TAJNA IZ PROŠLOSTI

U Peru pronađeni ostatci 227 djece: Žrtvovali su ih zbog lošeg vremena?

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Ilustracija
U Peru pronađeni ostatci 227 djece: Žrtvovali su ih zbog lošeg vremena?
28.08.2019.
u 14:03
El Nino je meteorološka promjena klime koja uključuje neobičajno zagrijavanje mora Pacifičkog oceana i ima značajan utjecaj na ribarstvo i poljoprivredu na području od Ekvadora do Čile
Pogledaj originalni članak

U Peru su pronađeni ostatci 227 djece, a stručnjaci vjeruju da je najveći lokalitet žrtvovanja ljudi na svijetu. Arheološka iskapanja se provode od prošle godine u Huanchacu, turističkom mjestašcu koji se nalazi sjeverno od peruanskog glavnog grada Lime, piše Daily Mail. 

Arheolog Feren Castillo izjavio je kako su djeca u dobi od 4 do 14 godina bila žrtvovana u ritualu bogovima pretkolumbijske civilizacije Chimu. Vjeruje se kako su djeca ubijena kako bi se pokušalo zaustaviti loše vrijeme poznato i kao fenomen El Nino

- Ovo je najveći lokalitet na kojem su pronađeni ostatci žrtvovane djece. Žrtvovali su ih kako bi udovoljili fenomenu El Nino, te se vidi kako su bili ubijeni tijekom kišnog razdoblja, kazao je glavni arheolog istraživanja. 

Foto: GettyImages
Peru

El Nino je meteorološka promjena klime koja uključuje neobičajno zagrijavanje mora Pacifičkog oceana i ima značajan utjecaj na ribarstvo i poljoprivredu na području od Ekvadora do Čilea. Fenomen nije moguće predvidjeti, a promjena vremena značila bi kaos za lokalne zajednice. 

Nakon što su arheolozi pronašli tijela 269 djece i 466 ljame na dva lokaliteta u blizini Huanchacoa početkom ove godine, istraživači smatraju kako bi EL Nino mogao biti jedan od razloga zbog kojeg je došlo do masovnog žrtvovanja. 

National Geographic Magazine navodi kako je promjena vremena mogla uznemiriti stanovnike, te je to mogao biti razlog masovnog žrtvovanja kako bi se udovoljilo bogovima da zaustave kišu. 

Profesor Gabrijel Priento sa Sveučilišta u Trujillo kazao je kako postoji mogućnost da bi mogli pronaći još tijela žrtvovane djece. 

Masovna žrtvovanja djece dogodila su se tijekom vladavine civilizacije Chimu koja se protezala uzduž današnje peruanske obale prema Ekvadoru, no bila je uništena nakon što ju je 1475. godine pokorili Inke. 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.