CRNI SCENARIJ

Ovo su bića koja mogu preživjeti apokalipsu

Foto: Twitter
Ovo su bića koja mogu preživjeti apokalipsu
16.07.2017.
u 09:49
Jedan će maleni 'div' preživjeti bilo kakvu apokalipsu
Pogledaj originalni članak

Hoće li život nestati zadesi li zemlju kakva kozmička katastrofa? Čovječanstvu se u slučaju sudara našeg plavog planeta i asteroida loše piše. Ipak, jedan će maleni 'div' preživjeti bilo kakvu apokalipsu, bila ona uzrokovana ljudskim djelovanjem ili silama iz svemira.

Tko su ta nepoznata bića?

Posljednji stanovnici zemlje bit će dugoživci (Tardigrada), najizdržljivije životinje s osam nogu. Unatoč tom višku nožica užasno podsjećaju na medvjeda pa su poznati i kao vodeni medvjedići.

Dugoživci mogu živjeti i na kopnu i u vodi, pod ekstremno visokim ili niskim pritiskom. Mogu podnijeti vrućinu, hladnoću pa čak i visoku radijaciju. Podnose temperature u rasponu od 150 °C do -270°C.

Ovaj neuništivi medvjedić 30 godina može biti bez hrane, piše The Guardian.

Posvuda su

Dugoživci su posvuda oko nas. Žive u mahovini, na biljkama, u pijesku, u moru ili slatkoj vodi,...

Bića su koja mogu opstati u nevjerojatnim uvjetima, naći ih možemo čak i u najdubljoj točki oceana, Marijanskoj brazdi

Mogu se vratiti u život nakon što su desetljeća proveli kao isušene ljušture i izdržati gotovo nepostojeći pritisak u vanjskom svemiru.

Mogu preživjeti zračenje do 6200 graya, a za usporedbu, doza od samo 6 graya dovoljna je da uvije čovjeka.

Ovakve karakteristike i ekstremna otpornost dugoživaca ukazuje na jednu zanimljivu mogućnost. Postoji li život i drugdje u Sunčevu sustavu, na mjestima koja smatramo posve neprikladnima za bilo kakav oblik života?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IL
ilijan
10:25 16.07.2017.

I iz kojih će ponovo čovjek nastati. Koji ste vi idioti. Ko vas samo plaća i financira?

PU
Pukovnik
12:13 16.07.2017.

I Jandrokovic bio prezivio. Njegovo skloniste su anusi.

ZA
zaokica
16:21 16.07.2017.

brat bratu 100%lici i podsjeca na MESICA i po faci a i nacinu zivota..zar ne