Foto: Thinkstock Svi žele blockchain, ali ne još

Svi žele blockchain, ali ne još

31. 08. 2018. u 22:48 0
Povjerenje i regulatorna neizvjesnost prepoznati su kao najveće prepreke u usvajanju blockchain tehnologije u poslovanju tvrtki

Blockchain tehnologija trebala bi ukinuti posrednike te pri tom smanjiti troškove, povećati brzinu, doseg, transparentnost i sljedivost mnogih poslovnih procesa.

PROMO Sedam najraširenijih mitova o blockchain tehnologiji

Novo PwC-ovo istraživanje “Blockchain je stigao. Koji je vaš sljedeći korak?” ispitalo je 600 rukovoditelja u 15 zemalja o njihovu razvoju blockchaina te o njegovu potencijalu.

Čak 84 posto ispitanih direktora izjavljuje kako je pokrenulo blockchain inicijative, te tvrde da ih je 15 posto zaživjelo. S obzirom na to da blockchain tehnologija mijenja poslovanje i trgovinu, istraživanje je otkrilo do sada najjasniji pokazatelj bojazni tvrtki i organizacija da će zaostati uslijed globalnog razvoja blockchain tehnologije.

WinDays18 Mark Van Rijmenam: Bitcoin je osuđen na neuspjeh!

Četvrtina ispitanih rukovoditelja zabilježila je kako su u njihovim organizacijama ili u tijeku (10%) ili potpuno primijenjeni (15%) pilot projekti implementacije blockchain tehnologije. Gotovo trećina (32%) razvija projekte, a petina ih (20%) provodi istraživanja na tom području.

SAD (29%), Kina (18%) i Australija (7%) trenutno se smatraju najnaprednijima u razvoju blockchain projekata. Međutim, ispitanici vjeruju da će u roku od tri do pet godina Kina prestići SAD (30%) i time premjestiti prvotno središte utjecaja i aktivnosti koje se trenutno nalazi u SAD-u i Europi.

Istraživanje je pokazalo kako razvoj financijskih usluga dominira na području blockchain tehnologije pri čemu 46 posto ispitanih smatra kako one trenutačno predstavljaju vodeći sektor, a 41 posto smatra kako će to biti slučaj u bližoj budućnosti (u roku od 3 do 5 godina). Ispitanici smatraju da sektori s rastućim potencijalom u razdoblju od sljedećih od 3 do 5 godina uključuju energetiku i komunalne usluge (14%), zdravstvo (14%) i industrijsku proizvodnju (12%).

RADI U BLOCKCHAINU IBM najavio najmanje računalo na svijetu - manje od zrna soli

– Ono što su nam rukovoditelji pokazali jest da nitko ne želi da ga blockchain zaobiđe, bez obzira na to što su u ovoj ranoj fazi njegova razvoja još uvijek prisutne bojazni vezane uz povjerenje i regulativu – izjavio je Steve Davies, PwC-ov voditelj usluga vezanih za blockchain. Unatoč potencijalu ove tehnologije, ispitanici su naveli povjerenje kao jednu od najvećih prepreka usvajanju blockchaina.

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".