OBJAVLJENA REVIZIJA

VIDEO Ramljak: Gubitak Konzuma u 2016. iznosio je 1,9 milijardi kuna. Pogledajte cijelu prezentaciju!

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ante Ramljak
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Ante Ramljak
05.10.2017.
u 15:56
Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna.
Pogledaj originalni članak

Izvanredna uprava Agrokora predstavila je nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije u sastavu Agrokor grupe. 

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak. U poljoprivredi - Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku - ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna. Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu. "Zahvaljujući zaštiti koju društvima sada pruža zakon o postupku izvanredne uprave sa ciljem restrukturiranja i nastavka poslovanja, ovi izvještaji pripremljeni su po načelu neograničenosti poslovanja", istaknuo je Ramljak, pojasnivši da je to važno, jer da nema tog zakona, financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost cijele grupe i kompanija, odnosno trebao bi se otvoriti stečajni postupak.

Gubitak kompanija bio bi puno veći da nije bilo lex Agrokora

Ukoliko bi se izvještaji pripremali na likvidacijskoj osnovi, na osnovi stečaja, gubitak vrijednosti po kompanijama bio bi puno veći, napomenuo je Ramljak. Na novinskoj konferenciji izvanredna uprava Agrokora prezentirala je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Iz Agrokora, naime, objavu revidiranog financijskog izvještaja Agrokora d.d. i revidiranog konsolidiranog financijskog izvještaja grupe Agrokor najavljuju za početak idućeg tjedna, a nakon što budu predstavljeni Privremenom vjerovničkom vijeću.

Tisak poslovao gubitkom od 388 milijuna kuna

Tisak Grupa je u 2016. godini ostvarila gubitak prije oporezivanja od 388 milijuna kuna, dok je gubitak za 2015. godinu iznosio 64,4 milijuna kuna, navodi se u revidiranom financijskom izvješću grupe. Konsolidirani poslovni prihodi Grupe su u 2016. iznosili 2,73 milijarde kuna, što je za 3,5 posto manje nego godinu ranije.  "Grupa je u 2016. godini ostvarila gubitak od 388 milijuna kuna, nakon čega je knjigovodstvena vrijednost kapitala i rezervi bila negativna u iznosu od 202 milijuna kuna. Kratkoročne obveze su veće od kratkoročne imovine za 330,9 milijuna kuna", stoji u izvješću.  

Prema financijskom izvješću, glavni rizik Grupe u nadolazećem razdoblju predstavlja stabilizacija i restrukturiranje operativnog poslovanja u kojem Grupa mora vratiti profitabilnost u maloprodajnom lancu, veleprodajnom segmentu te logističkom dijelu poslovanja. Glavni fokus Uprave u maloprodajnom segmentu jest zatvaranje neprofitabilnih prodajnih mjesta, tj. optimizacija maloprodajne mreže te optimizacija asortimana. Jedno od značajnih zaokreta u poslovanju Grupe jest proširenje suradnje sa tvrtkama Philip Morris te Japan Tobacco International u kolovozu 2017. godine koji su uz British American Tobacco vodeći globalni proizvođači duhanskih proizvoda, čime se na policama maloprodajnih mjesta Tiska proširio asortiman cigareta.

Uprava matičnog Društva vjeruje da će tijekom primjene Zakona o postupku izvanredne uprave, poslovanje grupe biti stabilizirano kroz proces utvrđivanja nagodbe sa vjerovnicima tražbina te kroz provođenje restrukturiranja poslovanja grupe, stoji u izvješću. Budući razvoj poslovanja grupe bit će usmjeren na optimizaciju maloprodajne mreže (zatvaranje neprofitablnih te otvaranje novih prodajnih mjesta, optimizaciju i unapređenje asortimana i usluga), optimizaciju i unapređenje veleprodaje (uvođenje novih asortimana) te na restrukturiranje logističkog dijela poslovanja s ciljem stvaranja sinergijskih učinaka i jačanja tržišne pozicije kako bi se u budućnosti ostvario veći rast prodaje i osigurala stabilna budućnost grupe. grupa treba posebnu brigu posvetiti racionalizaciji i kontinuiranoj brizi o troškovima i provođenju mjera ušteda s ciljem smanjenja rashoda, kaže se u izvješću. 

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
agrokor ramljak

Tijek prezentacije:

U ovoj prezentaciji revidiranih financijskih izvješća prezentirat ćemo rezultate pojedinih kompanija koje su u sastavu Agrokor koncerna. - Nećemo prezentirati konsolidirane podatke i podatke za Agrokor. d.d. - kazao je Ante Ramljak na početku. Zahvalio se svima koji su sudjelovali na izradi izvješća. 

- Nije bilo lako. Stvarno nije bilo lako - kazao je Ramljak i opisao reviziju kao kompleksan zadatak koji je obavljen "u rekordnom roku".

- Znate da je Agrokor kao grupa vrlo kompleksan sustav koji je bio ispremiješan kompleksnim odnosnima i nije bilo lako sve raspretljati u ovako kratkom roku. 

- Došli smo do onoga što mislimo da su realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost ove kompanije - rekao je Ramljak. 

Razlike u službenim izvještajima i stvarno stanje

Predstavit će izvješća za maloprodaju, poljoprivredu i prehranu.  - Opseg cijele revizije obuhvaća 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godine - kazao je Ramljak.

- Zahvaljujući zaštiti koju pruža zakon (lex Agrokor) ovi izvještaju su pripremljeni po načelu neograničenosti poslovanja. Da nije bilo tog zakona financijski izvještaji bi doveli u pitanje buduću opstojnost i cijele grupe i kompanija unutar grupe odnosno trebao bi se otvorio stečajni postupak - rekao je Ramljak te dodao da bi gubitak vrijednosti po kompanijama bio puno veći bez donošenja lex Agrokora. Rekao je da su neke stvari bile krivo knjižene i u 2015. godine pa su radili reviziju i za tu godinu. 

- Gubitak u maloprodaji je 2,2 milijarde kuna, od čega Konzum i Tisak čine više od 95 posto tog gubitka. Konzum je imao 1,8 milijardi kuna, a Tisak 388 milijuna kuna. Grupa poljoprivreda je ostvarila na kraju 2016. godine gubitak od 329 milijuna, a Prehrana je imala gubitak od 741 milijun kuna - kazao je Ramljak.  - U 2015. godini je Konzum službeno imao dobit od 215 milijuna, no stvarni gubitak Konzuma je milijardu i 400 milijuna kuna - rekao je Ramljak i dodao da se razlika vidi i u drugim kompanijama.  

- Konzum je imao gubitak iznad visine kapitala od 7,4 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je u 2015. godini izvještavano da je Konzum imao pozitivan od 2,8 milijardi kuna, on je već tada imao više od 5 milijardi kuna gubitka iznad visine kapitala - kazao je Ramljak.

- Ispravak vrijednosti u maloprodaji je bio 10,5 milijardi kuna, u poljoprivredi 1,7 i na prehrani 1,2 milijardi kuna - kazao je Ramljak i dodao da se kod prehrambenih i poljoprivrednih kompanija većina odnosila na ispravke potraživanja unutar grupe.  

Potom je Ramljak prešao na prezentacije po kompanijama. - Konzum je u 2016. godini imao gubitak 1,8 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je "ukupan kapital Konzuma negativan". - To ne znači da je Konzum kao kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod dobavljača i zaposlenika - rekao je Ramljak.

- Konzum je imao manju dobit nego je ona bila prikazivana i tako je to išlo godinama, ali to nije razlog zašto se Agrokor Grupa našla u problemima - rekao je Ramljak. 

Potom je Ramljak prešao na prezentacije po kompanijama. - Konzum je u 2016. godini imao gubitak 1,8 milijardi kuna - rekao je Ramljak i dodao da je "ukupan kapital Konzuma negativan".

- To ne znači da je Konzum kao kompanija na operativnoj strani loše poslovala. To govorim da ne unesemo nepotrebnu nervozu kod dobavljača i zaposlenika - rekao je Ramljak. - Konzum je imao manju dobit nego je ona bila prikazivana i tako je to išlo godinama, ali to nije razlog zašto se Agrokor Grupa našla u problemima - rekao je Ramljak. 

Konzum kao kompanije nije ugrožena

Tisak je također imao ispravke vrijednosti. Njegov gubitak 2016. godine bio je 388 milijuna kuna. Belje je imalo gubitak od 45 milijuna kuna u 2016. godini, no Belje još uvijek ima pozitivan kapital, rekao je Ramljak.

- Prvih devet mjeseci rezultati su jako dobri. Konzum pokazuje operativnu dobit. Do kraja godine ćemo imati sve kompanije u pozitivnom poslovanju. Ispravaka više neće biti i nećemo imati dodatne gubitke na kapitalu - rekao je Ramljak.

- Istražitelji DORH-a su upoznati sa svim ovim brojkama - rekao je Ramljak. Na pitanje kako je moguće napraviti izvješće koje će pokazati dobit, a onda se u reviziji vidi gubitak. 

Glavni generator gubitaka odnosno iskaza promjene vrijednosti je proizašlo iz testa vrijednosti imovine. To je generator razlike između vrijednosti kapitala. Konzumu je najznačajnija stavka ispravak vrijednosti tvrtke Idea u Srbiji, kazano je na predstavljanju izvješća. 

- U 2016. godini, da nije došlo do jednokratnih stavki otpisa, Konzum je poslovao sa operativnom dobiti od 200 milijuna kuna. Danas i do kraja godine ćemo imati pozitivan rezultat. Da nije bilo lex Agrokora govorili bi o stečaju Agrokora - ponovnio je još jednom Ante Ramljak. - Imamo dobar financijski pokazatelj s kojim iznosima ćemo pregovarati s kreditorima. Konzum kao kompanije nije ugrožena - rekao je Ramljak.

Jamnica imala gubitak 255,6 milijuna kuna

Jamnica je u 2016. zabilježila gubitak prije oporezivanja od 255,6 milijuna kuna, koji je posljedica  ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava od 616,8 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano revidirano financijsko izvješće koje je Jamnica objavila na Zagrebačkoj burzi. 

Jamnica je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod od 2,73 milijarde kuna, što je za 3 posto više nego godinu ranije, dok je operativna dobit, normalizirana za jednokratni efekt ispravka vrijednosti potraživanja povezanih društva, iznosila 306,1 milijun kuna i 17 je posto veća nego 2015, pokazuju konsolidirani revidirani rezultati te kompanije za prošlu godinu.

Za prošlu godinu Jamnica je iskazala gubitak prije oporezivanja od 255,6 milijuna kuna, nakon dobiti u godini ranije od 316,7 milijuna kuna. Iskazani gubitak posljedica je ispravka vrijednosti potraživanja od povezanih društava od 616,8 milijuna kuna, navodi se u izvješću.

Ispravak je proveden zbog neizvjesnosti naplate koja će ovisiti o ishodu nagodbe i cjelokupnom procesu restrukturiranja Agrokor grupe u postupku izvanredne uprave, kaže se u izvješću revizora na 74 stranice.

Vlada je vođena s dva temeljna načela

Premijer Andrej Plenković izjavio je da se Vlada u vezi krize u Agrokoru vodi s dva temeljna načela - očuvanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te sve radi vrlo odgovorno i isključivo u javnom interesu. Kazao je da je Vlada u tom procesu vođena s dva temeljna načela, a prvi je očuvanje stabilnost hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Sjednica Vlade

"Mi smo ti koji smo svojih pothvatima spriječili gubitka radnih mjesta, spriječili negativni domino efekt i lančane reakcije među brojnim gospodarskim subjektima vezanima za koncern Agrokor, mi smo ti koji smo svojim potezima osigurali najbolju turističku sezonu u povijesti moderne Hrvatske i mi smo ti koji zakonito i u skladu s Ustavom poduzimamo sve kako bismo omogućili kvalitetno restrukturiranje kompanije", kazao je premijer.

Vlada: Dalić nije prijetila Todoriću

Vlada je danas priopćila kako su nadležna državna tijela, na zahtjev potpredsjednice Vlade Martine Dalić, pregledala sve njezine službene poslužitelje i  korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-mail korespondencijom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima e-mail usluga, nakon čega su izvijestila da nisu pronašla poruke koje bi ukazivale na prijetnje Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 109

RA
ri.ane10
14:58 05.10.2017.

Treba izdati međunarodnu potjernicu i istjerati ga iz te rupe odakle stalno soli pamet cijeloj naciji.

Avatar marijaija
marijaija
15:24 05.10.2017.

Znaci sve vlade su mu dopustale da radi na rusenju drzave. Ovo je veleizdaja.

GV
golub Vaso
15:36 05.10.2017.

tisak monopolist ima tolike gubitke, čisto izvlačenje novca