Australski sud koristio se Facebookom ne bi li uručio presudu optuženima

15.12.2008.
u 13:05
Pogledaj originalni članak

Facebook je prvi put na svijetu korišten kao pomagalo za uručenje pravnog dokumenta jer se optuženci nisu pojavili na sudu niti ih se moglo pronaći uobičajenim načinima.

Naime, najpoznatija svjetska internetska društvena mreža poslužila je australskom sudu u Canberri upravo u tu svrhu.

Lokalni je sud te države donio presudu koja se trebala uručiti dvojici optuženika dostavom na uobičajeni način, no nikome to nije polazilo za rukom jer nisu znali gdje su.

Ta je sudska misija bila još više onemogućena jer se niti jednom za parnice optuženici nisu pojavili pred sucem.

No rješenje za situaciju u kojoj nitko nije mogao pronaći dvojicu optuženika riješio je odvjetnik Mark McCormack, ističući Facebook kao jedan od najboljih načina za "lociranje" na uobičajeni način neuhvaljivih osoba.

I to se pokazalo točnim, suoptuženik u parnici bio je registrirani korisnik Facebooka, a njegov profil dao je točno ime, datum i mjesto rođenja, što je bilo dovoljno sudbenim organima da ga identificiraju u sustavu i traže na pravoj adresi.

Nešto ranije sudovi su imali iskustva s dostavom presuda elektroničkom poštom, no ovo je prvi slučaj da im je u pomoć priskočio i Facebook.

(S.M.)

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr