Analiza govora tijela: Nešto ga muči, vodi neke svoje unutarnje bitke

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
sanader3
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
sanader2
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
ivo sanader
Foto: Marko Prpić/Pixsell
ivo sanader
Foto: Marko Prpić/Pixsell
ivo sanader
03.01.2010.
u 18:55
Iz ozbiljna i umorna lica s podočnjacima vidljivo je da ga nešto muči – analizira govor tijela Ive Sanadera profesorica te trenerica komunikacijskih vještina i fizognomije Ljiljana Buhač.
Pogledaj originalni članak

Fotografije pokazuju da je Ivo Sanader uzrujan, napet i zabrinut. Arogantno držanje, gledanje novinara s visine, nekontrolirano cerekanje, stiskanje usana i zuba – upućuju na njegovo negativno raspoloženje. Cijelo vrijeme svojim izrazom lica želi ostaviti dojam da je stvar vrlo ozbiljna i da je on tu da to pokuša riješiti.

Iz ozbiljna i umorna lica s podočnjacima vidljivo je da ga nešto muči – analizira govor tijela Ive Sanadera profesorica te trenerica komunikacijskih vještina i fizognomije Ljiljana Buhač. Često dizanje i spuštanje obrva te mrštenje pokazuju Sanaderovo nezadovoljstvo i zabrinutost.

Naginjanje prema novinarima, sječa zraka dlanom pokazuju želju da se prisutnima usiječe u pamćenje ono o čemu se govori. Skupljanje prstiju kao da zatvara vrećicu pokazuje, pak, želju da se zaokruži i zatvori misao. U smislu: jednostavno, to je tako i o tome ne želim raspravljati.

– Povremeno ima otvoren položaj tijela i otvorene dlanove, što je točno znao kada će upotrijebiti. Time želi da mu se vjeruje. No dogodilo se i nešto neobično za Sanadera. Čitao je svoje obraćanje javnosti, što nije karakteristično za njega. A to je također znak dobre kontrole, da ne bi rekao nešto što ne želi – kaže Lj. Buhač. Domeće da oštri pokreti, agresivan, ozbiljan i umoran izraz lica upućuju na to da Sanader vodi svoje unutarnje bitke.

U pojedinim dijelovima govora jednostavno je navukao mračnu zavjesu. Korištenje šake u komunikaciji znak je, pak, prijetnje, agresije i moći.

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

MI
milton
19:46 03.01.2010.

Gospodin je zreo za Remetinec, kod prijatelja Protege.

LI
lija11
22:43 03.01.2010.

Muči ga da minstri koji bi trebali otć ne progovore o mučkama u Remetincu- došao je njihov vođa i spasitelj koji treba rušiti gps. Kosor. !!!!!!!

OB
-obrisani-
19:13 03.01.2010.

Sanader-slučaj za promatranje.