NOVA VRSTA

Znanstvenici su u londonskom prirodoslovnom muzeju otkrili najvećeg živućeg vodozemca

Foto: Dr Jorgen/wikimedia commons
daždevnjak
Foto: Laika ac/wikimedia commons
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
18.09.2019.
u 12:58
Nova saznanja kažu da je iznimno ugrožena vrsta daždevnjaka ustvari tri zasebne vrste. Najveći od njih, južni kineski daždevnjak, može narasti do sva metra dužine.
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici u Londonskom zoološkom društvu su analizom trajnog preparata iz londonskog prirodoslovnog muzeja otkrili da je golemi kineski daždevnjak u stvari tri zasebne vrste od kojih je najveći, južni kineski daždevnjak. Može narasti do čak dva metra i smatra se da je najveći živući vodozemac. 

Ovi daždevnjaci su nekad bili rašireni po cijeloj Kini u velikim brojevima. No u zadnjim desetljećima vrsta je izlovljena na rub izumiranja zato što ju se smatra luksuznom delikatesom u nekim dijelovima svijeta. Profesor Samuel Turvey iz londonskog zoološkog društva opisuje pad u populaciji kao katastrofalan.

-nadamo se da će nam novo razumijevanje vrste omogućiti da bolje očuvamo sve populacije ogromnih daždevnjaka koje još postoje- rekao je Turvey za BBC.

Ovaj daždevnjak je toliko evolucijski star da ga se smatra živim fosilom, a ideja da postoji više od jedne vrste ogromnih kineskih daždevnjaka potječe još iz dvadesetih godina prošlog stoljeća. Teorija je napravljena na temelju jedinke koja se tad nalazila u zoološkom vrtu u Londonu. Teorija jer svojevremeno odbačena no skoro 100 godina kasnije taj isti daždevnjak korišten je u dokazivanju da je kineski golemi daždevnjak ustvari tri vrste.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Ecology and Evolution.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.