Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Igor Bojanić

Sramoćenje ubacio u Kazneni zakon, a sad sâm pod istragom

'04.07.2013., Osijek - Djelatnici USKOK-a obavljaju pregled na Pravnom fakultetu gdje su dosli zbog, zasada, nepoznat razloga. Nakon dekana Igora Bojanica iz zgrade fakulteta izlazi odvjetnik. Photo:
'Marko Mrkonjic/PIXSELL'
10.07.2013.
u 15:02

Zar je moguće da se znanstvenik s takvom biografijom nakon svih Indeksa zbog “prizemnih darova” kockao svojim ugledom!?

Iako nakon svih afera više nikoga ništa ne treba čuditi, ipak nakon svih Indeksa svaka nova afera iznenađenje je sama po sebi, ali povezivanje dekana osječkog Pravnog fakulteta prof. dr. Igora Bojanića s istragom o kupnji ispita (iako to još ništa ne znači), blago rečeno, šokiralo je znanstvenu zajednicu, ali i državni vrh.

Polemika s V. Alaburić

Mnogi su s njim surađivali pa je tako jedan od šestorice koautora studije članova Akademije pravnih znanosti Hrvatske koja je svojedobno upućena predsjedniku Haaškog suda Patricku Robinsonu, a u kojoj je u deset teza pobijano postojanje zajedničkog zločinačkog pothvata. Prof. dr. Bojanić prije dva tjedna je u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti bio jedan od šest predavača na okruglom stolu “Profili novog hrvatskog kaznenog zakonodavstva” koji je vodio ustavni sudac Davor Krapac. Dr. Bojanić je održao predavanje “Zaštita časti i ugleda i sloboda izražavanja misli u novom Kaznenom zakonu”, a na kojem je kritizirao što su mediji pod utjecajem odvjetnice Vesne Alaburić, kako je rekao, pogrešno prezentirali novosti koje se tiču zaštite časti i ugleda. Htio je polemizirati sa stavovima odvjetnice Alaburić, ali mu to u Jutarnjem listu nisu dopustili, odbivši objaviti njegova suprotstavljena stajališta. Dr. Bojanić, kao član radne skupine za kazneni zakon na čelu s prof dr. Ksenijom Turković, stoji iza novog kaznenog djela sramoćenja, koje novinari doživljavaju kao udar na medijske slobode. Spominjanje dr. Bojanića u aferi vjerojatno je iznenadilo i predsjednika dr. Ivu Josipovića. Prije dva mjeseca na Pravnom fakultetu u Zagrebu predsjednik je s vrhovnim sucem Marinom Mrčelom predstavio dva udžbenika kaznenog prava, s tim da je dr. Bojanić s prof. dr. Petrom Novoselcem koautor “Općeg dijela kaznenog prava”. Nedavno je i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec na osječkom Pravnom fakultetu predavala o europskim pravnim vrijednostima...

Uživa ugled

Dakle, Igor Bojanić (51) nedvojbeno uživa ugled pravne znanosti. Stjecao je stručno iskustvo i u Americi, član je Upravnog odbora Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu te Međunarodnog udruženja za kazneno pravo. Uključen je u niz međunarodnih aktivnosti. Od 2007. član je naše delegacije u GRECO-u (Skupine država protiv korupcije). Zar je moguće da se znanstvenik s takvom biografijom zbog “prizemnih darova” tako kockao sa svojim ugledom!?

>> Odvjetnici i njihova djeca sumnjiče se za namještanje ispita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije