CIJANOTOKSINI

Ruđerovci istražuju otrovne spojeve koji uzrokuju niz ljudskih bolesti

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Ruđerovci istražuju otrovne spojeve koji uzrokuju niz ljudskih bolesti
08.07.2014.
u 13:22
Cijanotoksini su na svjetskoj razini odgovorni za više od 60.000 incidenata trovanja godišnje
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković tijekom sljedeće tri godine istraživat će rizike i posljedice koje po okoliš i ljudsko zdravlje predstavlja posebna skupina otrovnih spojeva, cijanotoksina, koje ispuštaju cijanobakterije. Ti su toksini odgovorno za niz ljudskih bolesti te pomor riba i školjkaša, a procjenjuje se da su na svjetskoj razini odgovorni za više od 60.000 incidenata trovanja godišnje, s tendencijom daljnjeg porasta i aktualnom stopom smrtnosti od 1,5%.

Znanstvenici IRB-a iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša predvođeni dr. sc. Tvrtkom Smitalom u sklopu projekta SCOPES surađuju sa švicarskim kolegama sa ETH-u Zürichu te kolegama s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu. Cilj znanstvenika je razviti nove metode za otkrivanje ovih opasnih spojeva i identificirati do sada nepoznate cijanotoksine, ali i
istražiti njihovu potencijalnu korisnu primjenu u biomedicini u području antitumorskih, antiviralnih, antibiotskih ili antifungalnih terapija.

>> Otkrili metodu koja će smanjiti uporabu otapala u industriji

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.