Afera Agram

Sud zaključio: Bandić nije utajio porez na donacijama

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Milan Bandić (arhivska fotografija)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dolazak odvjetnika i tužitelja na Županijski sud u slučaju Agram
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dolazak odvjetnika i tužitelja na Županijski sud u slučaju Agram
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dolazak odvjetnika i tužitelja na Županijski sud u slučaju Agram
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dolazak odvjetnika i tužitelja na Županijski sud u slučaju Agram
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Dolazak odvjetnika i tužitelja na Županijski sud u slučaju Agram
28.03.2019.
u 20:01
Dio afere Agram koji se odnosi na zbrinjavanje otpada i donacije koje je Milan Bandić primio tijekom kampanje 2010. godine, prethodno predan tužiteljstvu na doradu, danas je ponovno na optužnom vijeću
Pogledaj originalni članak

Nastavljaju se muke USKOK-a po aferi Agram i Milanu Bandiću. Tako bi se moglo opisati ono što se dogodilo na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se raspravljalo o točkama optužnice koje je sud u ožujku 2018. vratio USKOK-u na doradu.

A nakon odluke optužnog vijeća pod presjedanjem sutkinje Tanje Pavelin, jedna će točka ponovno na doradu, dok je u drugoj postupak protiv Bandića – obustavljen.

Niz koruptivnih djela

No krenimo redom. Bandić i njegovi suradnici u aferi Agram uhićeni su u listopadu 2014., a optuženi u prosincu 2015. Na teret im se stavljalo niz koruptivnih djela, počevši od načina na koji je Grad Zagreb zbrinjavao otpad, preko zamjene gradskih zemljišta, pa sve do nezakonitih zapošljavanja i korištenja službenih vozila u privatne svrhe.

Bandić je optužen i za utaju poreza koji nije platio nakon što je u predsjedničkoj kampanji 2010. primio oko 3,7 milijuna kuna donacija. Da bi optužnica, s ukupnom inkriminiranom štetom od 20 milijuna kuna, postala pravomoćna, trebale su proći dvije i pol godine, tijekom kojih je optužno vijeće sutkinje Pavelin prvo utvrdilo da snimke tajno snimljenih razgovora nisu zakonit dokaz.

S tim se nije složio Vrhovni sud, a kada je ta problematika riješena, obrana je tvrdila da su iskazi svjedoka ispitani u istrazi nezakonit dokaz.

Zatim optužnica nije mogla biti potvrđena jer u nekoliko navrata iz raznih razloga neki optuženici nisu primili sudski poziv. I na koncu, kada su sve metode legalne opstrukcije obrane iscrpljene, u ožujku 2018. sedam od 10 točaka optužnice je potvrđeno, dok su tri, one koje su se odnosile na zbrinjavanje otpada i utaju poreza na donacijama iz predsjedničke kampanje, vraćene USKOK-u na doradu.

Dorađena optužnica sudu je vraćena u prosincu 2018., i o njoj je optužno vijeće raspravljalo. I sutkinja Tanja Pavelin, odlučila je ne potvrditi optužnicu već jednu točku vratiti USKOK-u ponovo na doradu, dok je u odnosu na drugu postupak obustavila smatrajući da nema kaznenog djela.

Konkretnije, USKOK-u na doradu vraćen je dio optužnice koji se odnosi na zbrinjavanje otpada, odnosno Petra Pripuza i njegovu tvrtku C.I.O.S., te Bandića, dok je obustavljen postupak u odnosu na Bandićevu utaju poreza.

Najavili žalbu

– Dio optužnice vezan za zbrinjavanje otpada vraćen je na doradu, dok je postupak obustavljen u odnosu na donacije jer optužno vijeće smatra da nema kaznenog djela. Dok ne dobijemo pisano rješenje, ne znamo koji su argumenti suda za vraćanje dijela optužnice na doradu, kao ni za obustavu postupka. Nakon primitka otpravka uložit ćemo žalbu zbog obustave postupka – kazao je Sven Mišković, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Anto Nobilo, Pripuzov odvjetnik, kazao je kako je optužnica vraćena USKOK-u na doradu kako bi bolje razjasnili bitna obilježja kaznenog djela, odnosno u čemu se sastoji neimovinska korist koju je C.I.O.S. imao u poslovima s Gradom Zagrebom.

Rok su im za doradu i objašnjenja tri mjeseca. Bandić i Pripuz na sud nisu došli, no na sudu su zato jučer bili neki drugi Bandićevi suradnici.

Naime, danas su se održale rasprave i u aferama Bundekfest, Pročistač i Krašograd, a riječ je o postupcima koji su u različitim fazama, jer za Bundekfest traje suđenje, dok u druga dva slučaja suđenja još nisu počela. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar Toni Broo
Toni Broo
14:28 28.03.2019.

Ova optužnica za otpad koja ide na doradu je najgluplja od svih i ona ide uskoro u smeće. Ostojićev mup je bez natječaja dao posao Pripuzu i to po tri puta većoj cijeni od one koju je imao Grad Zagreb. Mup je plaćao 2000 kn po toni, a Zagreb pod Bandićem je plaćao odvoz otpada 520 kn po toni i Bandiću se pakira optužnica, smiješno. Grad Zagrebu je u to vrijeme plaćao najnižu cijenu CEZARU te su po znatno višim cijenama usluge Pripuzove tvrtke koristili i MUP kojem je na čelu bio SDP-ov Ranko Ostojić, Grad Samobor, KBC Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i mnogi drugi. Npr. Grad Samobor za istu uslugu plaćao 900 kuna po toni. Grad Zagreb je, dok je njime upravljala Sandra Švaljek, potpisala ugovor na 660 kuna po toni za odvoz otpada. Sve optužnice prema Bandiću su političke i kreirane još 2014. da bi se prikrile mutne radnje Milanovićeve vlade. Odlučili drugovi zabavljati javnost Bandićem, napakirali mu samo neke indicije bez konkretnih dokaza i tim indicijama su odlučili Bandića obilježiti i hraniti komentatorske trolove kojima ništa nije jasno te i dalje siju mržnju i izopačenu percepciju na račun Bandića.

MI
Mimizo
14:44 28.03.2019.

bandić je kralj

MI
Mimizo
14:46 28.03.2019.

bandić je mala beba za ono šta su u puli irijeci sa brodogradnjoim napravili IDS i SDP zamračili su milijarde