Покойся с миром

Anatolij Dobrinjin (1919.-2010.): Čovjek koji je spriječio atomski rat

Foto: AFP
Anatolij Dobrinjin (1919.-2010.): Čovjek koji je spriječio atomski rat
09.04.2010.
u 13:20
Dugogodišnji veleposlanik SSSR-a u Washingtonu bio je jedan od najistaknutijih diplomata tijekom Hladnog rata i svojom vještinom pregovaranja razriješio krizu kubanskih projektila.
Pogledaj originalni članak

U Moskvi je u 90. godini umro Anatolij Fjodorovič Dobrinjin, sovjetski diplomat koji je od 1962. do 1986. bio veleposlanik u Washingtonu, od "kubanske krize" do reykjavičkih pregovora o smanjenju naoružanja, i koji je imao ključnu ulogu u smanjivanju napetosti između velikih sila.

Zbog izvrsnog znanja engleskog taj avioinženjer poslan je u diplomatsku školu, a u Washington je prvi put stigao kao niži diplomat 1952., nakon čega je bio na položajima u Latinskoj Americi. Na veleposlanički položaj u SAD-u imenovan je kao relativno mlad diplomat, sa 43 godine, i to se pokazalo ključnim za izbjegavanje nuklearne katastrofe.

Dobrinjin se sprijateljio s Robertom F. Kennedyjem, ministrom pravosuđa i mlađim bratom američkog predsjednika, i kad je u listopadu 1962. izbila kriza zbog razmještaja sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi, Dobrinjin je u svom odnosu s Robertom imao "stražnja vrata" kroz koja je mimo službene razine pregovaranja mogao doći do njegova brata Johna, i uputiti prijedloge pomoću kojih je na kraju postignut sporazum i izbjegnut nuklearni sukob koji bi svijet zavio u crno (Sovjeti su uklonili projektile u zamjenu za uklanjanje američkih projektila iz Turske, što nije službeno dogovoreno, ali je prešutno ispoštovano).

Dobrinjin je na svom položaju u Washingtonu predstavljao petoricu sovjetskih vođa (Hruščov, Brežnjev, Andropov, Černjenko, Gorbačov) kod šest američkih predsjednika (Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan) i sudjelovao na konferenciji 1989. na Malti koja je označila kraj Hladnog rata. Memoare "U povjerenju: Moskovski veleposlanik kod šest hladnoratovskih predsjednika" objavio je 1995., a u mirovini je bio počasni profesor Ruske diplomatske akademije, obučavajući novu generaciju diplomata.

Povodom njegove smrti predsjednik Medvedev uputio je njegovoj obitelji izjavu sućuti u kojoj ga je nazvao "legendom ruske diplomacije". Kad je otišao u mirovinu, tadašnji američki veleposlanik u Moskvi Malcolm Toon nazvao ga je "najsposobnijim diplomatom 20. stoljeća".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
19:49 09.04.2010.

Hvala Bogu na Dobrinjina.