Sastanak vlade i sindikata

Mihalinec: Ministar nije najavio nikakve rezove, Jagić:Nećemo pristati na smanjivanje plaća

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Mihalinec: Ministar nije najavio nikakve rezove, Jagić:Nećemo pristati na smanjivanje plaća
Autori Tea Romić, Hina
24.02.2016.
u 17:09
Predstavnici Vlade na sastanku su ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić i pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić.
Pogledaj originalni članak

U Banskim je dvorima u 14 sati počeo sastanak predstavnika Vlade i čelnika sindikata javnih službi na kojem će, prema najavi ministra financija Zdravka Marića, razgovarati o fiskalnim i ekonomskim smjernicama za izradu državnog proračuna.

Očekuje se da će sindikalni čelnici htjeti doznati Vladino stajalište o povećanju osnovice za plaće za šest posto zaposlenima u javnim službama, na temelju sporazuma koji im jamči povećanje u slučaju rasta BDP-a u dva tromjesečja za dva i više posto. Procjenjuje se da bi to na godišnjoj razini za svih oko 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama značilo novo opterećenje za proračun od oko 1,8 milijardi kuna.

Uoči sastanka ministar zdravlja Dario Nakić izjavio je novinarima kako je već o tome razgovarao s predstavnicima sindikata u zdravstvu i da imaju slična stajališta jer su svjesni situacije u kojoj nalazi Hrvatska.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović rekla je kako se obje strane moraju upoznati s dostupnim predmetima, postojećim zakonima i kolektivnim ugovorima, pa vidjeti kako će dalje.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručila je da njezino članstvo očekuje realizaciju sporazuma o povećanju osnovice, odnosno da se "ono što je uzeto vrati".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec za sada nema nikakvih očekivanja, osim što pozdravlja to što Vlada prvi put nakon četiri godine poziva sindikate javnih službi da im prikaže projekciju proračuna i politiku plaća za slijedeće tri godine. To pozdravljam bez obzira na rezultat razgovora, kazao je Mihalinec.

Predsjednica Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić izjavila je kako želi vidjeti što je s kulturom u Hrvatskoj, odnosno "ima li nade za kulturu i novaca koji će vratiti dignitet toj djelatnosti".

Predstavnici Vlade na sastanku su ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić i pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić.

U sindikalnom izaslanstvu su čelnici Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša, Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić, Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić i dr.

Nakon sastanka je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izrazio zadovoljstvo što ova Vlada gleda na sindikate kao na svoje partnere.

- Prvi sastanak sa sindikatima javnih službi, ovo je ponovno uspostavljena praksa da prije donošenja državnog proračuna ministar financija sindikatima prezentira okvire za donošenje proračuna za 2016. godinu kao i projekcije za 2017. i 2018. Mi smo zadovoljni s time što smo kao socijalni partneri uvaženi i ponovno smo za stolom kad se govori o važnim pitanjima. Otvorili smo sva reformska pitanja koja će se rješavati za vrijeme mandata ove Vlade, spremni smo biti partneri s Vladom i surađivati na svim pitanjima koja će poboljšati naš sustav. Jasno smo odredili da riječ reforma znači da treba znati gdje ona vodi, u čiju korist će se provoditi, u korist građana korisnika ili u korist uske grupe ljudi nositelja krupnog kapitala, te hoće li ona biti samo da se poboljša način funkcioniranja službi – kazao je Mihalinec. Danas na sastanku, dodaje, prezentirane su im samo smjernice proračuna, dok točne brojke i iznose još nisu vidjeli.

- Ministar nije najavio nikakve rezove, samo nominalni iznos koliki će biti proračun – kaže on. Nije se razgovaralo i o aktivaciji Sporazuma o osnovici za plaće u javnim i državnim službama, no ranije je, dodaje, dogovoreno da će Vlada pregovarati sa svim potpisnicima sporazuma prije donošenja proračuna..

- Dobili smo informaciju kako Vlada želi obnoviti socijalno partnerstvo koje je u proteklom mandatu bilo ubijeno. Protekle vlade imale zanimljive reformske inicijative u zadnjoj godini mandata, a ako se želi provesti reforme, treba početi sada – tvrdi Mihalinec.

Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske kratko je rekao da je njegov sindikat protiv bilo kakvog rezanja i smanjivanja plaća i prava policijskih službenika

- Ako govorimo o Sporazumu o osnovici plaće u javnim i državnim službama, mi nećemo pristati na njegovu odgodu, policajci su dali svoj obol, previše su nam skinuli, što je potpisala prošla vlada, nova Vlada preuzima njihove obveze, pogotovo što se tiče policije, to je svima jasno – poručio je Jagić.

>> Sindikati stalno vrište da štite radna mjesta, ali zapravo ne štite 

>> Nakić: Imunološki zavod pretvorit ćemo iz društva u ustanovu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TR
tragurion1954
19:39 24.02.2016.

Vratiti dodatak na staž! Ono što je onaj petokolonaš Jovanović i njegovi ukinuli.

DR
drsgec
13:40 06.04.2016.

Da bi Jagić uopće mogao štititi nečija prava, najprije bi trebao imati minimum inteligencije.

DB
dbilic78
19:56 24.02.2016.

Nema puno,15000, i boli ga briga tko je na vlasti