kupovina ispita

Afera indeks: Za ispit računalo, ali i klima te 25.000 kuna

Foto: 'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
'04.07.2013., Osijek - Djelatnici USKOK-a obavljaju pregled na Pravnom fakultetu gdje su dosli zbog, zasada, nepoznat razloga. Nakon dekana Igora Bojanica iz zgrade fakulteta izlazi odvjetnik. Photo:
Foto: 'Davor Javorovic/PIXSELL'
'01.07.2013., Osijek - Zakupci poslovnih prostora na glavnoj trznici usli su u tihi prosvjed i zatvorili svoje lokale na sat vremena zbog fiskalizacije. Zeljko Krivic u razgovoru sa zakupcima. Photo:
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
'25.09.2012., Zagreb - Saborski odbor za imenovanje, izbor i pravne poslove provodi razgovor s kandidatima za clanove povjerenstva za sprjecavanje sukoba interesa. Srecko Jelinic. Photo: Petar Glebov/
20.07.2013.
u 09:43
U ruke istražitelja “uletio” je i odvjetnik Damir Zagoršćak, koji je, sumnja se, “riješio” ocjenu svome sinu. S profesorom Vladom Belajem povezao ga je, navodi se u spisima, Željko Krivić, “svježe” smijenjeni direktor gradske tvrtke Tržnica
Pogledaj originalni članak

Radno mu je mjesto svojedobno bilo u USKOK-u, a nedavno je i sam bio pod prismotrom svojih kolega i postao predmetom istrage. Poznati osječki odvjetnik Gordan Perić osumnjičen je za “sređivanje” ispita svojoj kćeri, studentici Pravnog fakulteta u Osijeku.

Zastupao i Grad Osijek

Zamolio je, po tome, profesora Srećka Jelinića da je pusti na ispitu iz trgovačkog prava, a ovaj joj je i upisao ocjenu u indeks. Perićev je otac Marinko, inače, bio sudac, a izrekao je sredinom 70-ih, koliko je poznato, posljednju smrtnu kaznu u Hrvatskoj.

U ruke istražitelja “uletio” je i odvjetnik Damir Zagoršćak, koji je, sumnja se, “riješio” ocjenu svome sinu. S profesorom Vladom Belajem povezao ga je, navodi se u spisima, Željko Krivić, “svježe” smijenjeni direktor gradske tvrtke Tržnica. Sin je na usmenom ispitu tako “prošao” građansko pravo, iako na pismenom ispitu nije skupio ni bod. Ocjena je, vjeruje se, plaćena, no iznos se ne zna. Odvjetnik Zagoršćak stručnjak je za gospodarsko pravo. Zastupa strane investitore pa je među rijetkim osječkim odvjetnicima koji radi po Europi. Angažirao ga je svojedobno i Grad Osijek.

Ocjena se kupovala i klima-uređajem te laptopom, vrijednima 4000 eura. Direktor Krivić tako se, osumnjičen je, odužio Jeliniću jer mu je nećakinju M. K. pustio na ispitu. Sredio je, stoga, i montažu centralnog grijanja te uređenje profesorova poslovnog prostora. Račun je platila – Tržnica. Jedna je “transakcija” pak propala. Student A. Z. imao je, smatra USKOK, već i upute – važno je da na papir “našvrlja” bilo što, samo da ne ostane prazan.

 Znao da ga provjeravaju

No, ispit nije položio jer je Jelinić, pretpostavlja se, iz straha sve zaustavio. Kandidirao se, naime, za člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa pa je znao da je pod sigurnosnom provjerom. Zbog kupnje ispita lani na Pravnom fakultetu pod istragom je čak 16 osoba. Na tom je popisu i sam dekan Igor Bojanić. Dvije tisuće eura uzeo je, sumnja se, dekan da bi A. Z. osigurao “prolaz” kod asistenta Zvonimira Tomičića. “Link” je vodio preko Krivića. No, kao i na pismenom, A. Z. ni na usmenom ispitu nije prošao. “Visjela” mu je godina na fakultetu pa je Bojanić ponovno povukao za rukav Tomičića. Upisana mu je dvojka.

Posrednik Josip Milić uzeo je, navodi se, čak 25.000 kuna kako bi studentu G. P. “riješio” dvije ocjene.

>>Sramoćenje ubacio u Kazneni zakon, a sad sâm pod istragom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.