Papirologija

Ako vlasnik želi sječi drva u svojoj šumi, mora donijeti pet papira

Foto: 'Milivoj Kuhar/Vecernji list'
Ako vlasnik želi sječi drva u svojoj šumi, mora donijeti pet papira
04.04.2011.
u 16:46
Proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava ne utječe na dosadašnje gospodarenje u privatnim šumama unutar granica parka. Dakle, ljudi mogu i dalje upravljati svojim šumama kao i do sada
Pogledaj originalni članak

ČAKOVEC - Proglašenje Regionalnog parka Mura - Drava ne utječe na dosadašnje gospodarenje u privatnim šumama unutar granica parka. Dakle, građani mogu i dalje upravljati svojim šumama kao i do sada, a to znači da za svaku sječu moraju imati papire koje izdaje Šumarija Čakovec - kaže Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Međimurske županije.

Kao i prije, vlasnik šume mora prije sječe Šumariji podnijeti zahtjev za doznaku stabala i izdavanje povratnice. Za to mu je potreban vlasnički i posjedovni listovi ne stariji od šest mjeseci, kopija katastarskog plana i izjava o vlasništvu, što sve zajedno stoji od 160 do 300 kuna. Ako se brojevi na vlasničkom i posjedovnom listu ne podudaraju, treba ishoditi i potvrdu o identifikaciji čestica. Krčenje šuma ili tzv. čista sječa nije dozvoljena bez rješenja Ministarstva regionalnog razvoja. Golub ističe da je proglašenje Regionalnog parka dobro za sve jer nadzornici sad nadgledaju provođenje mnogih zakona u zoni zaštite, pa to ljudima može samo koristiti. Za cijeli park trebalo bi deset nadzornika, no novih zapošljavanja nema jer nema - novca. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MI
mica1111
16:49 04.04.2011.

...avaj nepismenosti...pa od kad se piše sječi...sjeći...bjež u osnovnu školu... ...vjerojatno si se i ti smijao premijerki kako ne zna engleski jezik,a ti ne znaš elementarni hrvatski... ...sram vas bilo i to još u javnim tiskovinama... ...pa valjda i pastiri bolje znaju gramatiku od vas...sramota..!

KR
Kronika
18:45 04.04.2011.

Pa opće pozbata stvar jest da je Siniša Golob bezveznjak i polupismeni. On je neradnik i lijenčina koji ništa u životu nije učinio pametnoga i poštenoga. Međimurci kažu da \"živi kak bik na gmajni\".

AN
antrophy
20:13 04.04.2011.

mica1111, sječi/sjeći nema veze sa gramatikom nego pravopisom. Tri točkice na pocetku svake izjave su gramaticka greska, \"elementarni\" kao pridjev, ne postoji u kontekstu jezika. Ocito je da si se ti cudila svima koji se smiju Jadranki dok govori engleski.