Nasljednik dinastije

Bakir Izetbegović radikalizirat će političku scenu?

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Bakir Izetbegović
Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
Sulejman Tihić (1)
Foto: Zoran Grizelj/VLM/PIXSELL
Sulejman Tihić (1)
04.10.2013.
u 20:00
Liječi se u Njemačkoj - Odlazak Sulejmana Tihića koji se približavao Hrvatima gubitak je za BiH, kaže Nino Raspudić
Pogledaj originalni članak

Čim je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić zbog teške bolesti prebačen na liječenje u Njemačku, njegov zamjenik Bakir Izetbegović objavio je da preuzima vodstvo u stranci koju je osnovao njegov otac i dugogodišnji lider Bošnjaka u BiH Alija Izetbegović.

Tihić je u BiH na glasu kao pomirljiv i konstruktivan političar, dok nasljednik dinastije Izetbegović ima drugačiju reputaciju, mnogo radikalniju pa se promatrači pitaju znači li vrlo izgledna promjena na čelu jedne od dviju bošnjačkih stranaka i radikalizaciju scene u BiH, gdje se već gotovo dva desetljeća narodi i njihovi političari ne mogu dogovoriti o osnovnoj strukturi države koja bi osigurala ravnopravan tretman svima.

– Tihićev odlazak gubitak je za političku scenu u BiH, on je tolerantan političar, spreman za razgovor, među najkonstruktivnijima u politici. U sadašnjoj situaciji pokušavao se približiti Hrvatima i naći konstruktivno rješenje – kazao je analitičar Nino Raspudić.

Pritisak iz Bruxellesa

Za 62-godišnjeg Tihića promatrači kažu da je pomirljiv i lišen bahatosti, što povezuju s krajem iz kojeg potječe, iz Bosanskog Šamca u Bosanskoj Posavini. Ističe se da je Tihić, koji je preživio mučenja u pet srbijanskih logora u vrijeme rata, okrenut prema Europi i otvoren za multietničnost. S druge strane, za 57-godišnjeg Bakira kaže se da je puno tvrđi i da bi stranka imala znatno radikalnije vodstvo. Izetbegović se razvijao u očevoj sjeni, moguće je možda da tek izbijanjem na čelno mjesto dođu do izražaja njegove prave nakane, a ima promatrača koji su uvjereni da bi trebao prepustiti čelno mjesto u stranci nekom drugom. Osim toga, očekuje dio promatrača u BiH, pritisak iz Bruxellesa mogao bi biti sve jači i presuditi u tome da se konačno riješi pitanje političkog predstavništva Hrvata u BiH, pa bi u toj situaciji bilo svejedno tko je na čelu delegacije.

Je li čudo poput dogovora između Srba i kosovskih Albanaca postignutoga u Bruxellesu moguće i za BiH? Bit će to jasnije za tjedan dana, kad se nastavlja iduća runda bruxelleskih pregovora između političkih predstavnika koji djeluju unutar jedne države. Hannes Swoboda, šef socijalista u Europskom parlamentu, kaže kako je vrijeme da se i unutar jedne države, kao što je BiH, nađu rješenja ako su se mogli dogovoriti Srbija i Kosovo. Raspudić kaže da opet od svega neće biti ništa, ali promatrači u BiH navode kako je ovaj put bilo tvrđeg pritiska na političare da se dogovore, a slikovito to opisuju kao “zavrtanje ruku”. No pitanje je hoće li bruxelleski pritisak riješiti situaciju koja se redovito ponavlja, pa i sada, da dvije bošnjačke stranke, SDA i SDP, kritiziraju jedna drugu ako onda druga postigne neki dogovor.

Zaustavljena podjela

I sada je tako. HDZ i SDA postigli su dogovor prema kojem bi se Federacija podijelila na dva izborna područja tako da se osigura da Hrvati biraju svoga predstavnika. Međutim, SDP se tome protivi, a Zlatko Lagumdžija, koji je i lansirao Hrvata za kojeg su glasovali Bošnjaci, kaže da je time zaustavljena daljnja podjela BiH.

>>Pregovori Milošević – Izetbegović kao 'deal' iz filma 'Kum'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.