Počele smjene na HRT-u

Barišić, Katarina Periša Čakarun i Katja Kušec novi šefovi na HRT-u?

Foto: HRT
Radman i Kovačić
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
katja Kušec
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Periša Čakarun
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Jozo Barišić
08.03.2016.
u 13:45
Kovačić je navodno od Saše Runjića, Marije Nemčić, Duška Zimonje i Borisa Sruka jučer zatražio pismena izvješća
Pogledaj originalni članak

Nakon prošlotjedne munjevite smjene s mjesta glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, za što je od odluke Nadzornog odbora HRT-a pa do konačne presude u Saboru bilo potrebno samo tri i pol dana, Goran Radman jučer je u 15 sati tijekom primopredaje i službeno svoje mjesto i ovlasti prepustio novoimenovanom vrštelju dužnosti prvog čovjeka Prisavlja Siniši Kovačiću, dosad jednom od najdugovječnijih urednika središnjeg Dnevnika HTV-a.

Povreda radnih obveza?

Siniša Kovačić odmah je nakon imenovanja na novu prisavsku funkciju najavio podizanje razine profesionalnosti s ciljem objektivizacije medijskoga izvješćavanja, pri čemu je dodao i to kako očekuje da HRT i dalje kao javni servis bude otvoren prema svim skupinama u društvu, ali i da štiti hrvatski nacionalni interes, hrvatski identitet i kulturu.

A već jučer vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a povukao je svoje prve poteze i donio prve odluke. Tako je Kovačić umjesto dosadašnje Martine Novak Vukuša vršiteljicom dužnosti rukovoditeljice HRT-ovih pravnih poslova imenovao Ivanu Orešković Ašonju, dok je Nelu Gudelj postavio na mjesto vršiteljice dužnosti rukovoditeljice ljudskih resursa, umjesto Koraljke Plaščar. Nove šefice dvaju navedenih odjela svoje su dužnosti preuzele odmah jučer, dok je, kako su priopćili s HRT-a, istodobno pokrenut postupak utvrđivanja povrede radne obveze protiv dosadašnjih rukovoditeljica spomenutih radnih jedinica.

No, prema neslužbenim informacijama s Prisavlja, Siniša Kovačić već je jučer obavio i razgovore s četvero vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-ovih programa, produkcije, tehnologije i poslovanja – Sašom Runjićem, Marijom Nemčić, Duškom Zimonjom i Borisom Srukom – te je od njih, kako doznajemo, zatražio pismena izvješća.

I dok je službene izjave bilo koga teško dobiti, može se čuti da bi uskoro umjesto Saše Runjića funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja programa Hrvatske radiotelevizije mogao preuzeti Jozo Barišić, a kao nova privremena glavna urednica Prvog programa Hrvatske televizije spominje se urednica i novinarka Katja Kušec, koja bi na toj poziciji mogla zamijeniti dosadašnjeg Igora Tomljanovića.

Neslužbeno se pojavila i informacija da bi ne tako davno uspostavljeni i često osporavani Informativno-medijski servis (IMS), kojem je od početka prošle godine na čelu Lamija Alečković, mogla preuzeti višegodišnja HTV-ova izvjestiteljica Katarina Periša Čakarun. Samo da podsjetimo, prošli tjedan u Saboru se, od Mostove zastupnice Ljubice Ambrušec, mogao čuti zahtjev da na HRT dođe financijska inspekcija koja bi napravila kompletnu reviziju poslovanja. Ali, ne samo to. Ista je zastupnica zatražila i to da se osim Radmana smijene i svi urednici koje je on postavio jer, kako je objasnila, oni promoviraju interese krupnog kapitala i bankarske elite.

I dok se očekuju službeni potezi Siniše Kovačića vezani uz smjenjivanje dosadašnjih ravnateljskih i programskih čelnika te imenovanje njihovih nasljednika, sigurno se zna da će se danas u 10 sati održati sjednica Programskog vijeća HRT-a. Naime, Nadzorni odbor HRT-a, koji je svojom odlukom od prošlog ponedjeljka navečer i pokrenuo Radmanovu smjenu, zatražio je od Vijeća HRT-a očitovanje o, kako smo neslužbeno doznali, konferenciji za novinare koju je Goran Radman održao u četvrtak poslije podne na HRT-u. Članovi Nadzornog odbora, navodno, smatraju da je Radman tom konferencijom privatizirao HRT kao javni medij. K tome, doznajemo, vijećnici HRT-a mogli bi danas od programskog vodstva HTV-a zatražiti odgovor na pitanje zašto HTV u četvrtak nije prenosio sjednicu saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kada je na dnevnom redu bio prijedlog Radmanova razrješenja koje je Odbor i prihvatio te uputio Saboru na konačnu potvrdu. Naime, tu je sjednicu Odbora za medije toga dana izravno prenosila N1 televizija, no na HRT-u su već objasnili da je HTV nije ni mogao prenositi jer saborski pravilnici ne dopuštaju prenošenje sjednica saborskih odbora. Usput, spomenimo i to da na tu istu sjednicu saborskog Odbora za medije na kojoj se i donosila odluka o njegovoj smjeni glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman nije bio pozvan kako bi iznio svoje argumente i svoju obranu.

Tko je koga želio

Inače, sad se doznaju i pojedinosti oko potrage za Radmanovim v. d. nasljednikom. Tako se može čuti da je Mostov kandidat za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, navodno, bio upravo HTV-ov urednik, novinar i član Programskog vijeća HRT-a Jozo Barišić, dok je HDZ, navodno, na tom mjestu svakako želio vidjeti urednika Religijskog programa i člana Nadzornog odbora HRT-a Marija Raguža ili Sinišu Kovačića. Prema Zakonu o HRT-u, Kovačić vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a može biti šest mjeseci.

>> HRT je državna, stranačka televizija, nije niti bio – javna

>> Prva odluka vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 135

DD
dalibor.durdov
13:59 08.03.2016.

Bravo! Ali sve je to bez veze, dok na prvom programu HTV-a ponedjeljkom u 20.00 sati u istoimenom show-u na račun TV pretplatnika orgijaju Danijela Trbović i Mima Simić!

Avatar navijač
navijač
14:15 08.03.2016.

Hvala bogu da smo i to dočekali , od one udbaške krčme se ponovo ustrojava Hrvatska televizija.

Avatar SMRT BOLJŠEVIZMU
SMRT BOLJŠEVIZMU
13:55 08.03.2016.

crveni crvenima....isključiti tu "momćad" iz igre....pali na doping testu, jer su se drogirali sa fašističkim komunizmom