TRAŽI NOVAC

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u Washingtonu

Foto: Reuters
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u Washingtonu
11.05.2010.
u 11:03
Četverodnevni službeni posjet Washingtonu, tijekom kojeg je planirao učvrstiti narušene političke veze s administracijom Baracka Obame, Hamid Karzai započeo je u ponedjeljak večerom s državnom tajnicom Hillary Clinton.
Pogledaj originalni članak

Četverodnevni službeni posjet Washingtonu, tijekom kojeg je planirao učvrstiti narušene političke veze s administracijom predsjednika Baracka Obame, afganistanski predsjednik Hamid Karzai započeo je u ponedjeljak večerom u državnoj rezidenciji Blair House s državnom tajnicom Hillary Clinton, ministrom obrane Gatesom, generalom Jones i Obaminim savjetnicima za Nacionalnu sigurnost.

Mediji izvještavaju da je Karzai doputovao u Ameriku u pratnji dvadesetak afganistanskih dužnosnika među kojima je deset ministara, što je Hillary Clinton protumačila kao “dobar znak da razmišlja ozbiljno o budučnosti svoje zemlje”. U Washingtonu naglašavaju da će se o siguronosnom i političkom smjeru kojim ide Afganistan te o američkoj podršci moći više zaključiti nakon Karzaijeva službenog susreta s Barackom Obamom, prvim nakon stvaranja napetosti u odnosima s Bijelom kućom koje je potaknuo poslije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora kad je optužio Zapad za “masovno organiziranje krađe glasova “.

Hamid Karzai i njegovo izaslanstvo razgovarat će i s članovima američkog Kongresa od kojih su mnogi razmjenu oštrih riječi s predsjednikom Obamom nazvali “zabrinjavajućim ponašanjem”. Američki mediji nisu zaboravili podsjetiti javnost da lagano zahlađenje između Kabula i Washingtona traje od prošlog ljeta te stoga ne čudi da su u priopćenjima iz Ovalnog ureda, imenujući Karzaija, navodili da se radi o “demokratski izabranom afganistanskom čelniku”, ali nikako o “američkom savezniku”. Glasnogovornik State Departmanta Philip Crowley novinarima je potvrdio kako su Sjedinjene Američke Države odlučne u stavu da treba nastaviti pomagati Afganistanu koji žele vidjeti stabilnim, sigurnim i gospodarski samostalnim i prosperitetnim.

Obama je krajem ožujka šest sati boravio u Afganistanu, podržavajući napore američkih i NATO vojnika koji uspostavljaju mir u toj zemlji i štite Karzaijevu vladu od Talibana. Pozvao je na borbu protiv korupcije koja, sudeći po američkim političkim komentarima i procjenama, ne daje dovoljne rezultate pa će to biti i jedna od važnijih tema tijekom susreta s američkim predsjednikom.

Karzai će od Obame i američkog Kongresa tražiti dodatnu financijsku pomoć za provedbu njegova mirovnog plana i borbu protiv korupcije. Očekuje se da će dva čelnika razgovarati i o vojnim operacijama u pokrajini Kandahar jer se NATO i afganistanske snage pripremaju napad na glavna talibanska uporišta. Afganistanskog predsjednika krajem mjeseca očekuje sastanak s plemenskim starješinama i stoga su mu, kao i zbog naroda koji želi bolje živjeti, potrebni pozitivni odjeci njegova službenog boravka u Americi .

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
12:21 11.05.2010.

Hamid Karzai je donio najbolji joint za probu u Washington.... Čovjek je profesionalni \"somelier\" za drogu... Inače vrlo poznat po izbornoj pobjedi u Afganistanu zbog povećanja prava muškarcima i legaliziranje silovanja u braku..strava tip! \"Grogi\" već u 8 ujutro.... Blago zemlji što ga ima....!

OB
-obrisani-
12:47 11.05.2010.

Hamid Krzai na godišnjem ... Pozdrav smrtnicima, vidimo se navečer!

MR
M@rsij@nac
14:43 11.05.2010.

Karzaiu i zapadnim okupatorima gori pod nogama .Ovog proljeca broj afganistanskih gerilaca povecao se za 3 puta. Bit ce vruce ljeto......................................................