljeve u Izraelu ističući da je napad bio usmjeren na operativce Iranske revolucionarne garde i šijitske milicije koji su posljednjih nekoliko dana planirali napade na Izrael iz Sirije.

“Samo se ti smiri”

Međutim, izraelski napad dronovima na predgrađe Bejruta koji je pod kontrolom Hezbollaha, kap je koja je prelila čašu. Izvori iz Hezbollaha za Večernji su list potvrdili kako su oba drona imala cilj izvršiti atentat na visoke dužnosnike Hezbollaha. Napad izraelskih dronova na predgrađe Bejruta prvi je napad od 2006. godine kada je izbio rat između Izraela i Hezbollaha, u kojem je poginulo 1200 ljudi, uglavnom civila, a u Izraelu je umrlo 158 ljudi, uglavnom vojnika. Osim za napad na predgrađe Bejruta, uporište Hezbollaha, Nasrallah je najavio odmazdu i za zračne udare Izraela u Siriji, u kojima su ubijena dvojica pripadnika Hezbollaha.

Netanyahu je došao na sjever Izraela i obišao granicu s Libanonom te kazao kako su oni tamo sigurni. U ovom trenutku kažem stanovnicima sjevernog Izraela da nisu sigurni, niti će to biti, jer naš će odgovor biti žestok i jak. Nećemo dopustiti da Izrael promijeni pravila igre te da svaki put kada god mu padne na pamet bombardira Libanon i ubije Libanonaca. To su prošla vremena – zaprijetio je Nasrallah dodajući da neće dopustiti Izraelu da nastavi s letovima dronova iznad Libanona. Na prijetnje Nasrallaha, odgovorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Na izraelskoj je strani granice proturaketno oružje

– Čuo sam što je Nasrallah rekao. Predlažem Nasrallahu da se smiri. On dobro zna da Izrael zna kako se obraniti i uzvratiti neprijateljima – poručio je Netanyahu u svom govoru zaprijetivši Libanonu da će ga vratiti u kameno doba u slučaju da Hezbollah napadne Izrael.

SAD i EU pozivaju Izrael i Hezbollah na suzdržanost nadajući se da neće doći do eskalacije sukoba te da će prevladati razum. Međutim, svi poznavatelji bliskoistočne situacije, uvjereni su da će Hezbollah zasigurno odgovoriti jer nikad do sada Nasrallah nije nešto izgovorio, a nije ostvario. Da Hezbollah već ima političku podršku za odgovor Izraelu, dokazuje i izjava predsjednika Libanona Michela Aouna koji je rekao da se njegova država ima pravo braniti nakon izraelskih napada bespilotnim letjelicama, koji su za njega “objava rata”.

I Sirija je dio jednadžbe

– Ono što se dogodilo je poput objave rata, koja nam dopušta da iskoristimo svoje pravo na obranu suvereniteta – žestok je bio predsjednik Libanona Aoun.

Hoće li odluka koju je donio Netanyahu o napadu na predgrađe Bejruta, a kojom je imao cilj podići svoj rejting na predstojećim parlamentarnim izborima u Izraelu 17. rujna i kojom bi mogao zapaliti čitav Bliski istok, biti kobna za njega, bit će poznato vrlo brzo. Borci su Hezbollaha, kao i izraelska vojska duž granice između Libanona i Izraela stavljeni u punu pripravnost. Evidentno je da bi nova runda rata između Hezbollaha i Izraela bila daleko razornija od prve jer će Izrael biti napadnut s dvije fronte, iz Libanona i Sirije.

Izraelska obavještajna služba nedavno je navela da Hezbollah ima između 100 i 120 tisuća raketa kratkog dometa, kao i nekoliko stotina raketa s dužim dometom, ali i više tisuća boraca Hezbollaha, iranske Revolucionarne garde i ostalih šijitskih paravojnih formacija u Siriji. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

RI
Rizlman
21:02 27.08.2019.

Hezbollah nije Libanon, Nasrallah nije Libanon, to su najobičniji teroristi koje na koncu drži zločinačko vodstvo države Iran koje na

Avatar Ironman0105
Ironman0105
22:27 27.08.2019.

Libanon ce napasti Izrael? To je gore nego da Litva zaprijeti napasti Rusiju. Prosli buju puno gore nego srbija protiv NATOa, a Izraelci se nece obazirati na majice s natpisom Target. Naprotiv.

Avatar Matteo1200
Matteo1200
20:53 27.08.2019.

Bravo Bibi, samo rokaj i to žestoko po tom terorističkom šljamu, pokaži EU birokratima jedini jezik koji razumiju garavi ˝doktori i inženjeri˝