U RH NAJVIŠE MITA U JAVNIM NABAVAMA I GRADITELJSTVU

Tvrtke iz Rusije, Kine, Meksika i Italije najsklonije davanju mita

09.12.2008.
u 15:22
Pogledaj originalni članak

Tvrtke iz Rusije, Kine, Meksika, Indije i Italije u svom poslovanju kao i izvozu dobara i usluga najviše se koriste mitom i korupcijom. Za razliku od njih, kompanije iz Belgije, Kanade, Nizozemske i Švicarske gotovo nikad ili rijetko posežu za podmićivanjem ne bi li došle do nekih poslova.

Najčešće se podmićuju dužnosnici zemalja u kojima se kani poslovati, a nisu rijetka ni netransparentna plaćanja ili davanje novca koji se nigdje u papirima službeno ne evidentira.

Tvrtke koje se žele dokopati posla daju najviše mita odnosno korumpiraju u energetskom, građevinskom te sektoru javnih radova. U poljoprivredi je pak korupcija najmanje izražena, a velike svjetske tvrtke najmanje su zainteresirane za davanje mita u tom sektoru gospodarstva.

Haiti - najkorumpiranija država
Podaci su to koje su danas, obilježavajući 9. prosinca, Međunarodni dan borbe protiv korupcije, iznijeli predstavnici Transparency Internationala Hrvatske.

Predsjednik te nevladine organizacije u RH Zorislav Antun Petrović naveo je kako je Haiti najkorumpiranija država svijeta dok te nemile društvene pojave gotovo da nema u skandinavskim zemljama poput Norveške i Finske.

Hrvatska bez prolazne ocjene
Što se pak Hrvatske tiče, ona još nema prolaznu ocjenu u borbi protiv korupcije, ocjenjuje Petrović. Prema istraživanjima, naša zemlja zasad na ljestvici do deset (gdje je ocjena deset maksimalna u borbi protiv korupcije) ima ocjenu 4,4.

To znači da se još mnogo toga u društvenom sustavu mora unaprijediti u borbi protiv korupcije. Obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije pridružio se i ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavivši da će 2009. biti prekretnica u borbi protiv korupcije.

Tome će, prema njegovoj ocjeni, pomoći i protumafijaški zakoni, ustrojena uskočka vertikala te široka kampanja u javnosti o suzbijanju korupcije.


Šimonović bez komentara o sumnjama na korupciju u HNL-u i na HTV-u

Gdje god korupcija bude dokazana, bit će i sankcionirana - poručio je ministar pravosuđa Šimonović na novinarsko pitanje da komentira moguće slučajeve korupcije na HTV-u i u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Poručio je kako postoje organi koji su dužni otkriti što se točno dogodilo, pa neka rade svoj posao. (S.M.)

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr