fizičar upozorava

Stephen Hawking: 'Božja čestica' može uništiti svemir

Foto: Press Association/Pixsell
Stephen Hawking: 'Božja čestica' može uništiti svemir
08.09.2014.
u 16:52
Hawking tvrdi da bi na visokim razinama energije Higgsov bozon mogao postati nestabilan što bi dovelo do ''katastrofičkog propadanja vakuuma'' te kolapsa vremena i prostora
Pogledaj originalni članak

Jedan od najpoznatijih svjetskih fizičara i kozmologa Stephen Hawking (72) upozorio je da Higgsov bozon ili "Božja čestica" ima potencijal uništiti svemir.

Kako navodi u predgovoru nove knjige ''Starmus'', ističe Daily Express, Hawking tvrdi da bi na visokim razinama energije Higgsov bozon mogao postati nestabilan što bi dovelo do ''katastrofičnog propadanja vakuuma'' te kolapsa vremena i prostora. Kaže da Higgsov bozon koji su znanstvenici otkrili 2012. u CERN-u može postati ''megastabilan'' na energijama iznad 100 milijardi GeV, no ta je opasnost malo vjerojatna u skorije vrijeme.

>>“Božja čestica” otkrit će nam možemo li putovati kroz vrijeme

>>Božja čestica otkrivena je u tunelu većem od Zagreba

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SU
sugarfree1
19:13 08.09.2014.

The professor did add sarcastically, however, that such an event is unlikely in the near future. He said: 'A particle accelerator that reaches 100bn GeV would be larger than Earth, and is unlikely to be funded in the present economic climat