BORBA VEČERNJAKA

AZOP potvrdio da varaždinski Gradski stanovi krše zakon

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
AZOP potvrdio da varaždinski Gradski stanovi krše zakon
05.09.2013.
u 11:01
Gradski stanovi moraju Večernjem listu i bilo kome tko traži, dostaviti popis kupaca stanova u programu POS-a, kažu u AZOP-u
Pogledaj originalni članak

Više od pet mjeseci nakon što je Večernji list od Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) zatražio informaciju o popisu kupaca stanova po programu Poticane stanogradnje, a koju su nam u JUGS-u odbili dati, na što smo se žalili Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP), primili smo rješenje prema kojemu JUGS informacije skriva - protuzakonito!

Prekršajna kazna

“Agencija je utvrdila kako žaliteljica traži informaciju koja se odnosi na sustavno organiziranu stanogradnju poticanu javnim sredstvima, odnosno informaciju koja se odnosi na državnu potporu, a propisano je kako su tijela javne vlasti obvezna na internetskim stranicama objaviti na lako pretraživ način informacije o dodijeljenim potporama, uključujući popis korisnika i visinu iznosa – piše u obrazloženju AZOP-a, koji je JUGS-u naložio da u roku od osam dana Večernjem listu dostavi tražene informacije.

- U slučaju neobjavljivanja informacije propisana je prekršajna kazna – poručuju iz AZOP-a.
Temeljem tog rješenja, Večernji list je jučer ponovno uputio zahtjev JUGS-u da nam dostavi popis kupaca POS stanova u Varaždinu, ali u JUGS-u i dalje na svoj način tumače rješenje i ne daju popis.

Smjena

- Moramo vas upozoriti da se ne radi o rješenju AZOP-a, već o dopisu sa iskazanim neobvezujućim mišljenjem. Gradski stanovi obvezni su AZOP u roku od osam dana obavijestiti o poduzetom, što smo i učinili. Dio vašeg zahtjeva koji se odnosi na listu kupaca POS naselja Jalkovečka Prva faza, a kojima je APN bio nositelj investicijskog posla i prodavatelj, sukladno Zakonu ustupili smo APN-u – poručili su iz JUGS-a, u kojem očito i dalje misle ignorirati  jasne i nedvosmislene upute AZOP-a.

Temeljno pitanje koje se nameće je, naravno – što skrivaju?

Večernji list nije bio jedini koji je tražio listu kupaca POS stanova. Tražili su je i nezadovoljni kupci POS stanova u Vilka Novaka, tražilo ju je Upravno vijeće JUGS-a, pa čak i Grad Varaždin, koji je stopostotni vlasnik JUGS-a. Svi bez uspjeha.
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš za Večernji list komentirao je kako mu je drago da je AZOP donio takvo rješenje te će tražiti od JUGS-a da se lista što prije objavi.

- Već sutra imam sastanak s ravnateljem Vladimirom Kukecom – kazao je jučer Habuš, koji ipak ne misli da bi Kukec trebao biti smijenjen.
S njim se ne slaže vijećnik i član UV-a Gradskih stanova Robert Podolnjak, koji kaže da je Kukec već trebao biti razriješen s dužnosti, i to ne samo zbog ove situacije, nego zbog svih drugih problema u kojim su se našli Gradski stanovi pod njegovim vodstvom.
- U prvom redu to je netransparentno i nenamjensko trošenje novca u trenutku kada prodaja stanova pada i nema novog priljeva. Treba doći netko svjež i raščistiti situaciju – kazao je Podolnjak.

Upućeni izvori kažu kako bi Kukec već bio smijenjen da nema političku zaštitu.

\'Ova odluka je presedan\'

Ovakva odluka AZOP-a je presedan i mogla bi imati dugoročne posljedice za objavljivanje odnosno neobjavljivanje informacija javnih tijela, trgovačkih društava u javnom valsništvu i slično. Čestitam - kazao je Robert Podolnjak, koji je, osim što je član UV-a JUGS-a i gradski vijećnik, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu.
- Kao član Upravnog vijeća i kao gradski vijećnik tražit ću od Grada da hitno popis kupaca stanova stavi na svoje web stranice. Iako smo to tražili i prije, možda ovo rješenje AZOP-a i ubrza taj postupak - kazao je Podolnjak i dodao kako osim toga postoje još mnoga pitanja na koja građani zaslužuju dobiti odgovore.
 - Primjerice, tu su pitanja otpremnina bivših direktora Parkova i Varkoma, o kojima se nagađa da su milijunske, a iznosi se taje - podsjetio je Podolnjak. Večernjak i za slučaj Varkoma još čeka pravorijek AZOP-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.