STATE DEPARTMENT

Amerikanci o ljudskim pravima u Hrvatskoj: Korupcija i diskriminacija i dalje problem

Foto: DPA/PIXSELL
Amerikanci o ljudskim pravima u Hrvatskoj: Korupcija i diskriminacija i dalje problem
24.04.2019.
u 21:48
Nevladine organizacije istaknule su da su fizički napadi i prijetnje novinarima, a osobito prijetnje putem interneta, imale sve jači učinak smanjivanja slobode medija te da se Vlada nedovoljno bavila tim problemom.
Pogledaj originalni članak

Problemi u vezi s kršenjem ljudskih prava uključivali su korupciju, nasilje i prijetnje nasiljem novinarima, azilantima i migrantima te prijetnje pripadnicima etničkih manjina - navodi se u izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava za 2018. u Hrvatskoj, koji potpisuje državni tajnik Mike Pompeo.

Kada je riječ o Ustavom i zakonom zajamčenoj slobodi izražavanja, izvještaj navodi reakcije organizacija za zaštitu ljudskih prava prema kojima Vlada nije prikladno istraživala ili pokretala postupke u slučajevima prijetnji novinarima ili blogerima.

Nevladine organizacije istaknule su da su fizički napadi i prijetnje novinarima, a osobito prijetnje putem interneta, imale sve jači učinak smanjivanja slobode medija te da se Vlada nedovoljno bavila tim problemom.

Tako je, primjerice, u srpnju zadarski državni odvjetnik pokrenuo optužni prijedlog protiv nogometaša Jakova Suraća zbog fizičkog napada i prijetnji smrću novinaru Hrvoju Bajlu. U optužnom je prijedlogu istaknuto da je Surać počinio kazneno djelo upravo na temelju Bajlova novinarskog rada.

Osim toga, u kolovozu je državni odvjetnik u Splitu odbio pokrenuti kazneni postupak protiv hrvatskog branitelja Stipe Perkovića Tabaka zbog izjava na internetu da novinare portala Index.hr treba pobiti. HND je osudio tu odluku ističući da je sud Perkoviću Tabaku uvažio imunitet na temelju braniteljskog statusa.

Pripadnici medija također su izvještavali o provedbi autocenzure iz straha od maltretiranja putem interneta, zamjeranja politički povezanim osobama ili gubitka posla zbog izvještavanja o određenim temama.

Premda su zakonom i odlukama Ustavnog suda tehnički utvrđena ograničenja u odnosu na simbolički “govor mržnje“, uključujući korištenje simbola i slogana iz nacističkoga i ustaškog razdoblja, nevladine organizacije i interesne skupine prigovorile su da je provedba tih odredaba i dalje nedostatna.

Izvještaj za 2018. godinu izdvaja i statistiku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, prema kojoj je i dalje prisutan antisemitski govor na internetu te u medijima, kao i antisemitski i ustaški grafiti na ulicama. Židovska zajednica usto ističe da državni dužnosnici nisu dovoljno osuđivali, sprečavali i suzbijali revizionizam holokausta.

Srpsko narodno vijeće, stoji u izvještaju, ističe da su se pripadnici srpske nacionalne manjine suočavali s govorom mržnje, grafitima i drugim oblicima uništavanja srpskih spomenika te znatnom diskriminacijom u pravosudnom sustavu, posebno kad je riječ o nestalim osobama i ratnim zločinima. Izvještaj zaključno navodi kako su “nadležna tijela uglavnom istraživala te slučajeve, pa i pokretala kaznene postupke te da je Vlada poduzela značajne korake za progon i kažnjavanje pojedinaca koji su kršili ljudska prava.”

Bruna Esih kritizirala premijera zbog izbjeglica

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

MA
marsovac
16:50 24.04.2019.

uz pomoc pete kolone i raznih organizacija koje financira Hrvatski narod, ugodno i lagodno se pljuje po Hrvatima i Hrvatskoj,.................

SN
Snowman
15:29 24.04.2019.

I to od Amerikanaca, bas oni. Koji ne znaju za sud u Den Haag-u, Mex. Granica, Crnci i Indijanci

Avatar Pavel ic
Pavel ic
16:38 24.04.2019.

Haha hahaha hahahaha haha haha hahahaha hahahaha hahaha hahahaha hahaha hahahaha hahahaha hahaha hahagshaha