Nedostatak radne snage

Ako tražite majstora, morat ćete i čekati, ali i papreno platiti

Foto: Getty Images
Vodoinstalater
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
voda
Foto: Borna Filic/PIXSELL/Ilustracija
voda
24.09.2019.
u 09:01
Obnova parketa iznosi od 90 do 150 kuna po kvadratu, a u to se ubrajaju brušenje, kitanje i lakiranje, dok montaža elektroinstalacija po metru četvornome iznosi od 70 do 170 kuna
Pogledaj originalni članak

Brojni su keramičari, parketari, vodoinstalateri, električari, zidari, soboslikari, drvodjelci... posljednjih godina pronašli bolje plaćen posao u Njemačkoj, Irskoj, Austriji, Švedskoj, a oni koji su ostali kod kuće, do kojih se još nekako i može uz najavu radova pola godine unaprijed, podigli su cijene.

Ivan Pulić investitor u građevinarstvu čija tvrtka gradi nove stambene zgrade i hotele ispričao je za Slobodnu Dalmaciju na koji način pronalazi radnike te stvara li mu to problem.

- Apsolutno! Imali smo veliki problem s keramičarima. Imam stalnog poslovnog partnera koji obavlja te radove, dobro surađujemo, kad završimo mi, oni rade zanatske radove, ali i ti su radovi poskupjeli 25 posto u tri godine - kaže Pulić.

- Poskupjeli su armirano-betonski radovi, porasla je cijena željeza. Keramičari su digli cijene i do 40 posto, vodoinstalateri, električari također, ukratko, sve je išlo gore, što se na kraju odražava i na cijenu kvadrata koju plati kupac.

To ne znači da je nama dobit veća, dapače - manja nam je, jer je sve poskupjelo, uključujući i cijenu građevinskih parcela, koje su dosegle i tisuću eura po metru četvornom - kaže Puljić i dodaje da je interes za kupnju stanova unatoč svemu - velik.

Ovaj investitor angažirao je i Albance i Srbe, jedni su stavljali pločice na jednom, a drugi - na drugom katu.

Sukladno podacima kojima raspolažu posrednici u prometu nekretninama, cijena rada keramičara do sada je iznosila 12 eura po kvadratu, a sada dvadeset, dok se neki ne ustručavaju tražiti i 25.

Obnova parketa iznosi od 90 do 150 kuna po kvadratu, a u to se ubrajaju brušenje, kitanje i lakiranje, dok montaža elektroinstalacija po metru četvornome iznosi od 70 do 170 kuna. Bojenje zidova kreće se od 12 do 22 kune po kvadratu, a cijena ugradnje prozora po komadu od 300 do 500 kuna.

Naravno, sve cijene variraju, a jedno je kad majstore angažirate u Dalmaciji, Istri i Zagrebu, a sasvim drugo u krajevima Hrvatske gdje turizma nema ili je u povojima.

Video:Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

KO
kowski
09:44 24.09.2019.

Pa šta je to 20 eura po kvadrata za keramiku. Dođi u 7 na posao, popij kavu 10 minuta ( u nekim državnim institucijama to traje puno duže i više puta na dan ), spakiraj alat, dođi kroz ove gužve do adrese, sparkiraj auto ( parking 10 kuna sat), odvezi sav alat na peti kat, postavi 4 kvadrata pločica ( 4 x 20 = 80 x 7,4 = 592 kune ) pospremi alat, odi kupi novi ako se nešto oštetilo ili potrgalo i to ti je to za 8 sati. A da bi onda nešto imao i zaradio moraš ostati do 8 navečer. A za mjesec dana platiš 2000,00 kuna za magnetsku rezonancu, jer nemaš vremena čekati pola godine da dođeš na termin.

Avatar ivica48
ivica48
09:37 24.09.2019.

Novinaru nisi naveo da je to bruto a ne neto