Inicijativa

Adlešič: Haag će nas osuditi i za komadanje BiH

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Đurđa Adlešič
Foto: AFP/Pixsell
\'(FILES) A file photo taken on April 5, 2004 shows former Bosnian Croat leader Jadranko Prlic speaking at Zagreb airport before leaving for the UN war crimes tribunal in the Hague. Six former Bosnian
Foto: 'STRINGER'
'The former defence minister of the Bosnian Croat separatist statelet of Herceg-Bosna, Bruno Stojic, talks to the journalists in front of the Croatian Ministry of Justice in Zagreb 31 March 2004. The
Foto: 'Photoshop'
'screenshot....general slobodan praljak svjedoci na haaskom sudu...27.08.2009.'
Foto: ''
'prirev general milivoj petkovic z. pandza'
Foto: 'boris scitar'
'unu...zgb..01.04.2004. haaski optuzenik valentin coric ispred hrvatskog ministarstva pravosudja snimio:boris scitar'
Foto: 'Photoshop'
'ZA UNU/BERISLAV PUSIC/SNIMIO>DALIBOR RAVICC'
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
19.04.2011.
u 09:00
Optužnica protiv Hrvata iz BiH tvrdi da su Tuđman, Šušak i Boban bili na čelu zločinačkog pothvata u BiH
Pogledaj originalni članak

Kako bi se spriječilo da Haaški sud izrekne još težu osudu hrvatskoj politici nego što je to učinio u presudi generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku, zastupnica Đurđa Adlešič pokrenula je inicijativu za hitno formiranje stručne skupine koja bi prikupila argumente za rušenje teze o udruženom zločinačkom pothvatu koji je sijao genocid u BiH.

Odgovorni za progone

Adlešič kaže kako joj je cilj spriječiti da se u skoro vrijeme u Haagu izrekne presuda prema kojoj su pokojni predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane RH Gojko Šušak te Janko Bobetko i Mate Boban bili na čelu zločinačke organizacije kojoj je cilj bio etničko čišćenje dijelova BiH od muslimanskog i drugog nehrvatskog stanovništva te stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne koju se namjeravalo pripojiti Hrvatskoj. Riječ je o tezi o udruženom zločinačkom pothvatu na kojoj se temelji dio optužnice protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata. Optužnicu je Tužiteljstvo Haaškog suda podiglo protiv Jadranka Prlića, bivšeg predsjednika HZ HB, Brune Stojića, načelnika Odjela obrane HVO-a, Slobodana Praljka, bivšeg časnika HV-a i pomoćnika ministra obrane, Milivoja Petkovića, načelnika HVO-a, Valentina Ćorića, bivšeg načelnika Vojne policije, a potom ministra unutarnjih poslova HR HB, te Berislava Pušića, koji je bio časnik za vezu između HVO-a i UNPROFOR-a.

Njih šestoricu ističe se kao dio udruženog zločinačkog pothvata predvođenog Tuđmanom, Šuškom, Bobetkom i Bobanom te kao odgovorne za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi – ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranje, uništavanje gradova i sela, pustošenje, premještanje i zatvaranja civila...

Potrebu da se formira tim stručnjaka koji bi bio sastavljen od ljudi upućenih u zbivanja u BiH, ali i samu optužnicu i tijek suđenja, Đ. Adlešič adresirala je ministru pravosuđa, Draženu Bošnjakoviću, ali je svoju inicijativu stavila na znanje i premijerki Jadranki Kosor. Adlešič smatra da bi za Hrvatsku bilo neprihvatljivo kada bi Haaški sud prihvatio navode iz optužnice protiv šestorice Hrvata iz BiH u kojima se kaže da su “članovi udruženog zločinačkog pothvata, među kojima su bili optuženici, ali i Tuđman, Boban i ostali, vodili dvoličnu politiku prema BiH..., da su, ali manje javno, radili na ostvarenju svog cilja – Velike Hrvatske unutar granica Banovine Hrvatske”.

Iskoristiti priliku

Kao osobito neugodne detalje za Hrvatsku koje bi stručna skupina trebala oboriti Đ. Adlešič ističe dijelove optužnice u kojima se navodi sastanak 27. prosinca 1991., a na kojem je Tuđman “rezimirao cilj udruženog zločinačkog pothvata rekavši da je vrijeme da iskoristimo priliku i okupimo hrvatski narod unutar najširih mogućih granica”. Takva je formulacija iz optužnice u kojoj se spominje sastanak kod Tuđmana od 17. rujna 1992., kada je Tuđman okupio Šuška, Bobana i Prlića. Haaški tužitelji navode da su razgovarali o Banovini Hrvatskoj te da je Tuđman rekao kako je “od životnog interesa za hrvatsku državu osigurati našu poziciju, u nacionalnom i teritorijalnom smislu, u Bosni i Hercegovini”.

Kao što je u optužnici i presudi protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka bio istaknut sastanak na Brijunima koji je Tuđman sazvao uoči Oluje kao ključan trenutak za stvaranje zločinačkog plana, tako se u slučaju optužnice protiv šestorice Hrvata iz BiH navode sastanci koje je Tuđman održavao na Pantovčaku, a na kojima su bili hrvatski političari iz BiH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 252

KT
Karika Tura
12:19 19.04.2011.

19.04.2011. u 12:09h bhorvat je napisao/la: 19.04.2011. u 12:00h cvrcak2010 je napisao/la: Kao prvo svi od 90--te su izdajnici. Tko sumlja u moj navod nek pogleda stanje u drzavi. Jednom bogata i napredna SRHrvatska je bacena na koljena, na povrsinu je izaslo par-sto bogatasa, a sve ostalo je jad i bijeda. Sto se rata tice, nemamo mi sto dokazivati. Startno je bio obrambeni, a nakon toga je prerasao u smrdljivi, kradljivi i izdajnicki. JA NISAM napravila pretvorbu u srcu rata , surovala s Milosevicem i izdala i pokrala svoje drzavljane.\' Sto se BiH tice...da, tocno je Tudjman je dijelio BiH. Smjenio Stjepana Kljujica i krenuo u agresiju. Susak...ustasa i desna ruka Tudjmana. Milosevic-djubre koje je zapad kupio i djubre koje je naislo na istomisljenika u Hrvatskoj. Mi smo svi imali Ustav iz 1974. godine, sretne i mirne ljude, nacionalizam pod cvrstom cizmom. Mogli smo se svi odvojiti i zivjeti i dalje normalno. Mogli smo se i neodvojiti i biti i dalje Jugoslavija i zivjeti mirno i normalno.Da par gladnih i pokvarenih komu-njara nije zakljucilo da je za NJIH Kapitalizam puno bolje rjesenje. Da ne zele biti umirovljenici, da ne zele biti mali socijalistcki i placom ograniceni direktori. Socijalizam koji su stvarali...su i unistili. Cim je umro onaj kome je bilo jednako stalo do svoh naroda i narodnosti bivse nam Jugoslavije. I zato sve izdajnike treba procesuirati. Od Hrvatske do BiH i Srbije. Svatko svoje. I ***************************** Ma naravno, svi su izdajnici po tebi jer su izdali i nisu obranili komunizam :)))) Koja si ti glupača pokvarena. Da nije bilo rata svi bi vi u naročito esdepeju i sad na pantivčaku bili u europskoj lustracijskoj hajci eliminirani. A vidi se s pravom. ************************************* Jedan 80 milijunski Iran ne može se obraniti ali bi \"jugosloveni\", umjetna nacija obranila svoju diktaturu s toliko različitih naroda nenaviklih na demokraciju. :)) Jedna diktatorska Libija nije u stanju obraniti se od Zapada ali to bi \"bre\" uradila jedna usrana Jugoslavija kojoj se raspala vojska ko kula od karata i prešla na stranu Srba :)))))))))))

BI
boli istina
15:29 19.04.2011.

bili istina

LR
ljerka ribolina
10:37 19.04.2011.

EUJanez-Haag.....opet kenjaš