SPREMNI ZA ZIMU

Bavarci se s ledom ne bore kao ostali: Umjesto soli za cestu, koriste zanimljivu alternativu

Foto: EXPA/ JFK EXPA/ JFK/PIXSELL
Bavarci se s ledom ne bore kao ostali: Umjesto soli za cestu, koriste zanimljivu alternativu
08.12.2021.
u 17:26
Zimska služba od kraja 2019. godine koristi prerađenu vodu iz proizvodnje kiselih krastavaca koja se obogaćuje dok ne postigne dovoljan udio soli
Pogledaj originalni članak

Već treću godinu zaredom u Bavarskoj klasični način odmrzavanja cesta pomoću soli zamijenjen je odmrzavanjem pomoću prerađene tekućine od krastavaca, a sve kako bi se uštedjela sol i očuvao okoliš.

Zimska služba od kraja 2019. godine koristi prerađenu vodu iz proizvodnje kiselih krastavaca koja se obogaćuje dok ne postigne dovoljan udio soli (21 posto NaCl). Već nakon testne faze postalo je jasno da je prerađena voda od krastavaca ekonomski i ekološki prihvatljivija nego obična sol za ceste, javlja Geo.de.

Premda se voda od krastavaca koja sadrži sol do sada zbrinjavala putem kanalizacijskog sustava, ona se sada šprica na ceste. U posebnom pogonu voda se tretira, čisti i dostavlja cestarima kao salamura. Bavarske vlasti na ovaj način štede sol i vodu, a proizvođač krastavaca je na dobitku također jer mora uložiti značajno manje novaca u pročišćavanje otpadnih voda.

 

>> Pogledajte i ovaj video - Stiglo je vrijeme struganja leda sa stakala auta: Napravite otopinu koja će led otopiti za par sekundi!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar kastanjer2
kastanjer2
18:05 08.12.2021.

A zato se to zove sezona kiselih krastavaca!

DU
Deleted user
18:45 08.12.2021.

🤡Molim još sjeckanu mrkvicu,grašak i majonezu..bolje da stave po cesti francusku salatu da ima narod što jesti kada budu u snježnom zametu..da se nađe🤡

DG
dario.gmajnicki.3
18:15 08.12.2021.

Taj isti članak ste sa čuđenjem pisali i 2019!