Ban Ki-Moon:

'Izgladnjivanje kao ratno oružje ratni je zločin'

Foto: Reuters/PIXSELL
'Izgladnjivanje kao ratno oružje ratni je zločin'
15.01.2016.
u 09:28
Naglasio je da su režim i oporba u Siriji "krivi za to i druge strahote zabranjene međunarodnim humanitarnim zakonima".
Pogledaj originalni članak

Opsada sirijskih gradova ratni je zločin, ocijenio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, uoči vjerojatnog sastanka Vijeća sigurnosti na zahtjev Pariza, Londona i Washingtona radi poboljšanja humanitarne pomoći tim gradovima. Govoreći o sudbini Madaje i drugih gradova koje su opkolili borci u Siriji, Ban je novinarima kazao: "Budimo jasni: izgladnjivanje kao ratno oružje ratni je zločin".

Naglasio je da su režim i oporba "krivi za to i druge strahote zabranjene međunarodnim humanitarnim zakonima". Zatražio je da "zemlje iz regije i izvan nje, koje mogu imati utjecaj, izvrše pritisak na zaraćene strane kako bi se postigao slobodan i produžen humanitarni pristup u čitavoj Siriji". To je prvi put da se UN izražava tako otvoreno i na najvišoj razini, u trenutku kad su humanitarni konvoji uspjeli opskrbiti Madaju i još dva grada opkoljena već mjesecima.

Vijeće sigurnosti može se načelno obratiti Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Siriji, no vjerojatno je da bi Rusija i Kina koje štite sirijski režim od zapadnih pritisaka blokirale takvu inicijativu. Prema UN-u, 4,5 milijuna Sirijaca živi u zonama teškog pristupa za humanitarne organizacije, a gotovo 400.000 stanovnika opkolile su režimske snage ili oporbene oružane skupine.

>>Izbjeglica u Švicarskoj smije imati samo 1000 franaka, sav ostali novac mora predati državi!

>>Sirija treba početi raditi na novom ustavu, prerano nagađati o azilu za Asada

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Alfons_x
Alfons_x
11:13 15.01.2016.

Još jedna medijska obmana i laž orkestrirana iz "zapadnih" centara moći. Naime iako se na području Sirije do nedavno nalazilo više enklava okruženih, izgladnjivanih pa i onih Kršćanskih, ban ki moon se nije javljao kao ni drugi. Međutim danas kada je situacija na terenu preokrenuta u potpunosti i kada se u okruženju nalaze gradovi pod kontrolom isilovih koljača i ubojica, ban ki moon i lutke na koncu baljezgare o "humanitarnoj katastrofi, o ratnim zločinima" zašto?? Nije li sudbina tih ljudi u gradovima u njihovim rukama, mogu se predati, položiti oružje kao što su učinile brojne terorističke skupine do sada i njihova "glad" prestaje istoga trena. U čijem je interesu ova jadikovka nad "nedužnim žrtvama" dok isil zapravo kao taoce drži stanovnike tih gradova, jer da nije civila u tim gradovima oni ne bi bili u okruženju, nego sravnjeni sa zemljom, zajedno sa borcima terorističkih skupina koje se nalaze u tom gradu. Ne lažite nas više, imamo i prijatelje u siriji kamo li da znamo čitati i druge vijesti.

ZH
zhecko
10:35 15.01.2016.

Uopće ne shvaćam zašto je galama na Assada, jer on samo želi osloboditi svoju zemlju od raznih terorističkih grupa, koje zapad zove "demokrarskom oporbom". Mislim da je obaveza onih, koji drže grad da se brinu o svima koji se nalaze na njihovom teritoriju. Stanovnici žale žale, da ove grupe od svojih zaliha ne daju hranu ljudima. Čak se bojim da će i veći dio humanitarne pomoći sa oružjem oteti, a stanovnišvo gradova koriste kao živi štit.

BU
Bubalamala
13:55 15.01.2016.

Isto tako slikanje s malom djecom u propagandne svrhe je zlocin