Nova snimka

Američke specijalne snage spasile 70 ISIL-ovih talaca

Foto: Kurdish Region Security Council/Channel 4 Facebook page
ISIS: Snimka spašenih taoca
Foto: independent.co.uk
Joshua Wheeler
27.10.2015.
u 12:12
Intervencija na terenu za pripadnike Delta Force
Pogledaj originalni članak

Kurdska vlada sjevernog Iraka objavila je snimku američkih postrojbi kako oslobađaju 70 talaca Islamske države. Među 70 spašenih, zabilježeno je 20 pripadnika Iračke vojske, dok su ostali bili lokalni stanovnici optuženi za špijuniranje. Nakon dobivenih informacije o izgrađenim masovnim grobnicama u zatvoru Hawije, Iraku, američke specijalne snage intervenirale su ulaskom u zatvor.

Neki od zatočenih rekli su da su trebali biti pogubljeni na dan dolaska američkih vojnika. Vojnici Delte Force prethodno nisu sudjelovali u borbama na terenu, s obzirom na to da su ratovanje započeli isključivo zračnim napadima protiv Islamske države u kolovozu 2008. kao podrška za preko 40 Kurdskih postrojbi. 

- U ovoj ulozi, dozvoljeno im je braniti se, ali i braniti partnerske snage te štiti gubitke nevinih života - izjavio je Peter Cook, glasnogovornik Pentagona.

Naglasimo, kako je u noćnom napadu zabilježena i prva američka žrtva u ratu protiv ISIL-a, Joshua Wheeler, narednik specijalnih postrojbi. Posthumno dobio je nagradu 'Purple Heart', vojnu medalju dodijeljenu od predsjednika Amerike, ranjenima ili poginulima za vrijeme službe. 

Prema izvorima, uhićeno je šest ISIL-ovih vojnika, a ubijeno preko dvadeset. Svi spašeni u napadu bili su Arapi, uključujući i lokalne stanovnike te borce za Islamsku državu. 

Američki službenici morali su donijeti brzu odluku jer su zatočenici ostajali bez vremena, prenosi CNN.

- Znali smo da će zatočenici uskoro biti ubijeni. Znali smo jer smo vidjeli svježe iskopane grobove - rekao je Col Steve Warren, glasnogovornik vojne operacije američkih snaga protiv ISIL-a.

>> Američki obavještajci žale se da su im mijenjani izvještaji o ISIS-u

>> Iračka vojska pogodila konvoj u kojem se nalazio vođa ISIL-a Abu Bakr al-Baghdadi

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

ZI
zimerman
16:07 27.10.2015.

Svaka cast Amerima, tako se ratuje

Avatar mason
mason
16:11 27.10.2015.

Ko ce drugi ako nece Ameri.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:34 27.10.2015.

koga su rusi oslobodili?