Kurzova poruka

Beč: Mi ćemo zaustaviti Erdoğana

Foto: REUTERS/Yiannis Kourtoglou
A woman holds a scarf during a rally in Nicosia, northern Cyprus, in support of Turkish President Tayyip Erdogan August 5, 2016. REUTERS/Yiannis Kourtoglou
Foto: Reuters
Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz leaves after a ceremony in the Hall of Remembrance at Yad Vashem Holocaust Memorial in Jerusalem Austrian Foreign Minister Sebastian Kurz leaves after a ceremony in the Hall of Remembrance at Yad Vashem Holocaust
Foto: Reuters
People wave Turkey's national flags during the Democracy and Martyrs Rally, organized by Turkish President Tayyip Erdogan and supported by ruling AK Party (AKP), oppositions Republican People's Party (CHP) and Nationalist Movement Party (MHP), to protest
08.08.2016.
u 00:15
I dok Merkel oklijeva, frontu otpora protiv Erdoğana u EU preuzima Austrija
Pogledaj originalni članak

Oko tri milijuna Turaka okupilo se jučer u Istanbulu kako bi podržali predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i njegove čistke koje provodi nakon neuspjelog puča, obilježavajući tako završetak trotjednog “bdijenja za demokraciju”, kako su to nazvale turske vlasti.

“Skup za demokraciju i mučenike” nazvano je događanje naroda u Istanbulu, predstavljeno kao “predaja diplome škole za demokraciju”. Skup je organiziran na golemom trgu Yenikapi, na obali Mramornog mora. Cijeli događaj pratio se izravno preko velikih zaslona u 80 turskih pokrajina.

“Kao Hitlerov puč 1933.”

– Golemi zaslon bit će postavljen i na jednom drugom mjestu. Znate li gdje? – upitao je Erdoğan pristaše. – U Pennsylvaniji. Poruka će stići i onamo – dodao je Erdoğan. U toj američkoj saveznoj državi živi Fethullah Gülen, imam kojega su turske vlasti optužile da stoji iza neuspjelog puča u kojemu su poginule 273 osobe i zatražile njegovo izručenje u Tursku.

– Skup na Yenikapiju osnažit će naše jedinstvo. Zadovoljan sam što će onamo doći i politički čelnici oporbe – kazao je predsjednik Erdoğan. I dok Turci slave svoje poimanje demokracije, Zapad optužuje Erdoğana za čistke u kojima je smijenjeno ili uhićeno više od 60 tisuća ljudi iz vojske, policije, sudstva, školstva, sveučilišta, kulturnih institucija... Zapadni mediji pišu da su turski zatvori toliko prekrcani da zatvorenici moraju preskakati jedni preko drugih i u hodnicima i ispred zahoda. Šef njemačke liberalne stranke (FDP) Christian Lindner usporedio je Erdoğanovu čistku s Hitlerovim progonima iz 1933.

– Svjedoci smo državnog udara odozgo kao 1933., nakon paljenja Reichstaga. Erdoğan gradi autoritarni režim, podčinjen samo jednoj osobi – prenosi njemački Focus.de Lindnerove riječi. Podsjetimo – Reichstag u Berlinu zapaljen je 1933., nedugo nakon što su nacional-socijalisti preuzeli vlast. Nacisti su za požar optužili komuniste i to uzeli kao povod da se obračunaju s političkim protivnicima, suspendirajući osnovna ljudska prava. Lindner, čija stranka FDP tradicionalno podržava konzervativni CDU žestoko se obrušio na čelnicu demokršćana kancelarku Angelu Merkel, koja želi nastaviti pregovore s Turskom o pristupanju EU, zbog toga da ne propadne pakt Bruxellesa i Ankare oko zbrinjavanja sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Njemački liberali užasnuti

– Užasava me da ti pregovori odavno nisu završeni, ali gospođa Merkel upućuje samo blagu kritiku Ankari – žali se Lindner. I dok Merkel oklijeva, frontu otpora protiv Erdoğana u EU preuzima Austrija. Austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz kazao je kako će Austrija uložiti veto na daljnje pristupne pregovore s Turskom. Kurz najavljuje i skoru propast pakta o izbjeglicama. – Srušit će se ta kula od karata pogrešne izbjegličke politike – poručio je Sebastian Kurz.

>> 'Veliki dio svijeta ima smrtnu kaznu, uvest ćemo je ako narod želi'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

AN
anticenzura
09:16 08.08.2016.

Njemacki liberali uzasnuti proviv tretmana bandita sto su izveli drzavni udar, pucali po vlastitom narodu i gadjali Parlamenat, a nisu uzasnuti protiv svoje Vlade sto se sprema poslati bataljon vojske na rusku granicu iz cista mira? Hoce opet biti Rusi krivi i Putin diktator, ako i vi dobijete po nosu? Hocete nas i na njega huskati i proglastiti zlocestim vukom, a sebe neduznom Crvenkapicom? Licemjeri. Kome je uopce palo na pamet da stavi Njemacku na kormilo Europske unije, kao da Europa nema iskustva s njima. Trebalo je Britance staviti da paze na Europu, da se bave krupnim problematikama, a ne njih.

Avatar nekakav
nekakav
07:30 08.08.2016.

kad krenu rijeke izbjeglica iz turske u europu, austrija će biti prva koja će promijeniti ploču. nijemci su zasad mlaki. al fascinira ova opčinjenost eu-om kod naših političara. mi smo prva zemlja eu-a na putu tim nesretnicima za njemačku, dansku.. i baš će se kod nas najveći problemi raditi. zašto bismo mi ljude koji idu u njemačku sprečavali u tome? svoje bitke neka nijemci i austrijanci biju sami, doma. tko mene može spriječiti da ja branimirovom ulicom idem na velesajam? zašto ne idem preko vrbovca? za zapad je i staljin bio diktator. al zanimljivo niti jedan američki saveznik to nije. recimo, saudijski kralj nije diktator. nesretnike treba pustiti i olakšati im put. hrvatska ionak nije njihova krajnja destinacija. neka njemačka svoj problem sa njima rješava doma. mi nismo sabirni centar. turska sa ovakvim erdoganom je ipak moćna sila, a njemačka sa 5 mil turaka nije nešto o čemu bi se turska trebala zabrinjavati. ona, turska, ima sve adute. zapad ko i obično, blefira. onog trena kad turskoj amerikanci ne budu udovoljili, bude europi jasno poručila da mora snositi posljedice razaranja drugih država od strane njihovog šefa amerike. kad su u pitanju izbjeglice, tu nema više dobrih odnosa. i filozofiranja.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
00:33 08.08.2016.

Da ali Erdogan sad ima milijune izbjeglica i samo treba otvoriti granicu i Europa će se opet početi raspadati. Toga se Merkel boji jer UK je već na izlazu a nebi trebalo puno da i druge zemlje krenu tim pošto svi u EU zapravo žive pod diktatom Njemačke.