Afera Kamioni: Rončević se pere

Foto: Miso Lišanin/VL
roncevic
Foto: VL
FAKSIMIL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
rončević
11.01.2010.
u 19:11
Obrane optuženih imaju dokaze da je kupnja Ivecovih kamiona bila opravdana jer jeftiniji MAN-ovi nisu ispunjavali bitne stavke iz natječaja MORH-a.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu potvrdio optužnicu USKOK-a protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića, bivšeg ministra obrane RH i pomoćnika ministra u MORH-u, obrane optuženih u ustavnoj tužbi podastiru dokumentaciju za koju tvrde da je oslobađajuća za optuženike. Afera Kamioni tako, nakon saborskih i istraga USKOK-a, dobiva novi zaplet.

“Avionsko” gorivo

Prema optužnici, Rončević i Bačić su na natječaju za nabavu vojnih kamiona odabrali skuplju inačicu vozila i time oštetili državni proračun za “iznos od najmanje 10,245.707,60 kuna (više od deset milijuna kuna). U optužnici piše da su to napravili “s ciljem da drugome pribave korist”.

Na natječaju su sudjelovali dobavljači Mercedesa, MAN-a i Iveca. Odabrani su kamioni Iveca, a optužnica se temelji na činjenici da su MAN-ovi kamioni bili osjetno jeftiniji. I jesu, no obrana donosi dokumente koji pokazuju zašto MORH nije mogao prihvatiti jeftiniju inačicu kamiona.

Iz ustavne tužbe i odgovora na optužnicu Ive Farčića, odvjetnika Bačića, vidljivo je da drugi kamioni nisu ispunjavali sve uvjete i nisu bili u zahtijevanom standardu (NATO), kakav je naveden u pozivnom natječaju i obrascima MORH-ove uprave za materijalne resurse.

– Bit optužnice je u tvrdnji da su optuženi kupili proizvod koji je skuplji, a mogli su kupiti proizvod koji je jeftiniji – pojednostavnjuje Farčić u odgovoru.

Riječ je o tome da taj “jeftiniji” proizvod, dakle MAN-ovi kamioni nisu mogli biti prihvaćeni zato što ne ispunjavaju dvije temeljne tehničke karakteristike iz natječaja – da vojni kamioni raspolažu s minimalno 5000 kg nosivosti (MAN-ovi imaju 4360 kg) te da mogu biti pogonjeni na dvije vrste goriva, na dizel i na tzv. F-34 gorivo ili, jednostavnije, na “avionsko” gorivo. U vojskama svijeta uobičajeni je zahtjev da borbena tehnika može voziti na više vrsta goriva. Istina, i MAN-ovi kamioni teoretski mogu voziti na F-34 gorivo, no to nije baš jednostavno, nego – u gorivo treba dodavati poseban aditiv, “ali samo od strane autoriziranih osoba na centralnom mjestu s organiziranom logistikom”, piše u potvrdi samog MAN-ova uvoznika za Hrvatsku.

Komplicirana procedura

U prijevodu, objašnjavaju stručnjaci, to bi značilo da MAN-ovi kamioni mogu koristiti drugu vrstu goriva, ali pod uvjetom da se kamioni “tankiraju” na ovlaštenom servisnom mjestu u RH, gdje bi im ovlaštene osobe, u posebnom tanku, unaprijed izmiješale gorivo i aditiv.

Komplicirana procedura, pogotovo uzmemo li u obzir da bi ti kamioni mogli završiti i na mirovnom zadatku u sklopu akcija NATO-a u Sijera Leoneu ili Afganistanu. Obrana ističe da je očito zbog tih manjkavosti (MAN-ovi kamioni imaju nosivost manju za više od dvije tone) i odabrana ponuda Iveca.

Farčić navodi kako vještak USKOK-a u istrazi “uopće nije napravio uvid u taj dio dokumentacije”, a obrane tvrde da USKOK nije “istom pažnjom proučio dokaze koji idu u korist optuženih”. Navode da je tužiteljstvo “previdjelo” dokaze koji opravdavaju postupak optuženih i, prema mišljenju obrana – oslobađaju ih od krimena da su “preplatili” nabavu vojnih kamiona i uzrokovali štetu. Samo su odabrali inačicu vojnog kamiona koji zadovoljava postavljene uvjete.

Obrazac za natječaj, koji donosi Večernji list, uistinu sadrži ta dva uvjeta (nosivost i nesmetano korištenje drugog goriva). Farčić drži da time “postoje izravni i meritorni dokazi, a koji su suprotni navodu iz optužnice...”. Obrane drže kako je USKOK propustio obavijestiti obrane o svim prikupljenim dokazima i očito drže da je to napravljeno namjerno. Farčić piše da proizlazi da je optužnica potpuno pogrešna jer “jeftiniji” kamioni uopće ne ispunjavaju kriterije... jedino ako nije bila namjera HV-a da te kamione voze samo po Zagrebu. Stoga i predlaže da Ustavni sud prihvati te oslobađajuće dokaze i ukine rješenje o potvrđivanju optužnice protiv Rončevića i Bačića.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

MA
matan91
20:29 11.01.2010.

Uvijek se javi na natječaj neki tupson koji onda pozove novinare ako ne dobije natječaj, a zna odmah da ne ispunjava uvjete. Kad kupujuš ciglu za kuću i tražiš onu od 30cm uspoređuješ cijene i ne pada ti na pamet kupit onu od 20cm premda je sigurno 25-30% jeftinija jerbo ne uspoređuješ dvije jednake stvari.

IN
insekticid
19:54 11.01.2010.

ako je krao treba ga streljati za primer drugima.

MU
Mućanin
19:30 11.01.2010.

Onda se postavlja pitanje, zašto se M.A.N. javio na natječaj ako ne ispunjava tražene kriterije? Također treba istražiti tko je zagovarao kupnju M.A.N. kamiona koji nisu bili prikladni za natječaj!!!